Amikor a pálinka mesél egy gyümölcsről

2022. november 04.
A pálinkaivás hagyománya erősen köthető hozzánk, magyarokhoz. Az Agárdi Pálinkafőzde ezt a nosztalgikus kapcsolatot emelte jóval magasabb szintre úgy, hogy a minőséget vette kiindulópontnak.

20 évvel ezelőtt a Velencei-tó partján, Agárdon elkezdődött valami, amit méltán nevezhetünk pálinkaforradalomnak. Az Agárdi pálinkák azóta töretlenül menetelnek, számos díjat bezsebeltek itthon és a világban is, mesteri fokra emelték a pálinkakészítés folyamatait, a gyümölcsök gondozásától egészen a limitált és sorszámozott palackok dizájnjáig. A kerítésszaggató, asszonyszomorító kifejezéseket elfelejthetjük, ha minőségi pálinkát kóstolunk, viszont ugyanúgy, ahogy egy bor kóstolásánál, ízek, zamatok és hangulatok határozzák meg az élményt.

Kortyok és ízek

Attól függően, hogy milyen gyümölcsből készült nedüt kóstolunk olyan meghatározó ízélményekkel találkozunk, amelyekről szuperlatívuszokban lehet beszélni: lágy, üde virágos jegyek társulnak marcipános-gyümölcsös illattal, egy hosszú lecsengésű, citrusos illat vegyül egy kissé fanyar ízélménnyel, de a fűszeres illat és a könnyed gyümölcsíz is meghatározhat egy-egy esszenciát.

Nemrégiben volt szerencsénk egy még újabb szemléletet is megismerni a pálinkafőzés terén. A 20 éves Agárdi ugyanis világpremierrel ünnepelte kerek évfordulóját. A történethez hozzátartozik, hogy a világ első amforában érlelt pálinkáinak megszületését közel három éven át tartó, gondos kutatómunka előzte meg. A gyümölcsök kiválasztását, a lepárlást és az érlelési folyamatot az idén 20 éves Agárdi főzőmestere, Vértes Tibor felügyelte, míg az érleléshez használt amforákat a Légli Kerámia Manufaktúrában Légli Attila fazekasmester felügyelete mellett készítették.

Szilva, birs és vilmoskörte

Az Agárdi közel három éves előkészítő munka után mutatta be új termékeit, amelyek igazi világszenzációnak számítanak, hiszen először készültek kereskedelmi forgalomban is kapható, amforában érlelt pálinka különlegességek. Az Agárdi Amphora névre keresztelt exkluzív termékcsalád három gyümölccsel debütált: szilva, birs és vilmoskörte. Ez a háromféle gyümölcsíz csak limitált mennyiségben (460 palack) elérhető, így igazi különlegességnek számítanak.

„2019-ben kezdtünk el az amforával kísérletezni – mesélte Vértes Tibor, az Agárdi nemzetközi szinten is elismert főzőmestere. – Egy olyan mikrooxidációt szerettünk volna a pálinkának biztosítani, amelynek segítségével az aromák még inkább ki tudnak teljesedni, az ízek selymesebbek, kerekebbek és komplexebbek lesznek, anélkül, hogy más aromákat vinnénk a gyümölcs tiszta ízébe. Az amforában történő érlelés egy új dimenziót nyitott meg számunkra, egy rendkívül izgalmas lehetőséget a minőség terén is.”

Légli Attila fazekasmester és Vértes Tibor

Közös pillanat

Az amfora ötlete egészen izgalmas együttműködés keretein belül született meg. Éppen ezért Légli Attila fazekasmester számára is különlegesen fontos volt ez a pillanat, hiszen a saját pálinkájánál otthon már 13 éve figyeli ezt az érési folyamatot. „Az első amforás pálinkám kóstolását 2009-ben egy új világ felfedezéséhez hasonlítanám. Egy addig soha nem tapasztalt élményt adott. Nagyon boldoggá tesz, hogy ezt az élményt most szélesebb körben is megtapasztalhatják a pálinkakedvelők.”

Az Agárdi Amphora sorozat megjelenésével már négy stílusban érhetőek el az Agárdinál a pálinkák. A Miraculum sorozat mellett a Prémium sorozat is széles választékkal várja a pálinkák kedvelőit, míg az Érlelt sorozatban a pálinkák mellett magyar hordókban érlelt párlatok közül is válogathatunk. Ha kedvet kaptunk az ízorgiához, Agárdra is ellátogathatunk, hogy kóstoljunk és rátaláljuk a számunkra tökéletes pálinkaélményre.

 Hol: agardi.hu

Promóció