Segítség, rendszertelen a menstruációm! (x)

2022. március 08.
Túl korán jön, túl későn, esetleg teljesen kimarad… A rendszertelen menzesznek többféle oka lehet, ám szerencsére ezekre a legtöbb esetben lehet megoldást találni.

Bár a nagykönyv szerint a női ciklus 28 napos, a hossza egyénenként némileg eltérhet. Néhány napos csúszás még nem számít kórosnak: teljesen rendben van, ha valakinél 23, míg másnál 33 naponként jelentkezik a menstruáció. Ellenben ha túlságosan is korán, azaz 21 napnál hamarabb, vagy túlságosan későn, vagyis 35 nap után jön meg, az már menstruációs zavarra utalhat.

A rendszertelen ciklus serdülőknél és a változókor idején normálisnak tekinthető, ezekben az életszakaszokban ugyanis a női szervezetben természetesen lejátszódó hormonális változások okozzák a zűrzavart. A kettő között, azaz a nők termékeny életkorában viszont akár komolyabb probléma is okozhatja a rendszertelen menstruációt.

cikluszavar-menstruacio

Mi okozhat cikluszavart?

„Gyerekkoromtól sportoltam, méghozzá egy idő után versenyszerűen. A mindennapos, többórás edzések rendkívül kimerítőek voltak, és ezt később a hormonháztartásom is megsínylette. A menstruációm elkezdett rendszertelenné válni: állandóan késett, de olyan is előfordult, hogy hónapokig nem jött meg. A helyzet annyira tarthatatlanná vált, hogy orvoshoz kellett fordulnom, aki gyógyszeres kezelést írt fel” – idézi fel Emese. 

Nagyon sok tényező megzavarhatja a női havi ciklust – ahogy Emese példája is mutatja –, akár az intenzív fizikai megterhelés (túl kimerítő edzés) is. A túlzásba vitt sport hatalmas terhet ró a szervezetre, aminek hatására az agy leállíthatja a peteéréshez, így a menstruációhoz szükséges hormonok termelődését. 

Hasonló hatást válthat ki az extrém fogyókúra is, vagy a valamely evészavar hatására kialakuló alacsony testzsírszázalék.

„Csak egy kis diétázásnak indult, de néhány hónap után kontrolállatlan koplalásba csapott át. Huszonéves koromban volt egy elég sérülékeny időszakom, és minden áron meg akartam felelni az akkoriban felkapott nagyon vékony nőideálnak. Egyre kevesebbet kezdtem enni, az utolsó időszakban már mindössze egyetlen alma volt a napi betevőm. Csak akkor szembesültem vele, hogy valami baj van, amikor elkezdett kimaradozni a menstruációm, majd végül teljesen meg is szűnt. Szerencsére időben orvoshoz fordultam, és mind lelkileg, mind fizikailag össze tudtam szedni magam” – meséli a 35 éves Barbara.

Ám az sem vezet jóra, ha átesünk a ló túloldalára és éppen hogy túl sokat eszünk. A túlsúly hatására ugyanis megnövekszik a szervezet ösztrogénszintje, ami miatt szintén elmaradhat a peteérés, és a menstruáció nemcsak szabálytalan, de hosszan tartó is lehet, illetve erős vérzéssel is együtt járhat.

Ha pedig ez nem lenne elég, a tartós stressznek is lehet negatív hatása a női hormonháztartásra. A stresszes helyzetek során szervezetünkben stresszhormonok szabadulnak fel, amelyek befolyásolják a normál biológiai folyamatainkat: hatást gyakorolnak például az agyalapi mirigyre, amely a menstruációs ciklust irányító hormonok előállításáért felelős. Az egyik ilyen hormon a prolaktin, amelynek termelődése tartós stressz hatására megemelkedhet. A magas prolaktinszint pedig számos negatív következménnyel járhat.

„Két évvel ezelőtt elhatároztuk a párommal, hogy belevágunk a babaprojektbe. Szerettem volna minden erőmmel erre a számunkra nagyon fontos lépésre koncentrálni, a munkám azonban közbeszólt. Egy marketingcégnél dolgozom, és pont ekkor kaptam egy olyan fontos ügyfelet, akivel már nagyon régóta szerettem volna együtt dolgozni. Mivel azt akartam, hogy minden tökéletes legyen, és hogy a főnökeim is meg legyenek velem elégedve, rengeteget túlóráztam, miközben éreztem, hogy alig bírom elviselni azt nyomást, ami a munkámmal jár. Rendkívül stresszes időszak volt a számomra, aminek meg is lett az eredménye: hiába próbálkoztunk, a baba hónapokon át nem akart összejönni. Egy orvosi vizsgálat során derült végül ki, hogy valószínűleg a stressztől túl magas lett a prolaktinszintem, ez pedig megakadályozta a teherbeesést. Nem volt könnyű túlélni azt az időszakot, de a kislányom mosolya ma már mindenért kárpótol.” (Blanka, 32 éves)

A gyógyszerekre is érdemes odafigyelni! Minden olyan gyógyszer, amely hormont vagy ahhoz hasonló anyagot tartalmaz, összezavarhatja a menstruációs ciklust. Ilyenek lehetnek például a pajzsmirigyproblémákra felírt hormonok, a szteroidok, illetve az antipszichotikumok egy része.

Milyen következményei lehetnek a cikluszavarnak?

Az agyalapi mirigy által termelt prolaktin hormon legfontosabb élettani szerepe a terhesség támogatása, valamint a szülés után a tejelválasztás beindítása és fenntartása. A prolaktin kis mennyiségben mindig jelen van a női szervezetben, ha azonban terhesség vagy szoptatás nélkül is magas a szintje, az megzavarhatja a ciklust és megakadályozhatja a teherbeesést. Statisztikák szerint a vetéléssel és meddőséggel küzdő nők 50 százalékánál kimutatható a magas prolaktinszint. Ezen kívül a túl sok prolaktin mindkét nemnél a szexhormonok (ösztrogén, tesztoszteron) szintjének csökkenésével, a nemi vágy elvesztésével (férfiaknál akár impotenciával) járhat.

Premens – a gyógynövények erejével

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

A barátcserje terméséből készült főzetet már az ókorban is alkalmazták. Napjaink korszerű technológiával gyártott növényi gyógyszere, a vény nélkül kapható Premens tabletta a barátcserje termésében található négy apró magocska hasznos hatóanyagait tartalmazza koncentrált formában. A gyógynövényből készült kivonat képes gátolni a túlzott prolaktintermelést, így a ciklusrendellenességek kezelésében hasznos segítséget jelenthet, ugyanakkor a premenstruális szindróma számos tünetét is enyhítheti. Mint a növényi gyógyszereket általában, a Premens tabletta szedését is több cikluson át érdemes folytatni a kívánt hatás kialakulása érdekében.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!
Promóció

Fotó: Getty Images