Keverve nem az igazi (x)

2022. június 01.
A hüvelygomba és a bakteriális hüvelyfertőzés külön-külön is meg tudják keseríteni a nők életét – hát még akkor, ha a két intim probléma egyidejűleg üti fel a fejét! A következőkben minden elmondunk, amit a hüvelyfertőzésekről tudnod kell.

A hüvelygomba és a bakteriális hüvelyfertőzés a két leggyakrabban jelentkező intim probléma, amelyekkel a legtöbb nő az élete során legalább egy alkalommal biztosan találkozik. Bár mindkét betegség kialakulása mögött a hüvelyflóra egyensúlyának felborulása áll, a két fertőzés kezelése eltérő módon történik.

Jellegzetes tüneteik alapján a hüvelygombát és a bakteriális hüvelyfertőzést viszonylag könnyen el lehet különíteni egymástól – kivéve, ha úgynevezett kevert fertőzéssel van dolgunk. Lássuk, milyen panaszokra kell figyelni, ha gombás, bakteriális vagy kevert fertőzéssel állunk szemben, illetve mi mindent tehetünk a mielőbbi gyógyulásért!

fajdalom-fertozes-no

Mindent a bakteriális hüvelyfertőzésről

A bakteriális hüvelyfertőzés, vagy más néven bakteriális vaginózis a hüvely leggyakoribb fertőzése. A betegség olyankor alakul ki, ha a normál hüvelyflóra részét képező jótékony Lactobacillusok valamilyen okból eltűnnek, és a hüvelyben egyébként is jelen lévő káros baktériumok képesek elszaporodni. A bakteriális vaginózis kialakulására több tényező is hajlamosíthat: a dohányzás, az antibiotikum-kezelés, a gyakori irrigálás, az elhanyagolt vagy a túlzásba vitt intimhigiénia mellett akár egy új szexuális partner megjelenésekor is kialakulhat. A fertőzés jellemző tünete a bőséges, szürkésfehér színű, kellemetlen, halszagú hüvelyfolyás, amit gyakran hüvelyi diszkomfortérzés, irritáció, duzzanat, valamint szex közbeni fájdalom is kísér.

Így kezeld!

Ha a fenti tüneteket tapasztalod magadon, az első és legfontosabb szabály, hogy fordulj nőgyógyászhoz, és használd az általa javasolt antibiotikumot az előírt dózisban és időtartamban. Emellett gondoskodj a hüvelyflóra helyreállításáról is. Ebben segíthet az olyan, patikában vény nélkül kapható, tejsavas hüvelykrém, amely enyhíteni tudja a már kialakult fertőzés tüneteit, ráadásul még segíthet is megelőzni a bakteriális vaginózis kiújulását.

Az orvos által előírt kezelés hatására a bakteriális vaginózis az esetek többségében maradéktalanul gyógyulni szokott, ha azonban a fertőzés felfelé terjed, az méhnyálkahártya-gyulladást, illetve kismedencei gyulladást is okozhat. Egyes esetekben az elhanyagolt bakteriális vaginózis talaján hüvelygomba is kialakulhat.

Mindent a hüvelygombáról

A gombás fertőzések többségéért a hüvelyben egyébként is jelen lévő, ám normál körülmények között különösebb gondot nem okozó Candida gombák a felelősek. Amikor a hüvelyflóra egyensúlya felborul, a gombák elszaporodnak, ami fertőzéshez vezet. A hüvelygombára számos tényező hajlamosíthat: például az immunrendszer gyengébb működése, a cukorbetegség, bizonyos fogamzásgátló módszerek, a nem megfelelően szellőző ruházat vagy bizonyos tisztálkodási szokások, illetve az egészségtelen étkezés is. A hüvelygomba jellemző tünete a sárgásfehéres színű és túrószerű, darabos állagú hüvelyváladék, a szeméremtest kivörösödése, valamint az intim területen jelentkező viszkető, égő érzés, ami vizeléskor és szex közben is kellemetlenséget okozhat.

Így kezeld!

Ha a fenti tüneteket tapasztalod, fordulj nőgyógyászhoz! A tünetek enyhítésére használhatsz vény nélkül kapható hüvelykúpot, amely hozzájárul a hüvelyi pH helyreállításához, és enyhíti a kellemetlen viszketést és égő érzést a hüvelyben.

Kevert hüvelyfertőzés esetén…

Kevert hüvelyi fertőzésről akkor beszélünk, ha egyidejűleg kétféle kórokozó, baktérium és gomba is képes volt elszaporodni és gyulladást okozni a hüvelyben. Ebben az esetben mindkét kórokozó hozzájárul a kellemetlen tünetek megjelenéséhez. Fontos, hogy kevert hüvelyi fertőzés esetén mindkét jelen lévő kórokozó speciális terápiát igényel, ami tehát azt jelenti, hogy a problémával mindenképpen orvoshoz kell fordulni!

Speciális összetétel (bórsav, tejsav, kamillakivonat) – hatásos segítség hüvelygomba ellen

micovag

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, bórsavval, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. Tejsav- és bórsavtartalma visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, kamillakivonata pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. Vény nélkül elérhető a legtöbb hazai gyógyszertárban.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció