A krízis láthatatlan angyalai

2022. május 02.
Az ukrajnai konfliktus több millió olyan embert ért megrázkódtatásként, akik nem rendelkeznek tartalékokkal sem ahhoz, hogy elhagyják az országot, sem ahhoz, hogy egy ilyen mértékű krízist átvészeljenek. Milliók indultak a határátkelők, vagy biztonságosabbnak hitt régiók felé. Önkéntesek, segélyszervezetek, alapítványok tucatjai fogtak össze, hogy felkarolják a hazánkba érkező bajba jutottakat.

Segítség, ahol csak kell

A békés életmódjukról és finom vega ételeikről ismert magyarországi krisnás ételosztók jó néhányszor kerültek már embert próbáló helyzetbe: osztottak ételt Srí Lankán a cunami után, Haitin a földrengést követően, az iszapkatasztrófa helyszínén, Boszniában és hazánkban a Duna-menti árvizeknél. Ételeik most is ott segítenek, ahol a legnagyobb szükség van rá – menekültszállásokon, pályaudvarokon, határátkelőknél és Kárpátalján. 

illusztracio2_mc

Az első hullám

A krízis kezdetén India szeme arra a sok ezer indiai egyetemistára szegeződött, akiket többek közt hazánkon keresztül juttattak vissza hazájukba. A Krisna-hívők Ételt az Életért humanitárius programja napi 1000-1500 adag étellel látta el az evakuált fiatalokat, akik nagy része napokig nem jutott megfelelő élelemhez, átfagyott és testileg-lelkileg kimerült. Eközben a segélyprogram a magyar rászorulók szokásos napi étkeztetését is fenntartotta, így a budapesti telephely főzőüstjei teljes kapacitáson működtek, volt, hogy akár 4000 adag étel is készült konyhájukon.

illusztracio1_mc

Gyorssegély több ponton

A magyar oldalon a fáradt és reményvesztett menekülteknek napokba, hetekbe telik, míg a nulláról újratervezik az életüket, és eldöntik, hol és milyen módon kezdhetnének új életet. Az idő előrehaladtával egyre több traumával érkeznek, ellátásuk komplex segítséget igényel a szállásadó, ügyintéző és a mentális vagy lelkisegélyt nyújtó szervezetek részéről egyaránt. A krisnások a határ mentén és a pályaudvarokon zajló ételosztások után a befogadó állomásokkal való együttműködés keretében segítenek, s eddig összesen 20 ezer adag ebédet osztottak szét.

A határon túl is nagy szükség van a támogatásra. A Krisna-hívők már 24 tonna tartós élelmiszert szállítottak Ukrajnába, ahol a segélynek köszönhetően a helyi hívők is tudnak főtt ételt osztani a belső kényszervándorlás áldozatainak. Itthon folyamatosan az újabb segélyszállítmányok átjuttatásán dolgoznak.

illusztracio5_mc

Lelki támasz a bajban

Amellett, hogy a krisnások békemeditációkat is szerveznek, már 40 ukrán menekült talált menedékre és részesül teljeskörű gondoskodásban a központjaikban, pl. Krisna-völgyben, és további 140 embert segítettek tovább egyéb országokba. A Krisna-tudat tanításai rámutatnak arra, hogy egy Istent központba helyező élet értékei mentén szerveződő társadalomban vagy közösségben, hovatartozástól függetlenül mindenki békében és barátságban megférhet egymással, minthogy valamennyien ugyanannak a Legfelsőbbnek a gyermekei vagyunk.

illusztracio3_mc
A Krisna-hívők Ételt az Életért Alapítványát adónk 2×1%-ával is segíthetjük!

Promóció