Summer Fridays: hol és kinek jár a nyári szabad péntek luxusa?

2022. július 19.
Amerikában már évtizedek óta hagyománya van a nyári péntekeknek, amit Magyarországon jellemzően a multinacionális cégeknél szintén meghonosítottak. Ennek lényege, hogy bizonyos munkahelyeken a munkavállalóknak péntek délután nem kell dolgozniuk. De kik járnak igazán jól vele és miért?

Péntek közeledtével sokunk vágya, hogy minél hamarabb végezhessünk a munkával, és belevethessük magunkat a hétvégébe. A legtöbb munkahelyen ezt nem engedhetik meg maguknak, a sztenderd péntek délutánok még az utolsó e-mailek megválaszolásával, Zoom-hívásokkal és hasonlókkal telnek – legalábbis az irodai munkát végzők körében. Azonban éppen ezen a terepen vezették be néhány munkahelyen – főként amerikai cégekkel az élen – a nyári péntekeket: ezeken a napokon a munkaidő jóval korábban ér véget egész júniusban, júliusban és augusztusban. 

nyar-pentek-iroda-szabadnap

Mi a cél?

Bizonyos szektorokban ez működik. A juttatás célja a munkavállalók elköteleződésének és moráljának növelése. Nem mindegy viszont, hogy hol vezetik be a nyári péntekeket: elsősorban a pénzügyi, a technológiai vállalatoknál és a médiában logikus lépés, hiszen itt ilyenkor az alkalmazottak és az ügyfelek is több szabadságot vesznek ki, kevesebb a munka. Nem meglepő tehát, hogy egy 2015-ös felmérés eredményei szerint az amerikai vállalatok 10 százalékánál bevezették a nyári péntekeket, azóta ez a szám csak tovább nőtt. 

Sok szakmában azonban nem kivitelezhető a nyári péntekezés, mivel épp annyi munka van a hét utolsó munkanapján is, mint bármely más napon, például kórházakban, míg a rendezvényszervezés terepén a hétvége általában még sűrűbb, mint a hétköznapok, különösen nyáron.

Elterjedhet jobban?

A szakértők szerint igen. Ehhez nagyban hozzájárul az is, hogy a munkavállalók igényei a járványidőszak alatt megváltoztak. Például a rugalmasság alapelvárás lett, amire jó reakció a munkaadók részéről legalább elgondolkodni a nyári péntekek bevezetésén. Emellett ez a lépés jó eséllyel a stresszt is csökkentené, és sokan úgy gondolják, az ilyen típusú juttatások sokkal motiválóbbak a dolgozók számára, mint mondjuk egy irodai pingpongasztal vagy az ingyenes fánk, sőt, akár még a fizetésemelésnél is ösztönzőbb lehet. 

A nyári péntekek kapcsán az is felmerült, hogy nemcsak a péntek délutánokat, de a teljes pénteket elengednék, átállva a négynapos munkahétre. Ennek persze akkor lehet értelme, ha ez nem négy napba belesűrített 50 órás munkarendet von maga után. Ehhez a nyári péntekek tesztnek megfelelnek, már ahol megengedhetik maguknak a munkahelyek.

Szerző: Németh Míra gyakornok Forrás: BBC Fotó: Unsplash 

Olvass tovább!