Fenntartható, de trendi! A cipő, amit négy évszakon át hordhatunk

2021. november 05.
Egyre több fogyasztó számára fontos, hogy vásárláskor olyan terméket tegyen a kosarába, ami nem ró terhet a környezetre. Cipővásárláskor sincs ez másképp.

Fenntarthatóság a cipőiparban

A cipők fenntarthatósága olyan cipőtervezési, fejlesztési, gyártási, forgalmazási és értékesítési folyamatokat takar, amelyek minimálisra csökkentik a negatív környezeti hatásokat, megkímélik a természeti erőforrásokat, és nemcsak a vásárlók, de az azt előállító alkalmazottak, közösségek számára is biztonságos. Ez a szemlélet – főleg a fiatalabb generációk körében – a legfontosabb szempontok között szerepel vásárlás során.

Ezt támasztja alá megannyi felmérés és közvéleménykutatás között az FDRA (Footwear Distributors and Retailers of America) tanulmánya, ami kimutatja, hogy az eco-friendly és a sustainable a leghatásosabb marketing kifejezések. Ebből a kutatásból az is kiderül, hogy a fogyasztók számára a fenntarthatóság kapcsán az egyik legfontosabb szempont, hogy a megvásárolt termék tartós legyen – ez több mint egy éves élettartamot jelöl. A fenntarthatóság egyre erősődő trendjét bizonytíja az is, hogy a vásárlók hajlandók volnának 3-4 napot többet várni egy lábbelire akkor, ha tudják, a megrendelt cipővel karbonlábnyomuk nem nő.

Jó hír, hogy a fenntartható cipőmárkák száma rohamosan nő, legyen szó sneakerekről, magas sarkú cipőkről, bakancsokról, pucsokról vagy épp loaferekről, a vásárlók ma már minimális kutatómunka után hamar megtalálják azokat a lábbeliket, amik nemcsak stílusosak, de strapabírók és nem rónak súlyos terhet a környezetre. Aki fenntartható cipőt szeretne vásárolni, az alábbi kérdésekre keresse a választ:

  • Ki készíti a cipőt? (Az előállítási láncon belül legyen látható, hogy hol készül a lábbeli, ki készíti azt, tisztességes fizetést kap-e, …)
  • Éveken át hordható lesz a cipő?
  • Miből készül a cipő? (Bár a tökéletes, biológiailag lebomló cipőt még nem tervezték meg, vásárláskor fontos szempont, hogy természetes (pl. vegán, biopamut, kender, gyapjú, alga, biobőr) vagy/és újrahasznosított alapanyagokat (pl. újrahasznosított gumikat/poliésztert) válasszunk.

Látogass el az ECCO webshopjába, hogy megtaláld az igazit!

Fotó: ECCO Forrás: Shoesustainability

Promóció

Olvasd el ezt is!