Így kerülheted el a felfázást (x)

2022. január 19.
Ha egyszer már felfáztál, a későbbiekben is fogékonyabb lehetsz az újabb húgyúti problémákra. Néhány alapszabály betartásával azonban megelőzheted a betegség kialakulását. Mutatjuk, milyen hajlamosító tényezőkre érdemes odafigyelned!

A felfázás, vagy hivatalos nevén a hólyaghurut rendkívül gyakori és rendkívül kellemetlen megbetegedés, aminek a tünetei közé tartozik a gyakori vizelési inger, a csípős, rossz szagú vizelet és az alhasi fájdalom. Ahhoz, hogy ezeket a panaszokat elkerüld, érdemes elsősorban a megelőzésre koncentrálnod. Az alábbi tanácsok betartásával csökkentheted a felfázás kialakulásának esélyét.

Igyál eleget!

Ha nem iszol eleget, és emiatt csak ritkábban üríted a húgyhólyagodat, a kórokozóknak több idejük lesz a húgyhólyag falán megtelepedni és szaporodni. A legjobb, ha vízzel viszed be a szükséges folyadékmennyiséget, de persze a víz mellett fogyaszthatsz különféle gyógyteákat is. A tünetek jelentkezésekor például sokat segíthetnek a vizelethajtó vagy antibakteriális hatású gyógyteák – például a medveszőlőlevél, a mezei zsurló, a csalán, a hibiszkusz vagy a tőzegáfonya. Az alkohol-, cukor- és koffeintartalmú italokat azonban ilyenkor inkább kerüld, mert irritálhatják a hólyagot és dehidratálhatják a szervezetet.

viz-ivas

Ne tartogasd, ha pisilni kell!

Ha jön az inger, menj el vécére és ne tartogasd a vizeletedet. A pangó vizelet táptalaja lehet a bakteriális fertőzéseknek, és könnyen kialakulhat a hólyaghurut.

Figyelj a megfelelő intimhigiéniára!

A mindennapi mosakodás fontos, de nem szabad túlzásba sem esni: napi egy mosdás elegendő, ennél több már felboríthatja az intim részek pH-ját. Tisztálkodáshoz használj tiszta vizet és egyszerű illatmentes szappant, kerüld a hüvelyöblítést és a különféle kozmetikumok használatát a hüvelybemeneted körül.  Ha lehet, inkább a zuhanyozást részesítsd előnyben a fürdéssel szemben, fürdés közben ugyanis a baktériumok nagyobb eséllyel juthatnak be a húgycsőbe. Arra is figyelj oda, hogy székletürítés után mindig előröl hátrafelé irányuló mozdulatokkal töröld meg magad, hogy még véletlenül se juttass kórokozókat a húgycsőnyílás közelébe. És érdemes nemcsak a vécéhasználat után, hanem már előtte is kezet mosni, hogy a kezedről se kerülhessenek kórokozók a nemi szervedre vagy annak környékére.

Szexelj okosan!

A felfázást „nászutas betegségként” is szokták emlegetni és nem véletlenül: szex közben kifejezetten nagy eséllyel kerülhetnek kórokozók a húgycsőnyílás közelébe, majd onnan a húgycsövön át a hólyagba. A hólyaghurutot gyakran az intenzív vagy gyakori szexuális együttlétek és a rendszeres partnercsere váltja ki. Hogy mit lehet tenni ellene? Együttlét előtt és után fokozottan érdemes figyelni az intim higiéniára, továbbá az aktust követően ajánlott mielőbb kiüríteni a húgyhólyagodat az esetleg oda bekerült kórokozók eltávolításához.

Az öltözködésre is figyelj!

A felfázás alapvetően egy fertőzés, amit az esetek többségében az E.coli nevű baktérium okoz – tehát a közhiedelemmel ellentétben nem egyszerűen csak azért alakul ki, mert sokáig üldögéltél a hideg kövön. Mégis, közvetetten akár a hidegnek is szerepe lehet a hólyaghurut megjelenésében: ha átfázol, akkor a szervezeted, így a húgyhólyagod kórokozókkal szembeni ellenálló képessége is gyengül, vagyis könnyebben meg tudsz betegedni. Éppen ezért fontos, hogy mindig az időjárásnak megfelelően öltözz fel. Emellett érdemes kerülni a műszálas, illetve a tanga fazonú bugyikat, valamint a szűk, tapadós nadrágokat, továbbá arra is odafigyelni, hogy az átizzadt edzőruhát vagy a vizes fürdőruhát a lehető leghamarabb lecseréld szárazra. A baktériumok ugyanis kifejezetten szeretik a nyirkos, meleg közeget.

Ha mégis megtörtént a baj és a felfázás kezdeti tüneteit tapasztalod (sürgető vizelési inger, égő érzéssel járó hólyagürítés), a vény nélkül kapható Urzinol tabletta segíthet a panaszaid enyhítésében.

Urzinol tabletta – az akut felfázás kezelésére

urzinol

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

A vény nélkül kapható Urzinol tabletta medveszőlőlevél-kivonatot tartalmaz, ennek köszönhetően segíthet csillapítani az enyhe hólyaghurut kezdeti, hirtelen jelentkező, kellemetlen tüneteit, köztük a sürgető vizelési ingert, illetve az égő érzéssel járó hólyagürítést. A medveszőlőlevélben található növényi összetevőknek igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatása van. A felfázás első jeleinek észlelése után mielőbb elkezdett kezelés 2-3 napon belül eredményes szokott lenni. Ha azonban a néhány napos terápia nem jár eredménnyel, mindenképpen orvoshoz kell fordulni a diagnózis pontosítása, valamint a további kezelés megbeszélése céljából.

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció