3 szuper meggyes recept

2022. július 16. |

Jól behűtve a meggy magában, nyersen is mennyei frissítő, de jó pár ételt feldobhatsz vele, ha szereted jellegzetes savanykás ízét!

A friss meggynek nincsen párja, ezért ha beszereztél pár kosárral, jó, ha kéznél van néhány bevált meggyes recept – mint például az itt szereplők!

Friss meggy

Ahhoz azonban, hogy a meggy fogyasztása igazán élvezetes legyen, fontos, hogy ne csak alaposan megmosd, hanem ki is magozd a meggyet. Tudjuk, hogy ez nem a legkedveltebb konyhai elfoglaltság, de mindenképpen célravezető: a magok nem állják útját annak, hogy ennek a nyári gyümölcsnek az íze kiteljesedjen, akármit is készítesz belőle!

Nagyi meggyes piskótája

Hozzávalók:

  • 2 egész tojás + 1 tojássárgája
  • 12 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 2 kavéskanál víz
  • 2 dl tejföl
  • 20 dkg liszt 
  • ½ csomag sütőpor
  • 30 dkg meggy

Így készül:

  1. A tojást a sóval és a cukorral robotgéppel kihabosítjuk, közben belekanalazzuk a vizet.
  2. Folyamatosan keverve, több részletben hozzáadjuk a tejfölt, majd beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet.
  3. Sütőporral kibélelünk egy kisebb tortaformát (vagy egy kisebb szögletes tepsit), belesimítjuk a tésztát és gazdagon megszórjuk a megmosott, kimagozott meggyel.
  4. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és hagyjuk, hogy szép aranybarna színt kapjon (sütőtől függően 35-40 perc alatt).
  5. Mielőtt elzárnánk a sütőt, tűpróbát végzünk!
  6. A készre sült piskótát felszeljük, tányérokra tesszük, és boldogan konstatáljuk, milyen gyorsan fogy!

Meggyes piskóta

Mennyei meggyfagyi

Hozzávalók:

  • 500 g magozott meggy
  • Kevés méz
  • 3 dl görög joghurt
  • 1 kiskanál fahéj

Így készül:

  1. A jól megmosott és kimagozott meggyet pár órára a fagyasztóba tesszük, hogy kellően megkeményedjen.
  2. A turmixgép kancsójába öntjük, megszórjuk fahéjjal, és ha édesebb végeredményre vágyunk, egy kis mézzel is meglocsoljuk.
  3. Hozzá kanalazzuk a görög joghurtot és bekapcsoljuk a turmixot. Amikor kellően krémes állagú fagyit kapunk, poharakba vagy egy kiürült fagyis dobozba kanalazzuk, és izgatottan várjuk a kóstolás pillanatát.

Meggyfagyi recept

Csokis-meggyes kuglóf

Hozzávalók:

  • 8 dkg cukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 dkg puha vaj
  • 1 dl tej
  • 1 egész tojás
  • 10 dkg tejföl
  • 1 csipet só
  • 15 dkg finomliszt
  • 10 dkg apró darabokra tördelt csokoládé
  • 15 dkg lecsöpögtetett, magozott meggy

Így készül:

  1. Egy tálban összekeverjük a hozzávalókat a meggy és a csoki kivételével.
  2. Kivajazunk és lisztezünk egy kuglófformát, a sütőt pedig előmelegítjük 170 fokra.
  3. A tészta felét a formába öntjük, egyenletesen eloszlatjuk rajta a meggyet és a csokit, majd jöhet a tészta kimaradt fele.
  4. Betoljuk a sütőbe, és kb. 45 perc alatt készre sütjük. Nem feledkezünk meg a tűpróbáról!
  5. Kiborítjuk a formából, és ha kihűlt, meghintjük porcukorral.

Meggyes-csokis kuglóf

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró