Vigyázz, kész, teszt: a tökéletes latte mellől már tényleg csak Brad Pitt hiányzik

2022. május 11.
Tökéletes tejhab, olasz kávékülönlegességek és a frissen őrölt kávé élénkítő illata – gombnyomásra. A De'Longhi interaktív funkciókkal turbózott automata kávéfőzőjével nem kell barista tanfolyamra mennünk ahhoz, hogy mindennap változatos és pazar kávé-élményben legyen részünk.

Amikor nagyjából húszévesen beköltöztem az első önálló albérletembe, egy kávéfőzőt kértem ajándékba. Egyszerű gép volt egyetlen funkcióval (kávét főzött), én mégis borzasztóan boldog voltam, hogy a kotyogóstól továbblépve egy ilyen „profi” gépet használhattam: imádtam a rítust, ahogy kiütögetem a zaccot, betöltöm a friss kávét, elfordítom a kart, és aztán hallom a bugyogó víz, majd a lecsöpögő kávé hangját. Ahogy nálunk is egyre népszerűbb lett a kávékultúra, én is egyre többet hallottam különböző kávéfajtákról, a főzéshez használt víz minőségének fontosságáról, a betöltött őrölt kávé ideális mennyiségéről és olyan aprónak tűnő, de nagyon is fontos részletekről, hogy hogyan igazgatjuk el az őrölt kávét a tartóban (sosem kanállal leütögetve, mindig csak óvatosan rázva!). Szóval a kávézás, és a kávé-élmény minősége egyre fontosabb lett az életemben.

Később aztán kapszulás kávéfőzőre váltottam, elsősorban a gyorsaság és a praktikum miatt, – nagyon jó érzés, hogy reggel elég csak bedobni egy kapszulát a gépbe és megnyomni a gombot – de ezeknél a gépeknél mind a kávékínálatban, mind a kávérecepteket illetően viszonylag szűkös a mozgástér, arról nem is beszélve, hogy kicsit utánaszámolva hamar kiderül, nem túl költséghatékony a dolog. Szóval egy ideje már kerestem valami olyan megoldást, amivel itthon is olyan kávét ihatok, mint a kedvenc kávézóimban, és amivel kicsit kényelmesebben válogathatok a különböző kávéfajták között – ha már minden specialty kávézóban egy rakás izgalmas blend közül választhatunk.

Alapvetően nagyon megszerettem a kapszulás kávéfőző gyorsaságát és kényelmét, de hiányzott a hagyományos, egyszerűbb kávéfőzők használatával járó szabadság – ha akartam, én darálhattam hozzá frissen a kávét, és több lehetőségem volt kontrollálni az ízélményt is. Olyan eszközt szerettem volna, ami képes ötvözni ezt a kettőt.

delonghi-dinamica-plus-kave-kavefozo

A De’Longhi Dinamica Plus automata kávéfőzője már külsejében is megidézi a kávéházi gépeket: elegáns, letisztult szerkezet, ami könnyen belesimul bármilyen konyhai enteriőrbe, és amin több gomb (és így több funkció) található, mint a korábbi kávéfőzőimen összesen. Elsőre talán rémisztőnek tűnhet egy egyszerű gépről ilyen profi főzőre váltani, de valójában minden nagyon magától értetődő: a gombok felett egy interaktív, érintőképernyős panelen válogathatunk a különböző kávéreceptek és beállítások között, ráadásul képekkel és piktogramokkal is segítik az értelmezést. Az én kedvencem a latte, szóval először ezt próbáltam ki – már csak azért is, mert itt egyből bevethető az úgynevezett LatteCrema System, ami sűrű, krémes tejhabot ígér. Én alapvetően növényi tejjel iszom a kávémat, ami köztudottan nem nagyon habosodik, de még a zabtejemet is sikerült kicsit krémesebbé, habosabbá tenni, de tényleg a kísérlet kedvéért kipróbált tehéntejjel az igazi a végeredmény – mennyei, tartós, igazi kávéházi tejhab.

A gépbe tölthetünk egész és őrölt kávét is, előbbit azért érdemes kipróbálni, mert itt megint csak ízlésünk szerint szabhatjuk személyre a kávénkat: mi adhatjuk meg például, hogy milyen finomra őrölje a gép a kávénkat, ráadásul így a frissen darált kávé intenzív illatát is élvezhetjük. Ezután beállíthatjuk az ital mennyiségét és az intenzitását – mindezt elképesztően egyszerűen, csupán két gomb segítségével. Ha nem akarunk állandóan bajlódni a beállításokkal, akkor létrehozhatunk magunknak (összesen három + egy vendég) profilt, amiben rögzíthetjük kedvenc paramétereinket, vagy akár saját recepteket is alkothatunk. De nem kell ennyire kreatívnak lennünk, ha nincs hozzá kedvünk, a rendszerben latte macchiato, cappuccino, caffelatte, flat white vagy espresso macchiato receptek közül is választhatunk.

delonghi-dinamica-plus-kave-kavefozo

Külön szuper, hogy az osztott adagolónak köszönhetően egyszerre két espressót is lefőzhetünk, így senkinek sem kell várnia a sorára reggelente (nem mintha olyan nehéz lenne kivárni azt a nagyjából egy-másfél percet, amíg elkészül egy kávé, de reggel tényleg minden perc számít). A gép állandó tisztítással garantálja, hogy mindig friss, maximális ízélményt kínáló kávé készül benne – ez bevallom, olyasmi volt, amit először kicsit nehezen szoktam meg, ugyanis mindig elfelejtettem, hogy a kávém kiadagolása előtt a gép – legalábbis az alapbeállítások szerint – átmossa magát, de tényleg egészen más a kávé íze, amikor frissen tisztított gépből érkezik, szóval abszolút megéri. A tisztítás így ráadásul nem az én feladatom, ami óriási időspórolást és kényelmet jelent a hagyományos kávéfőzőkhöz képest.

Az elejétől a végéig automatizált és személyre szabható folyamat, és persze legfőképpen végeredménye, az isteni, illatozó kávé tényleg hazahozzák kedvenc kávézónk élményét, olyannyira, hogy talán már csak a DeLonghi plakátokról mosolygó Brad Pitt hiányzik hozzá. De egy igazán jó latte mellett igazából még ő sem.

Promóció

Olvass tovább!