Néhány tipp a nyári laptopvásárláshoz

2022. június 20.
Eljött a nyári vakáció ideje, ami főként a kikapcsolódásról szól, de egy laptop nem csak munkára jó, így a kiruccanáskor is hű társ lehet, persze csak akkor, ha jól választasz.

Egy új laptop vásárlásánál bizony nincsen egyszerű dolgunk, hiszen rengeteg termék van a piacon, melyek sokszor teljesen egyformának is tűnhetnek azok számára, akik nem jártasak a témában. Ha éppen azon törnéd a fejed, hogy a nyári kalandokra milyen laptopot vigyél magaddal, vagy az utazás költségét egy hosszú évekig kitartó, valóban praktikus laptopra költenéd az iskolaszezon előtt, akkor jó helyen jársz, hiszen a tippek után természetesen egy jó ajánlat sem maradhat el.

Méret és súly

A laptopokat alapvetően az asztali számítógépek hordozható alternatívájaként ismerhettük meg, ugyanakkor jó pár évnek el kellett telnie ahhoz, hogy mindössze 1kg körüli, pengevékony megoldások lepjék el a piacot. Nem csupán nyaraláskor, hanem az egész éves rövidebb vagy hosszabb utazások során sem mindegy, hogy mekkora extra súlyt cipelünk magunkkal vagy mekkora hátizsákra van szükség, hogy egyáltalán elférjen benne az adott gép és annak töltője.

Manapság már inkább a 13-14 hüvelykes kijelzővel szerelt gépek a népszerűek azok körében, akik nem valamilyen hardverspecifikus munkára keresnek erőgépet. Ezek a kompaktabb megoldások általában vékonyabbak és könnyebbek is, mint a nagyobb társaik, de ettől még óriási különbségek lehetnek a modellek között. Érdemes fémházas, strapabíró és minőségi laptopot választani, hiszen így kevesebb az esélye annak, hogy egy véletlen leejtés vagy odaütés komolyabb kárt tenne benne.

Kijelző

Jól tudjuk, hogy a méret nem minden. Egy laptop legtöbbet használt pontja a kijelző. Ezt fogjuk nézni minden felnyitáskor, legyen szó munkáról vagy szórakozásról. Fontos pont a fényerő, mely talán az egyik legnagyobb különbség a különféle árkategóriákban mozgó megoldások között. A színhelyesség szintén nem elhanyagolható, még akkor sem, ha nem grafikai munkára fognád be a gépet, hiszen a tartalomfogyasztásnál is a lehető legjobb képélményt szeretnénk elérni.

Érdemes lehet a mostanság egyre népszerűbb OLED panel mellett letenni a voksunkat, hiszen ezek a modellek a hagyományos LCD kijelzővel szerelt társaiknál látványosan jobb képminőséget kínálnak. Az élénk feketék és dinamikus színek mellett fontos a szemünk védelme is. Azt kevesen tudják, hogy az OLED kijelzők akár 70%-kal kevesebb káros kék fényt bocsátanak ki.

Praktikusság

A praktikum sokszor feledésbe merül, amikor egy-egy kiemelt funkción elcsodálkozunk, pedig egy laptopot tényleg szinte minden nap használni fogunk, így érdemes ügyelni arra, hogy az nap mint nap megkönnyítse az életünket. Manapság ilyen funkció lehet az USB-C töltés, melyet a legtöbb okostelefon is használ, így elég lehet egy töltőt magunknál tartani. Ide sorolhatjuk a laptop erejét is, hiszen annak ellenére, hogy a legtöbben nem a nyers erő miatt választják az adott modellt, az időtállóság okán érdemes legalább 16GB memóriával és 512GB SSD-vel szerelt változatokat nézni.

Az ajánlat

Ha ezek után sem szeretnél sokáig keresgélni vagy a leírtaknak megfelelően egy könnyű, kompakt és lenyűgöző kijelzővel szerelt időtálló laptopra vágysz, akkor az ASUS Zenbook 14X OLED-re érdemes egy pillantást vetned. A 14 hüvelykes, 2,8K felbontású OLED kijelző lenyűgöző képi világot tár eléd, a legújabb, 12. generációs Intel H-szériás processzorok pedig a hordozható erő új generációját hozzák el egy US MIL-STD 810H katonai szintű szabványnak is megfelelő, mindössze 1,3kg-os elegáns alumínium házban.

Promóció