Ez történik a testedben, ha kávét iszol

2022. május 03.
Te is úgy érzed reggelente, hogy addig nem indul be az élet, míg nem gördítesz le legalább egy kávét? Akkor jó, ha tudod, mi történik a testedben, miután megittad a feketét!

Kávézás után érdemes odafigyelni a testedre: a véráramba kerülő koffein ugyanis hat a pulzusodra, a vérnyomásodra, a légzésed ritmusára és még sok másra is. Te is érzed, hogy a kávétól a hangulatod is jobb lesz? Ennek oka általában az az energialöket, amelynek köszönhetően hirtelen az a benyomásod támad, hogy jöhet bármilyen kihívás a nap során, ha van elég kávé, képes leszel legyőzni.

Kávébab

Kire így hat, kire úgy

Több kutatás is azzal az eredménnyel zárult, hogy a kávé az egész testre jótékonyan hat, egészen addig, míg nem veted el a sulykot, vagyis nem viszed túlzásba a kávéfogyasztást. És hogy ez mennyit jelent pontosan? Sokak számára örömhír, hogy a szakértők úgy vélik, hogy 4-6 csésze kávé még beleférhet.

A kávé ugyanis elejét veheti a szívbetegségek kialakulásának, csökkentheti a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Sőt végeztek olyan vizsgálatokat is, amelyek bebizonyították, hogy a rendszeres kávéfogyasztókat nehezebben éri utol a depresszió.

Persze nem mindenki magasztalja ennyire a kávét, az arra érzékenyek számára ugyanis kifejezetten kellemetlen következményei lehetnek a kávéfogyasztásnak: túlzottan szaporává válhat a pulzusa, felszínes lehet a légzése, megfájdulhat a gyomra és akár szorongás is gyötörheti.

Amíg nem próbálod, nem tudhatod

Az, hogy azon szerencsések közé tartozol-e, akikre kedvezően hat a koffein, elsősorban azon múlik, hogy milyen az anyagcseréd, és miként reagál a tested a kávé egyik legfőbb hatóanyagára. Nem a véletlen műve, hogy vannak olyanok, akik üres gyomorra is megihatnak mindenféle kellemetlen következmény nélkül akár több csésze kávét is, miközben másnak az egész napját tönkreteszi, ha elcsábul egy isteninek ígérkező jegeskávénak: amellett, hogy a nap hátralevő részében ingerlékeny lehet, megeshet, hogy éjszaka képtelen lehunyni a szemét.

Hogy ki hogyan reagál a kávéra, azaz egész pontosan a koffeinre, addig nem lehet tudni, amíg nem próbálja. Tamar Samuels táplálkozási szakértő szerint a koffeinnek igen összetett a szervezetre gyakorolt hatása: a szimpatikus idegrendszert arra ösztönzi, hogy a mellékvesén keresztül minél több adrenalin termelődjön. „Ez egy igen erőteljes hatású hormon, ami úgymond harci készültségbe állítja a szervezetet. Emeli a vérnyomást, a pulzusszámot és szaporábbá teszi a légzést, ami miatt túl sok kávé fogyasztása után idegesnek, robbanásig feszültnek érezhetjük magunkat” – részletezi Samuels.

Cappuccino

Figyelj a pörkölésre!

A koffein mellett a kávé savtartalmáról is szót kell ejteni: ha kávézás után megfájdul a gyomrod, tudd, hogy ez az oka. Reflux, nyelőcsőgyulladás, gyomor- és bélbetegségek esetén nagyon nehezen elviselhető, égő érzést tapasztalhatnak kávéfogyasztást követően, ami miatt könnyen elmehet a kedvük a feketétől. 

Ha te is így vagy ezzel, ám nem szeretnél lemondani róla, válassz minél sötétebbre pörkölt kávét: ezek kevésbé irritálóak, a bennük lévő N-metil-piridium nevű vegyület ugyanis (ami a kávépörkölés során keletkezik), gátolja a gyomorsavtermelést, így útját állhatja a gyomorfájdalomnak. Egy próbát mindenképpen megér!

Forrás: Via, Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?