Kipróbáltuk: nem csak futáshoz a HUAWEI Watch GT Runner okosórát

2022. április 04.
Kifejezetten futók számára készült a Huawei új okosórája. Tűpontosan mér, rengeteg infót összegyűjt és még ultrakönnyű is - kezdőknek és haladóknak, sőt profiknak is tökéletes.

Két évvel ezelőtt kezdtem el futni, és mára, ha amatőrnek még nem is, de hobbifutónak már mindenképpen nevezném magam. Jó ideje rója velem a kilométereket a HUAWEI Watch GT2 verziója.  Az új, HUAWEI Watch GT Runner egy sokkal komolyabb okosóra, bevetése után hamar rá kellett jönnöm, hogy nemcsak az okos asszisztensem lett, de a virtuális személyi edzőm is.

Könnyű vele

Az új, kifejezetten futáshoz megálmodott óra tokja kerámiából, polimerszáls anyagból, a korona titánból van, a szilikon szíj pedig egészen strapabírónak tűnik. A súlya mindössze 38,5 gramm. Még annyi sincs, mint a reggeli zabpehely súlya, amit elkészítek magamnak. Ultrakönnyű érzés, mintha nem is lenne a karomon semmi. Az óra szíja is nagyon kényelmes, a lyukak miatt sokkal jobban szellőzik a bőrünk mozgás közben. Az 1,43 hüvelykes AMOLED kijelzőt, amelyen az automatikus fényerő beállítással napsütésben is tökéletesen látható, Gorilla Glass 3 védi a karcolódásoktól.

Hogy még a kijelzőnél maradjunk: az értintést nagyon jól érzékeli, az órát irányíthatjuk egyébként az oldalán található tekerhető koronával is. Az óra jobb alsó részén is található egy gomb, ami direkt edzéshez lett kitalálva: csak megnyomjuk és máris az edzésfunkción találjuk magunkat. És indulhatunk is futni.

Tűpontos adatok rólunk

A korábbi tapasztalataimhoz képest az óra gyorsabban megtalálja a GPS-jelet, pontosabb a helymeghatározása, vagyis gyorsabb műholdkeresési sebességgel rendelkezik. Ugyanígy a pulzusmérés is mintha pontosabb lenne. A pulzusmérő modell, amelyet továbbfejlesztettek, köralakú elrendezésben nyolc fotódiódát és két fényforráskészletet tartalmaz. Az új TruSeenTM 5.0+ hardverfrissítésnek köszönhetően még intervall edzések során is javított pulzusértékeket képes adni. Állítólag a mellkaspánthoz képes 96 százalékos pontossággal mér 5 bpm-en belül. Ez utóbbit nem tudtam ellenőrizni, lévén, hogy mellkaspántom még nincs. (De lassan be kell szereznem!)

Futás esetén már egy alkalommal is kellő adatot gyűjt rólunk, hogy aztán javaslatot tegyen az olyan kezdőknek is, mint én az edzés intenzitásával, mennyiségével, a regenerációs idővel kapcsolatban. Utóbbi azért különösen fontos, hogy ne vigyük esetleg túlzásba a mozgást – pontosan megírja mennyi időre van szükséges a szervezetünknek, hogy kipihenje magát. Az óra egyébként a haladó futók számára futóképesség értékelést ad, fizikai erőnléti és fáradtsági állapotot elemez, és a hosszú távú edzésit is értékeli teljesítmény alapján. Majd magammal viszem a maratonra, ha egyszer eljutok odáig. Persze a futóképességünket pár alkalom után is elemzi, sőt az adatok alapján személyes edzéstervet is összeállíthat nekünk. Vagyis olyan adatokkal lát el minket, amelyek tudatában a futóteljesítményünkön is könnyedén javíthatunk. Az óra a futásainkat folyamatosan szinkronizálja a Huawei Egészség applikációval, ahol még részletesebben olvasgathatunk az edzéseink hatásáról.

A Watch GT Runner okosóra valós idejű, hangalapú edző funkcióval is rendelkezik. Mindez az első futásom alkalmával vált világosság számomra. Futás közben (persze a Freebud Lipstick fülhallgatón át ordított a zene a fülemben) egyszer csak olyan volt, mintha valaki beszélne (még inkább kiabálna) közvetlen közelről, és többen engem néztek. Kellett egy kis idő, mire leesett, hogy épp a „virtuális edzőm” közli fennhangon az aktuális pulzusomat vagy épp a sebességemet. A funkció persze max hangerőre volt állítva. Mivel én szeretek zenét hallgatni futás közben, ezt a funkciót szerencsére ki is lehet kapcsolni. Inkább így tettem a következő alkalommal. Annyira nem jó még a futótempóm, hogy angol nyelven fennhangon dicsekedjek vele.

Extra még az órában, hogy megoszthatjuk a kedvenc futóútvonalainkat a barátainkkal is, ugyanígy ők is velünk, és a visszaút funkció is elérhető benne, ha esetleg eltévednénk – akár terepen.

Az óra akkor is részletesen vizslat minket, amikor nem mozgunk, vagyis tulajdonképpen egész nap monitoroz minket: pulzus értesítés, véroxigénszint monitorozás, alvásfigyelés és még ciklus menedzsment is található rajta. A hívásokat és a zenelejátszást is kényelmesen intézhetjük róla.

Az óra feltölthető egyébként az okostelefonunkról is. Bár nincs miért aggódnunk: 14 napos akkumulátor üzemidővel bír, nagyfokú használat mellett is 7 napig képes működni. Például egy közepes El Caminón simán kitartana. Na elgondolkodom rajta!


Fotó: Czvitkovits Judit

Promóció

Olvasd el ezt is!