Nagyon is fontos a testiség a változókorban (x)

2022. november 01.
Noha abszolút természetes folyamatról van szó, a legtöbb nő olyan testi és lelki változásokat tapasztal meg a menopauza során, amelyek miatt nehezebbnek érzi az intimitás megélését. Szerencsére ma már létezik segítség a problémára.

A női változókor egy nagyjából 10-15 éves periódus, amely a termékeny életszakasz végétől az időskorig tart. Megjelenését a petefészkek hormontermelésének fokozatos leállása idézi elő. Az ösztrogén és a progeszteron szintje szépen lassan elkezd csökkenni, a menstruáció elmarad, és megjelennek a jellegzetes kísérőtünetek: a hőhullámok, az izzadás, az alvászavar, az ingerlékenység vagy éppen a súlygyarapodás. Sok érintett küzd ebben az életszakaszban önbecsülési, önértékelési gondokkal is: a termékenységük megszűnésével – tévesen – azt gondolják, hogy a nőiségükön is csorba esett.

További gyakori panasz, hogy a változókorban lévő nők nehezebben jönnek izgalomba, kevésbé érzékenyek az érintésre, mindezek miatt pedig a szexre sem vágynak úgy, mint korábban. Ráadásul az ösztrogén hiánya a bőr és a nyálkahártyák állapotát is negatívan befolyásolja, ami miatt hüvelyszárazság is kialakulhat. Ha pedig a hüvelyváladék mennyisége lecsökken, a hüvelyhám sérülékennyé válik, apró vérzések is kialakulhatnak, amely kellemetlen, égő, feszülő érzéssel jár a mindennapokban, és fájdalmat okozhat aktus közben is.

Ezek után talán nem is annyira meglepő, hogy a változókorba belépve sok nő bizonytalanná válik a szexualitás terén.

valtozokor-intimitas

Nem kell lemondani róla!

A változókorba lépve érdemes megbarátkozni a gondolattal, hogy a szexuális életünk valószínűleg már sosem lesz ugyanolyan, mint korábban volt. A testünk változásai sok mindenre hatással lehetnek, ám ez nem jelenti azt, hogy az élvezetekről is le kellene mondanunk. Az intimitás a változókorba lépve is megőrizhető, köszönhetően annak, hogy a kellemetlen testi panaszok jó része ma már kezelhető, kordában tartható.

A változókorral járó kellemetlen tünetek ellen bátran segítségül hívhatjuk a gyógynövények erejét. A barátcserje, a poloskavész vagy éppen a cickafark sikeresen bevethető például a hőhullámok vagy a hangulatingadozások enyhítésére. A hüvelyszárazság ugyancsak egyszerűen, akár hormonmentesen is kezelhető a patikákban vény nélkül elérhető kúpok és krémek segítségével. Ezek összetétele változatos, egyebek mellett a jól ismert hialuronsavat – amely a hüvelyhámon is kiválóan hat – vagy ápoló gyógynövény-kivonatokat tartalmazhatnak.

Ha pedig a kellemetlen tüneteket enyhítettük, érdemes lehet magát a szexuális életünket is újragondolni. Vegyük észre, hogy a változókor valójában szabadságot ad a nőknek: nem kell többé a nem kívánt terhességek miatt aggodalmaskodnunk, szabadon megélhetjük vágyainkat, álmainkat. Felejtsük el a szégyenlősködést, és beszéljük át a partnerünkkel, mi élvezetes számunkra, és mi nem. Nyissunk az új, kreatív megoldások felé, és ne féljünk megélni a szexualitásunkat.

Hüvelyszárazság? Enyhítse tartósan!

A hialuronsavat és gyógynövény kivonatokat tartalmazó hormonmentes Cikatridina hüvelykúp enyhíti az együttlétek során és a mindennapokban jelentkező hüvelyszárazság okozta tüneteket. A hialuronsav nedvességgel tölti fel a hüvelyhám kiszáradt szöveteit, elősegíti a hámosodást és táplálja a szöveteket. Igazoltan hatásos és biztonságos az intim tájékon jelentkező viszkető-feszülő érzés enyhítésében. Bármely életkorban, bármilyen eredetű hüvelyszárazság esetén alkalmazható, akár hosszú távon is.

cikatridina-doboz-20-nagyitos

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció