Tényleg lehet fogyni kávéval? Mit, hogyan igyunk, és mit kerüljünk?

2022. február 03.
Kedvenc reggeli italod még abban is segíthet, hogy karcsúbb legyél - pár dologra persze oda kell figyelni, de megígérjük, nem fog fájni.

Akik vigyáznának az alakjukra, sokszor szomorúan veszik tudomásul, hogy a hőn szeretett tejeskávétól jobb búcsút venni, vagy legalábbis üres feketére cserélni. Pedig nem feltétlenül kell száműzni a diétából a kávét, mert 1 csészében kevesebb, mint 5 kalória található, hízás szempontjából veszélye inkább a hozzáadott cukornak, tejnek, tejszínhabnak vagy a különböző ízesített szirupoknak van.

így fogyj kávéval

Ashley Shaw dietetikus szerint a kávé mértékkel fogyasztva – vagyis napi kevesebb, mint 4 adag – hozzájárulhat a fogyáshoz és a szervezet egészséges működését is támogathatja. Olyan értékes összetevőket tartalmaz, mint a niacin, a kálium, a magnézium, sőt még antioxidánsok is rejlenek benne. Ezeknek köszönhetően jót tesz az emésztésnek, kedvezően hat az izomműködésre és a szívvel is jó barátságot ápolhat. Koffeintartalmának hála gyorsítja az anyagcserét, növeli az energiaszintet és még a fogyást is támogathatja.

Felpörgeti az anyagcserét

Nem mondunk újat azzal, hogy a fogyás titka (nagyon leegyszerűsítve) az, hogy több kalóriát égessünk el, mint amennyit beviszünk. Ha a kávénak köszönhetően sikerül kicsit felpörgetni az anyagcserédet, máris a saját malmodra hajtod a vizet, hiszen a gyorsabb anyagcsere több kalóriát éget el mint az, amelyik csak épphogy cammog. Szuper hír, hogy rendszeres edzéssel is turbózhatod az anyagcsere működését, így a szemmel látható eredmény minden bizonnyal kevesebbet várat magára.

Kevesen tudják, pedig igaz, hogy a kávéban lévő koffein az éhségérzetet is csökkentheti, ami a diéta alatt igencsak jól jön. Bár az, hogy kinek mekkora az étvágya, több tényezőtől is függ (például attól, hogy milyen ételeket fogyaszt, mennyit mozog és hogyan működik a hormonrendszere), mindenképp érdemes esélyt adni a kávénak, ha te is nagy rajongója vagy. 

Fontos, hogy frissen készült kávét igyál, és ne előre csomagolt, dobozos kávét vegyél, mert ahhoz szinte mindig rengeteg cukrot adnak, így a remélt hatás elmarad. Ha mindenképpen tejjel innád, válassz alacsony zsírtartalmú tejet vagy olyan növényi tejet, amely cukor hozzáadása nélkül készült. Jobb csínján bánni a cukorral is, szerencsésebb, ha valamilyen alacsony kalóriatartalmú édesítővel (például eritrittel vagy steviaval) váltod ki. 

így fogyj kávéval

Lényeges, hogy a délutáni órákban és a lefekvési idő közelében már ne igyál kávét, mert az kedvezőtlenül befolyásolhatja az éjszakai pihenést. Ez nemcsak azért kellemetlen, mert másnap fáradtabb és dekoncentráltabb lehetsz, hanem azért is, mert a kevés éjszakai alvás a hormonrendszer egészséges működésének is útját állja Ezzel a kör tulajdonképpen be is zárult, hiszen mint tudod, a hormonok kulcsszerepet játszanak a testsúly alakulásában.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?