Házi fagyi gombnyomásra – leteszteltük a Gorenje fagyigépét

2022. augusztus 10.
Színtiszta gyümölcsből készült ízek, mentes fagyicsodák, különleges kombinációk, frissítő szorbetek és az Amerikát már meghódító fagyasztott joghurt is egyetlen gombnyomásra készül el a Gorenje praktikus és kompakt fagyigépében.

Már a kezdetektől kínosan ügyeltünk rá, hogy a kislányunk egészséges és tápláló ételeket egyen, de a két és fél éves gyerekek meglepő éleslátásának köszönhetően a mi gyerekünk is hamar eldöntötte, hogy nyáron inkább fagyit kérne a kölesgolyó és a zabkása, sőt, gyakorlatilag minden étkezés helyett. Nincsen persze semmi baj az alkalmanként megevett egy-egy gombóccal, de a gyerek igénye láthatóan túlmutatott ezen, én pedig úgy éreztem, nem engedhetem kártyavárként összedőlni mindazt, amit felépítettem – szóval a környék összes  fagyizójának végiglátogatása helyett inkább igyekeztem beleásni magam a házi fagyi- és jégkrémkészítésbe.

gorenje-automata-fagyigep-fagylalt-sorbet-teszt

A műfaj belépő szintje a saját gyerekkoromból is ismert fagyasztott gyümölcspép: itt tulajdonképpen annyiról van szó, hogy a lepürésített gyümölcsöt egy pálcikás jégkrémformában lefagyasztjuk, és már kész is van a csupa gyümölcs, egészséges házi fagyi. Ez alapvetően rendben is van, és ha éppen sikerül egyben (pálcikástul) kivenni a jégkrémet, egészen megtévesztő is lehet a látvány, de még a lányom is érezte, hogy ez az enyhén vizes íz és jégkristályos textúra azért nem az igazi. Ennél egy fokkal jobban működött, amikor eleve fagyasztott gyümölcsöket pürésítettem le kókusztejjel a nagy teljesítményű turmixban, de ez az állag mindig kissé olvadósra, folyósra sikerült.

Mert azért az igazán krémes, sűrű, jéghideg fagyi állaga komplexebb annál, mint hogy ilyen egyszerű eljárásokkal reprodukálni lehessen. Lehet persze szorgosan átkevergetni és fagyasztgatni a házi fagylaltot, de az kisgyerekes szülőként már jóval nagyobb energiabefektetés, mint beadni a derekadat a sarki fagyizóra. A professzionális fagyigép jó lehetőséget kínált rá, hogy pontosan kontrolláljam a fagyiba kerülő alapanyagokat, anélkül, hogy lemondanánk a „klasszikus” textúráról.

Gourmet fagyi pofonegyszerűen

A Gorenje ICM10W fagyigépe egy praktikus, teljesen automata készülék, amivel a fagylalt mellett házi szorbetet vagy fagyasztott joghurtot is készíthetünk. A gép működése alapvetően tényleg borzasztóan egyszerű – innentől kezdve csak annyira válik bonyolulttá a folyamat, amennyire mi magunk azzá tesszük. Én például első körben egy főzött bazsalikomos eperfagyival próbálkoztam, amit csak egy icipici datolyasziruppal édesítettem. Nagyon megnyugtató volt, hogy a fagyiba tényleg csak friss eper, egy kevés természetes édesítő és egy kis tejszín kerül – a végeredmény mégis igazán krémes és gyümölcsös lett. Délelőtt gyorsan összerottyantottam és lemixeltem az epres keveréket, innentől csak annyi dolgom volt, hogy betöltsem az egészet a fagyigép kivehető fém tartójába, majd a gépet bekapcsolva kiválasszam a „fagyi funkciót”. (Használhatjuk még a „sima” keverés és hidegen tartás opciókat is – ezek között nagyon egyszerűen és kényelmesen, a „Menü” gomb megnyomásával váltogathatunk). A gép ezután csendben dolgozik magában, és nagyjából 40 perc alatt már el is készült az isteni, házi eperfagyi. Az otthoni gourmet kalandokon felbátorodva készítettem hozzá egy spéci bazsalikomolajat is egy jó adag friss bazsalikomból, ami nagyon jól passzolt az édes eperhez. Szintén praktikus, hogy a gép az imént említett funkciónak hála hidegen is tartja nekünk a fagyit, ha nem azonnal ennénk, így akár előre is elkészíthetjük a hideg desszerteket – nálunk például ebéd után járt a fagyi, ami így egyáltalán nem jelentett gondot.

gorenje-automat-fagyigep-fagylalt-sorbet-teszt

És persze a fentinél jóval egyszerűbb, főzés nélküli recepteket is kipróbálhatunk – ha tanácstalanok vagyunk, a készülék kézikönyvében is van néhány ígéretes recept. Szerencsére a piacokon még mindig sokféle gyümölcsöt kapni, szóval  bőven készíthetünk barack, meggy, citrom vagy áfonya ízű fagyikat is. Kísérletezhetünk különleges ízkombinációkkal, vagy vegyíthetjük a gyümölcsöket izgalmas fűszernövényekkel (például mentával vagy bazsalikommal) is. Persze nem kell leragadni a gyümölcsös ízeknél – mogyoróvajas vagy klasszikus csoki fagyit is készíthetünk, ahol szintén nagy előny, hogy mi állíthatjuk be a cukormennyiséget. Ha tejtermék nélkül akarunk dolgozni, nézzünk ki egy izgalmas szorbet receptet, de az Amerikában már jó ideje slágernek számító fagyasztott joghurtot is egyszerűen elkészíthetjük a gépben.

Egészség és különleges ízek

A házi fagylaltkészítés legnagyobb előnye, hogy így garantáltan nem kerülnek ismeretlen adalékanyagok a fagyinkba. Bátran vegyíthetjük a gyümölcsöket, és nyugodtan készíthetünk cukor- vagy tejmentes ízeket is. De nemcsak egészségesebb, különlegesebb is lehet a házi fagyi – nyugodtan engedjük szabadon a fantáziánkat, hiszen tényleg annyi dolgunk van csak, hogy összekeverjük a hozzávalókat, a gép onnantól kezdve gyakorlatilag magától dolgozik. Banános és sós karamellás fagyi, kókusz-mangó-maracuja szorbet, paradicsomos vagy sóskafagyi is lehet az ebéd utáni desszert.

A kivehető tartályban kényelmesen tárolhatjuk a megmaradt fagyit (már ha megmarad) és így könnyen ki is tisztíthatjuk a gépet – ettől a résztől eltekintve minden más érintetlen marad, szóval egyáltalán kell majd bajlódnunk a takarítással. A gép viszonylag gyorsan dolgozik: beépített fagyasztójának köszönhetően alig pár perc alatt eléri a fagylaltkészítéshez szükséges hőmérsékletet, így naponta akár több adag fagyit is elkészíthetünk benne.

gorenje-automata-fagyigep-fagylalt-sorbet-teszt

Promóció

Olvass tovább!