Panton szék, a legendás bútordarab

2022. augusztus 15.
A múlt század legendás darabja a Panton Chair, amelyet a névadó Verner Panton dán tervező álmodott meg 1959-ben. Ez a különleges bútordarab ismerős lehet filmekből, 20. századi reklámokból (Kate Moss is pózolt vele egy 1995-ös Vogue címlapon) és megannyi modernista stílusú étteremből, bárból.

A forma – különlegességének köszönhetően – olyan meghatározó lett, hogy a 60-as, 70-es években hazánkban is találkozhattunk vele várótermekben, metrómegállókban és szabadtéri strandokon. Idén nyáron debütált a termék limitált kiadása, a Panton Chair Duo, amelyből összesen 999 darab érhető el az egész világon.

A Verner Panton által megalkotott Panton szék a bútortervezés történetének igazi klasszikusa, amelyet sorozatgyártásra fejlesztettek ki. Panton a modern technológiák megszállottja volt, munkásságát a folyamatos kísérletezés jellemezte a különböző anyagokkal és gyártási folyamatokkal. Ennek eredményeként a Panton Chair szakított a korábbi gyártástechnológiával és üvegszövetet használtak az előállításához. Érdekesség még, hogy az ihletet néhány egymásba tett vödör adta. A kényelmét a konzolos szerkezet, az antropomorf forma és az enyhén rugalmas anyag kombinációja biztosítja. A tervező célja egy olyan, egy darabból készült, kényelmes szék megalkotása volt, amely bárhol használható. Panton több éven át tartó gyártókeresés után 1963-ban került kapcsolatba a Vitrával. Együtt fejlesztették ki a Panton széket, amelyet 1967-ben mutattak be először.

A szék – megjelenése óta – számos gyártástechnológiai módosításon esett át, ám eredeti formájában, fényes és matt felületben azóta is gyártja a Vitra.

2022 júniusától elérhető az ikonikus S alakú, limitált szériás, kétárnyalatú gyártmány, mely kizárólag a Vitra kiválasztott partnereinél tekinthető és vásárolható meg. Hazánkban a POINT BUDA bemutatóterem nyerte meg a különleges darab bemutatásának lehetőségét.

A limitált kiadású Panton Chair Duo univerzális tisztelgés Verner Panton munkássága előtt, aki a színeket a formák, a minták és az érzelmek kihangsúlyozásának eszközeként használta. A Panton Chair Duo öt különböző színkombinációban kapható. A kontrasztos színárnyalat párok az S alakú szék elülső és hátsó oldalán jelennek meg. A fényes, lakkozott felület ízlésesen emeli ki a különböző merész színeket.

A színkombinációk a legendás Fantasy Landscape-et idézik, amelyet Panton 1970-ben a kölni ˝Visiona 2˝ installációhoz készített. A Vitra a Panton Chair Duo-t a Panton családdal szoros együttműködésben fejlesztette ki, a gyártás a Panton Chair Classic gyártási elvével megegyezve zajlik. Öt különböző, ˝Limited Edition˝ címkével ellátott színpárban, a világon összesen 999 darab kapható.

www.pointbudapest.hu

Promóció