A gyengéd együttlét még az egészségre is jó hatással van (x)

2022. augusztus 02.
Miért szokták a hólyaghurutot gyakran csak nászutas betegségként emlegetni? Még ma is keveset beszélünk róla, pedig a fertőzés kellemetlen tüneteit sok esetben az intenzív vagy gyakori szexuális együttlétek és a rendszeres partnercsere szokta kiváltani. A következőkben mindent elmondunk, amit a szex okozta hólyaghurutról tudni kell!

Nevezhetjük felfázásnak, hólyaghurutnak vagy akár hólyaggyulladásnak, mind a három név ugyanazt a tünetcsoportot jelöli: az érintettek égő, csípő érzést tapasztalnak pisilés közben, ami mellé a szokásosnál gyakoribb, nagyon sürgető vizelési inger is társul. Statisztikák szerint az életének egy bizonyos szakaszában minden nő legalább egyszer megtapasztalja a felfázás kínzó tüneteit.

Mi okozza a hólyaghurutot?

Hiába a népies elnevezés, a felfázás kialakulásához kevés köze van a hidegnek. Valójában egy bakteriális fertőzésről van szó, amit az E.coli nevű bélbaktérium okoz az esetek 80 százalékában. A hidegnek annyi szerepe van a hólyaghurut megjelenésében, hogy a kismedence lehűlése gyengíti az immunrendszer helyi védekezését, így az kevésbé tudja felvenni a harcot a kórokozókkal, vagyis könnyebben el tudnak szaporodni a baktériumok. A hólyaghurut tehát a gyakori tévhittel ellentétben évszaktól és időjárástól függetlenül bármikor kialakulhat, akár most, a perzselő nyári hőségben is.

Bár a felfázás mindkét nemet érintheti, anatómiai felépítésükből adódóan a nők jobban ki vannak téve a fertőzés veszélyének – ezért is beszélünk a felfázásról gyakran női betegségként. A nők esetében a húgycsőnyílás, a hüvelybemenet és a végbélnyílás közel van egymáshoz, emiatt a kórokozók könnyen eljuthatnak a húgycső közelébe, és a rövid női húgycsövön át hamar el tudják érni a húgyhólyagot. A hólyagba feljutva a baktériumok megtapadnak és rendkívül gyorsan szaporodni kezdenek – a számuk 17-20 perc alatt akár meg is duplázódhat.

De hogyan jön a képbe a szex?

A felfázásnak számos kockázati tényezője lehet, ilyen például a vizelet tartogatása, a hüvelyflóra egyensúlyának felborulása, a menopauza vagy éppen a szex. Nem gyakran beszélünk róla, pedig a hólyaghurutot az intenzív vagy gyakori szexuális együttlétek és a rendszeres partnercsere is kiválthatja. Ezért a fertőzés által egyik leggyakrabban érintett csoportot a szexuálisan aktív nők jelentik. A problémát az okozza, hogy szex közben a kórokozók kifejezetten nagy eséllyel kerülhetnek a húgycsőnyílás közelébe, majd onnan a húgycsövön át fel a hólyagba – a felfelé haladásukat ráadásul a hímvessző mozgása is segíti.

Búcsút kell inteni a szexnek?

Ilyen drasztikus megoldásra szerencsére nem lesz szükség, a fertőzés kialakulásának elkerülése érdekében azonban néhány egyszerű, de fontos szabályt érdemes betartani. Az első és legfontosabb, hogy szex után mindig menjünk el vécére, pisilés közben ugyanis megszabadulhatunk a húgycsőbe került baktériumoktól. Egyes szakemberek úgy tartják, hogy aktus előtt is érdemes kiüríteni a húgyhólyagot, ha tehát biztosra akarunk menni, iktassuk be a szex előtti és utáni pisilést is. Szintén célszerű mind az ágyba bújás előtt, mind utána megmosni a szeméremtájékot, de illatszert vagy fertőtlenítőszert tartalmazó szappanok, gélek helyett bő meleg vízzel, esetleg egyszerű, illatmentes szappannal, ami nem borítja fel a hüvelyflóra természetes egyensúlyát.

Érdemes lehet megfontolni a síkosító használatát, a szex során használt síkosító ugyanis csökkenti az apró hámsérülések keletkezését, az irritációk kialakulását, amelyek ugyancsak fokoznák a fertőzés kockázatát. Továbbá, ha tudjuk, hogy hajlamosak vagyunk a visszatérő hólyaghurutra, próbáljunk meg ragaszkodni a gyengéd együttléthez és odafigyelni az aktus intenzitására – hiszen ahogy korábban is említettük, a pénisz gyors ki-be mozgása elősegítheti a baktériumok feljutását a húgyhólyagba.

Ha minden igyekezetünk ellenére mégsem sikerült elkerülni a bajt, akkor sem kell kétségbeesni. Az enyhe hólyaghurut tünetei orvosi segítség nélkül is kezelhetők, súlyos tünetek (láz, véres vizelet, görcsök) esetén azonban mielőbb forduljunk orvoshoz.

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.

urzinol

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Fotó: Getty Images

Promóció