Több év kihagyás után is el lehet helyezkedni – ismét elindul az újrakezdést segítő program

2022. október 18.
Több éves kihagyás után gyakran egy rutinfeladat sem magától értetődő a munka világába visszatérők számára, megkopik a szakmai és nyelvtudás. Ebben segít a Morgan Stanley Return to Work – Lendülj újra munkába! programja, amelyet hetedik éve hirdet meg Budapesten a globális pénzintézet. A 16 hetes képzés azoknak segít, akik legalább egy év kihagyás után szeretnének visszatérni a munkaerőpiacra. A programra 2022. október 30-ig lehet jelentkezni, és a korábbi résztvevők között van, aki ma már a vállalat pénzügyi és kockázatmenedzsment részlegénél tölt be fontos pozíciót.

A Morgan Stanley 2013-ban indította el Return to Work programját, elsőként New Yorkban, 2016-ban pedig a budapesti iroda is csatlakozott a kezdeményezéshez. A program már hét városban érhető el, és Magyarországon is igen népszerű: indulása óta a hazai képzésre már több százan jelentkeztek. A Morgan Stanley elsősorban olyan embereknek segített karrierjük újrakezdésében, akik valamilyen okból huzamosabb ideig nem vállaltak munkát. Vannak, akik gyermekvállalás után keresik az újabb karrierlehetőségeket, vagy tanulmányokat folytattak, és olyanok is, akik magánéleti, vagy egészségi okok miatt távolodtak el a munkaerőpiactól.

morgan-stanley-ujrakezdes-munkaeropiac-munka

Miről szól a program?

A program több lépésben segíti az „újrakezdőket”: négy hónap alatt felfrissítik szakmai ismereteiket, fokozatosan térnek vissza a munka világába, fejlesztik nyelvtudásukat, és korábbi szakmájuktól akár teljesen eltérő területen is kipróbálhatják magukat a résztvevők. Többek között időmenedzsmentet, kommunikációs technikákat is tanulnak, fejleszthetik szakmai önbizalmukat, prezentációs és kommunikációs készségeiket is mentorok segítségével. Korábbi résztvevőkkel, illetve a vállalat más és más részlegeinek vezetőivel is találkozhatnak közös megbeszéléseken, de önkéntes munkában is részt vehetnek.

A ma már a Morgan Stanley budapesti kockázatmenedzsment divizójában dolgozó Sáfár Anikó a 2020 elején indult képzést végezte el. A 16 hetes programmal az volt a célja, hogy minél többet megtudjon a cégről, a kockázatkezelésről, a Scrum projektmenedzsment módszertanról, és arról, hogyan működik egy befektetési bank. Szavai szerint a képzés elején még apróságok is nehézséget okoztak neki, mivel korábban más rendszerekkel dolgozott. „Az első napokban még egy konferenciahívás vagy egy Zoom megbeszélés is kihívást jelentett, de mindig és azonnal segítséget kaptam, ha szükségem volt rá” – mesélte. Több olyan képzést szervezett csoportjának a HR-osztály, amelyekkel a soft készségeiket fejleszthették, például a problémamegoldó képességüket vagy angoltudásukat. Találkoztak felsővezetőkkel és korábbi Return to Work résztvevőkkel, amelyeken megismerhették mások karrierútját is.

8 év kihagyás után sincs lehetetlen

Katry-Varga Vanda számára 8 év kihagyás után, három kisgyermek édesanyjaként lehetetlennek tűnt a visszatérés a munkába. Szerinte a képzéssel egyedülálló lehetőséget kapott arra, hogy sok év után a saját tempójában térjen vissza a munka világába. Jelenleg DevOps mérnökként dolgozik a Morgan Stanley informatikai osztályán. „Az angol nyelvtudásom, amelyet 8 évig alig használtam, sokat javult a programnak köszönhetően. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptam a program alatt, annak ellenére, hogy olyan területre kerültem, amit korábban nem tanultam. Jobban féltem tőle, mint kellett volna, mivel rengeteg segítséget kaptam a menedzseremtől és a csapattól – mondta el a szakember. – Ez a program nekem néhány hónap alatt azt mutatta meg, hogy semmi sem lehetetlen. Most igazán élvezem a munkámat, és a családomra is jut elég időm.”

morgan-stanley-ujrakezdes-munkaeropiac-munka

A résztvevők többsége a program után is a cégnél marad

A program sikerességét mutatja, hogy a képzés befejezése után a résztvevők  nagy százaléka a Morgan Stanleynél helyezkedik el Budapesten. „A programból nem pusztán a munkába visszatérők profitálnak, hanem a Morgan Stanley is, hiszen olyan tehetségekre bukkanunk, akiknek csak egy kis segítség kell ahhoz, hogy új karrierbe kezdjenek – mondta el Hajdú-Németh László, a Morgan Stanley Vagyonkezelési osztályának vezetője, a Return to Work budapesti programjának egyik támogatója. – A kihagyott évek alatt sokszor olyan tudást, tapasztalatot gyűjtenek, amit a munkájuk során jól fel tudnak használni. Például a kisgyermekekről vagy idős családtagokról gondoskodó dolgozók multitaskingra való képessége olyan készség, aminek az értékével a program előtt talán nem is voltak tisztában.”

Kik jelentkezhetnek?

A Return to Work program olyan, angolul beszélő szakemberek jelentkezését várja, akik legalább egy éve megszakították pályafutásukat, de szeretnének visszatérni a munka világába – akár heti 30 órás részmunkaidőben is. Ugyanakkor a Morgan Stanley minden területről vár kollégákat – a program számos korábbi résztvevője teljesen más háttérrel érkezve indított sikeres karriert a cégnél. A képzésre kortól, nemtől függetlenül várják a jelentkezéseket. Sokan a nyugdíjba vonulásukat követően döntenek úgy, hogy újabb karrierbe kezdenek. A programot a pandémia idején is elindította a Morgan Stanley, de 2020-ban teljesen online, 2021-ben pedig hibrid formában zajlott.

A 16 hetes Return to Work program 2023. március 6-án indul és június 23-ig tart, a jelentkezéseket 2022. október 30-ig várják ezen a honlapon. További információk a programról: www.morganstanley.com/returntowork.

Promóció

Olvass tovább!