9 jó tanács: ilyen a jó cipő a gyerekeknek

2021. december 15.
A gyerekeknek három-négyhavonta új cipőre van szükségük, amit lerövidíthet a gyermek aktivitása. Szülőként az ember nincs könnyű helyzetben, hiszen viszonylag rövid időn belül kell újra és újra kiválasztani a megfelelő lábbelit, ami tökéletes alapot biztosít a gyermek testi fejlődéséhez. Cipővásárláskor az alábbi szempontokat fontos szem előtt tartani.

1.

Figyeljünk a cipő hosszára, szélességére és mélységére, a nem megfelelően illeszkedő gyermekcipők ugyanis lábujjproblémákat, benőtt körmöket, kalapácsujjakat, hólyagokat, bőrkeményedéseket és bütyköket okozhatnak.

gyerekcipő

2.

Amennyibe a cipő kivehető betéttel készült, érdemes kivenni azt, hogy a gyermek rá tudjon állni, és láthatóvá váljon, mennyi hely van. Ha a gyermek sarka a betét hátsó részén van, elöl 1-1,5 centiméter szabad helynek maradnia kell. Amennyiben a betétet nem lehet kivenni, ki kell tapogatni a cipő elejét és megkeresni a gyermek nagylábujját.

3.

A cipő mélységét is meg kell vizsgálni, hogy a cipő felső része ne nyomja a lábujjakat és a körmöket. Aki szeretne biztosra menni, válasszon lekerekített orrú cipőt, hogy biztosan elég helye legyen az ujjaknak.

gyerekcipő

4.

Fontos, hogy a cipő kezdettől fogva kényelmes legyen! “A cipőt be kell törni!” elvet mindörökre el kell vetni. Cipővásárlás után is érdemes rendszeresen ellenőrizni a gyermek lábát: a bőrpír, a hólyag árulkodók.

5.

A cipő felsőrésze bár megannyi alapanyagból készülhet (bőr, műbőr, vászon), érdemes olyan légáteresztő anyagot választani, ami szellőzik, a gyerekek lába ugyanis erősen izzad. A mesterséget anyagokat érdemes kerülni.

6.

Az izzadás miatt arra is ügyelni kell, hogy a talpbetét nedvszívó anyagból készüljön.

7.

A talp és a talpbetét ne legyen túl puha, fontos, hogy a lábfej jól tapadjon, ez ugyanis segíti a lábizmok és a talp idegfejlődését. A talpbetét anyagát tekintve a pamut vagy a velúr ajánlott.

gyerekcipő

8.

Fontos, hogy a cipő külső talprésze biztosítsa a megfelelő tapadást, de az ne legyen túl vastag, a sarka ne legyen magas, ezek ugyanis botláshoz vezethetnek.

9.

Mivel a gyermek a növekedés és a fejlődés időszakában van, a magassarkú cipő nem ajánlatos. A magas sarok hatására a felsőtest előrehajol, a súlymegoszlás megváltozik, a terhelés a talp elülső részére és a lábujjakra kerül.

A lehető legkényelmesebb lábbelit keresed? Látogass el az ECCO webshopjába, hogy megtaláld az igazit!

Fotó: Getty Images

Promóció

Olvasd el ezt is!