El sem hiszed, mennyi mindenre jó a kávézacc! Mutatjuk is!

2022. május 01.
Ha szereted a kávét, itt egy újabb ok, hogy gyakrabban nézz a bögre fenekére: a kávéfőzésből visszamaradt zaccot érdemes összegyűjteni, és kiaknázni azt a sok-sok lehetőséget, amit magában rejt.

A kávézacc ezerféleképp újrahasznosítható, ha nyitott vagy a környezetbarát és vegyszermentes megoldásokra: bevetheted takarításhoz, szagtalanításhoz, szépüléshez és növénygondozáshoz is. Érdemes összegyűjteni, és alkalom adtán hadba fogni.

Darált kávé

Kávézacc a konyhában

Hasznát veheted makacs szennyeződések eltávolítása során, és garantáltan számíthatsz rá akkor is, ha meggyűlt a bajod a tűzhelytisztítással. Elég az odaégett foltokra szórni és nedves ronggyal vagy szivaccsal áttörölni – olyan lesz, mintha natúr súrolószert használnál, attól azonban nem kell tartanod, hogy megkarcolja a tisztításra váró felületet.

Mivel a szódabikarbónához hasonlóan kiváló szagtalanítónak tartják a kávézaccot, több fronton is bevetheted: a frissen kimosott hűtőbe érdemes egy kis üvegnyi kávézaccot tenni, de akár a szemeteszacskó aljába is szórhatsz belőle, hogy megelőzd a kellemetlen szagok terjedését.

Kávézacc a fürdőszobában

Bár itt is jól jöhet a kávézacc segítsége szagtalanítóként, természetes szépítőszerként is érdemes kipróbálni. Szuper testradírt készíthetsz belőle, ha 1:1 arányban összekeversz kávézaccot és barna cukrot, majd annyi kókuszolajat keversz hozzá, hogy kellemes állagúvá váljon. Ezzel dörzsöld át a zuhany alatt a bőrödet, hogy eltávolítsd az elhalt hámsejteket!

Lábfürdőhöz is adhatod a kávézaccot, olyan lesz a megfáradt lábaknak, mint neked egy nagy bögre kávé. Ehhez a legjobb 2-3 evőkanál zaccot keverni a langyos lábfürdőbe, amihez levendula-, narancs-, rozmaring- vagy eukaliptuszolajat is adhatsz. Elég 15-20 percig pihentetni benne a lábat, majd a végén finoman átmasszírozni. A kávézacc finom lábradírként is működhet, így két legyet üthetsz egy csapásra!

Kávézacc csészében

Kávézacc a kertben, teraszon

Vannak olyan kerti vagy teraszon tartott növények, amelyek kifejezetten díjazzák, ha kávézaccot keversz a földjükbe. A kávéfőzésből visszamaradt zacc savasabbá teszi a talajt, ami remek hír az azáleának, a rózsának, a rododendronnak vagy például a kaméliának. Az orchidea boldogsága szemmel is látható, a savasabb talajban ugyanis megváltoztatja a virágai színét. Nem kell nagy mennyiségben a virágföldhöz adni, már néhány adag is elég. A többi kávézacc pedig akár a komposztba is mehet.

A kertben sok kárt okozó csigák és hangyák ellen is bevethető természetes riasztószerként, ami különösen fontos akkor, ha kisgyerek, kutya vagy macska is van a háznál, hiszen veszélyeztetné az egészségüket a szintetikus hangya- vagy csigaölő szer. Hogy megértesd ezekkel a bajkeverőkkel, hogy kívül tágasabb, elég az útvonalukra szórni belőle, el fogja venni a kedvüket a vándorlástól, míg a csigák távol tartásához hasznos lehet, ha a konyhai veteményes köré szórsz a kávézaccból.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?

Kattints IDE!