Az igazi luxus kisebb szépséghibával (x)

2022. június 01.
A folyamatos stresszel és rengeteg munkával töltött hónapok után eljött a nap, amire Kata már régóta várt: nyaralni indult a férjével és egy másik baráti párral a napfényes és forró Dubaiba. Akkor még nem is sejtette, hogy a tökéletesnek induló álomüdülés néhány nap múlva rémálommá fog válni.

„Egy meglehetősen stresszes időszakkal a hátam mögött indultunk neki a nyaralásnak, és ma már úgy gondolom, hogy ez is szerepet játszhatott a történtekben… Megérkezve Dubaiba, a párommal és a barátainkkal azonnal belevetettük magunkat a bulizásba és a strandolásba: a délelőttöket a tengerparton töltöttük, majd a fürdőruhánkra felkapva egy nyári ruhát már indultunk is a városba koktélozni, jókat enni, és persze minden nevezetességet megnézni. A napok nagyon forróak voltak, a városnézés során gyakorlatilag folyt rólunk a víz, de mi nem foglalkoztunk semmivel. Az otthoni feszült helyzetből kiszabadulva úgy éreztem magam, mintha csak a mennyországban lennék. Minden tökéletes volt, már-már túl tökéletes… Mígnem a negyedik napon valami furcsa, kellemetlen dologra lettem figyelmes: aznap este a párommal a szex fájdalmassá vált, és az aktus után is megmaradt egy furcsa, kellemetlen diszkomfortérzés odalent. Másnap reggel aztán a helyzet még rosszabbá vált. Öltözködés közben lettem rá figyelmes, hogy a hüvelyi folyásom megváltozott: szürkés színű lett, a mennyisége is megnőtt, és egészen megmagyarázhatatlan, kellemetlen halszaga volt. Persze, kicsit megijedtem a dologtól, de azt gondoltam, ha aznap kihagyom az úszást, másnapra hátha majd magától elmúlik. Nem így lett. A következő nap annyira kellemetlen volt, hogy inkább a programokat is kihagytam. Ekkor már nagyon meg voltam rémülve. Nem akartam elrontani a férjem napját, erősködtem, hogy nyugodtan menjenek el nélkülem a strandra, de hiába unszoltam őket, Réka, a barátnőm női szolidaritásból velem maradt, és ahogy a fiúk leléptek, jól ki is faggatott mindenről. Elmondtam neki a panaszaimat, és ő egyáltalán nem volt meglepve. Mint kiderült, vele korábban többször is megesett, hogy egy nyaralás alkalmával hüvelyfertőzése lett. Első lépésként jó alaposan kikérdezett a tüneteimről, mert mint mondta, csak akkor lehet a bajomra minél hamarabbi megoldást találni, ha biztosan tudjuk, mivel állunk szemben.”

dubai-nyaralas

A halszagú, bőséges, szürkésfehér színű folyásból, illetve a mellé társuló hüvelyi diszkomfortérzésből, valamint a szex közbeni fájdalomból Réka rögtön arra következtetett, hogy Katánál bakteriális vaginózis, más néven bakteriális hüvelyfertőzés alakult ki. Amikor aztán a lányok végiggondolták, mi minden történt velük az elmúlt napokban, azonnal nyilvánvalóvá vált a probléma forrása.

A délelőtti strandolás után sosem cserélték le a nedves fürdőruhájukat száraz alsóneműre, a nedves közeg pedig kiváló környezet a gombák és baktériumok szaporodásához. Erre rátett még egy lapáttal a városnézés a forró délutánokon: bár ekkora Kata fürdőruhája általában megszáradt, az izzadság ismét nedvessé tette az intim területeket. Mindeközben pedig egymás után itták a finomabbnál finomabb koktélokat, nem is sejtve, hogy az alkohol ugyancsak hajlamosíthat a hüvelyfertőzések kialakulására.

Miután megértették, mi okozhatja Kata tüneteit, a két lány el is szaladt a közeli gyógyszertárba, hogy vegyenek egy recept nélkül kapható készítményt, amely kifejezetten a bakteriális vaginózis kezelésére szolgál. A szer szerencsére segített, és néhány napon belül Kata tünetei is elmúltak.

Bakteriális vaginózis és hüvelygomba – a nyaralás két mumusa

Bár Katánál éppen a bakteriális vaginózis ütötte fel a fejét, mellette a hüvelygomba is egy meglehetősen gyakori vakációs betegségnek számít. Mindkét fertőzés akkor tud kialakulni, ha a hüvely pH-értéke valamilyen ok miatt megváltozik, és a savasból a lúgos felé tolódik el. Amennyiben ez megtörténik, a hüvely védelmi rendszere meggyengül, és könnyen elszaporodhatnak a gyulladást előidéző kórokozók. A Candida gomba okozta hüvelygyulladásoknak, vagyis a hüvelygombának a fő tünete a sokszor kínzóan viszkető érzés, szeméremtesti duzzanat, túrós állagú, fehér hüvelyváladék. Míg a bakteriális hüvelyfertőzés, más néven a bakteriális vaginózis inkább hígabb, fehéres-szürkés folyással és nagyon jellegzetes halszaggal jár.

A hüvelyfertőzés kialakulásának vannak általános kockázati tényezői, mint például egy antibiotikum-kúra, a stresszes életmód, az elhanyagolt vagy akár a túlzásba vitt intim tisztálkodás, és léteznek kifejezetten nyaralás, vakáció alatt jellemző rizikófaktorok is.

Mire kell figyelni nyaralás alatt?

  • Ne üldögélj sokáig a sekély vízben!
  • A medencéből kilépve mindig zuhanyozz le, töröld magadat szárazra, a vizes fürdőruhát pedig cseréld le!
  • Ha beleizzadtál a fehérneműbe, minél előbb cseréld szárazra!
  • Ne használd más törölközőjét!
  • Mosd meg a kezed kézfertőtlenítővel a nyilvános vécék használata előtt és után is! Jobb, ha az ülőkére nem ülsz rá, mert a felület még vécépapírral való letakargatás után sem teljesen biztonságos.
  • Tartsd észben, hogy a több partnerrel való szexuális érintkezés nagyban növeli a nemi úton közvetített betegségek vagy akár a hüvelyi fertőzések rizikóját. Használj mindig óvszert, és az aktus után menj el pisilni!

Ha biztosra akarsz menni…

Jó, ha tudod, hogy a segítség szinte karnyújtásnyira van. Nyaralás esetén érdemes lehet előre gondolkodni, és a bőröndbe csomagolni olyan vény nélkül kapható szereket, amelyek segíthetnek enyhíteni a hüvelyfertőzések okozta kínzó tüneteket.

Egyedülálló összetétel, kettős védelem – bakteriális hüvelyfertőzés esetén

vitagyn

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Az egyedülálló összetételű Vitagyn C hüvelykrém a tejsav és a prebiotikum mellett C-vitamint és ezüstöt is tartamaz, mellyel kettős védelmet biztosít bakteriális vaginózis esetén: helyreállítja és fenntartja a hüvely élettani pH-értékét, emellett elősegíti a természetes Lactobacillusok növekedését és gátolja a kórokozók szaporodását. Különösen hasznos kiújuló bakteriális vaginózis, valamint húgyúti infekció esetén, illetve antibiotikum-kúrát követően. A hüvelykrém pontosan és higiénikusan adagolható. Terhesség és szoptatás alatt is alkalmazható.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció