Hogyan készítsük fel egy modern otthont fenntartható és környezetbarát módon az ünnepre?

2021. december 20.
Körülöttünk már minden ünnepi hangulatban pompázik. A legfontosabb helyszín azonban mégiscsak maga az otthonunk, ahol a szeretteink körbevesznek és a saját családi hagyományoknak megfelelően ünneplünk. Ezekben a meghitt napokban sem kell lemondanunk a fenntartható életmódról; számos olyan megoldás létezik, amelyekkel zöld módon ünnepelhetünk és törődő figyelemmel fordulhatunk a bolygónk felé.

A tél beköszöntével egyre hívogatóbb az otthon melege. A fűtési szezon elindulásával azonban a levegő minősége egyre romlik, melynek oka sokszor a korszerűtlen fűtési rendszerekben kereshető. Amennyiben energiagazdaságos otthont választunk, amelyeknél elsődleges szempont a fenntarthatóság, úgy minden nap azt érezhetjük, hogy tettünk valamit a környezetünkért, a zöld jövőnkért. Erre jó példák a XIII. kerületi Duna-part közelében épülő Duna Terasz Grande mennyezeti hűtő-fűtő rendszerrel felszerelt lakásai, melyek 0 széndioxid kibocsátással működnek majd.

Ha már megvan az álomotthon, készítsük fel az ünnepre!

Milyen karácsonyfát válasszunk?

A legizgalmasabb kérdés a karácsonyi időszakban, hogy mű vagy élőfenyőt válasszunk-e az ünnep díszének, azonban az elmúlt években egyre többen kezdtek el komolyabban érdeklődni a különböző fenntartható alternatívák irányába. A kreatív alkotók az ünnepi örökzöld szimbólumát szinte bármilyen újrahasznosított anyagból ki tudják alakítani, a variációk számának csak a képzelet szabhat határt.

Ha hagyományosabb, de zöld megoldásra vágyunk, több kertészetben is van lehetőség földlabdás fenyőfát bérelni, amelyet az ünnepek után visszavihetünk, illetve van olyan fatelep, ahol online választhatjuk ki a kívánt fenyőt, így csak az kerül végül kivágásra, amelyre tényleg szükség van.

Karácsonyi fények

A karácsonyhoz tartoznak a puha, meleg fények is. Érdemes az égősorokból energiatakarékos, LED-es verziót választani; elemes izzók esetén pedig tovább csökkenthetjük a keletkezett hulladékot újratölthető elemekkel. A Grande otthonok mindegyikéhez tartozik erkély, terasz vagy kert, melyeknek a használatáról a tél hidegebb napjain sem kell lemondanunk, ha energiatakarékos elektromos fűtést vagy természetes eredetű bioetanollal működő kültéri kandallókkal alkalmazunk. Ezekkel biztonságos és fenntartható módon varázsolhatunk meghitt hangulatot.

Díszek a karácsonyfán

Az ünnepi díszek terén is számtalan lehetőségünk van: kerülhet a fára toboz, mézeskalács, újrahasznosított papír dísz, szárított citrusok, de a gyerekeknek is nagy élmény lehet, ha saját só-liszt gyurma díszüket akaszthatják fel a fenyőre. A lakás dekorálásakor is törekedjünk a természetes anyagok használatára, mint a fenyő, a magyal vagy a fagyöngy.

Promóció