3 isteni matchakoktélrecept, amivel lehűtheted magad nyáron

2022. június 11.
Már unod a klasszikus koktélokat? Végre elérted az áhított alakot a strandszezonra, és nem szeretnéd túlcukrozott italokkal visszaszedni a kilókat? Esetleg egy hosszú este után gyógyítanád meg a macskajajt? Próbáld ki ezt a három izgalmas, otthon is könnyen elkészíthető, jeges matchateával készülő italt, és jó eséllyel köztük lesz majd az idei nyári kedvenced.

Mi a titkos összetevő?

A japánok zöld aranya, azaz a matcha egy púderszerű, finom porrá őrölt zöld tea. A matchalevelek kiemelten sok antioxidánst tartalmaznak, amelyek lassítják a sejtek természetes károsodását, így hozzájárulnak az öregedési folyamatok késleltetéséhez. Nem csoda, hogy az ázsiai hölgyek arca sokáig ráncmentes tud maradni. A szépség megtartásához elengedhetetlen, hogy odafigyeljünk immunrendszerünkre is, amiben szintén szerepet jászthat a matcházás, mivel semlegesíti a testben lévő szabad gyököket és harcol a sejtkárosodás ellen. Egy csésze matchatea 10 csésze zöld tea erejével ér fel, található benne A-, B1-, B2-, B6-, C- és K-vitamin, kalcium, magnézium, foszfor és vas is. A rendszeres matchafogyasztás fokozza az anyagcserét, elősegítve a természetes súlycsökkenést. Ha szeretsz sportolni, akkor érdemes a bemelegítést egy csésze teával kezdened, mert növeli az edzés során elégetett zsír és kalória mennyiségét. Arról nem is beszélve, hogy hatóanyagai a mozgás utáni regenerálódásban is résztvesznek. Tanulásnál segít a koncentrációban, munkában pedig a mindennapi stresszhatások enyhítésében. Fogyasztható önmagában és kiválóan kombinálható gyümölcsökkel, zöldségekkel, fűszerekkel vagy akár állati vagy növényi tejjel is.

Matchaitalok: egészségesek, hűsítőek és otthon is könnyen elkészíthetőek

Már az egész világot meghódították a különféle koktélok, így nálunk is, ahogy felmelegszik az idő, már arról álmodozunk, hogy egy napágyban fekve vagy egy hangulatos bár teraszán kortyolgatjuk. De miért ne készíthetnénk el mi magunk, méghozzá olyan változatban, ami pozitív hatással van a szervezetünkre!?

Mint minden ital vagy étel elkészítésekor nem mindegy, milyen alapanyagot használunk, ez igaz a matchára is. A japánok zöld aranya Ujiból származik, ami napjainkban is az egyik legnagyobb presztízzsel rendelkező az összes termőhely közül. Így mikor matchaport vásárolunk, válasszunk mindig prémiumkategóriájút. Gyümölcsleveknél pedig a 100%-os változatot helyezzük a kosarunkba. Most három olyan jeges koktél receptjét mutatjuk be, melyek könnyen elkészíthetőek otthon is.

Matcha Apple spritz

Mikor fogyaszd? Ha egy egyszerű, de frissítő italra vágysz.

Hozzávalók 1 személyre:

  • 3 db jégkocka
  • 2 dl szóda
  • 2 dl 100%-os almalé
  • 2 gramm (1 mk.) Matcha Tsuki Prémium matchapor

Elkészítés:

Először készítsük el a matchashotot egy kis tálkában. 2 gramm matchaport kikeverünk 50 ml 75-80 Celsius fokos vízzel. Fontos, hogy ne forrásban lévő vizet használjunk, mert attól megkeseredhet a tea íze. A port hagyományosan chasennel, azaz teakeverő bambuszecsettel szokás elkeverni, de természetesen a kiskanál is tökéletes.

Tegyünk egy nagyobb – lehetőség szerint 5 dl űrtartalmú – pohár aljára 2-3 db jégkockát, majd következhet a 2 dl almalé, amit öntsünk fel 2 dl szódával, és keverjük össze. Amikor elkészült, lassan csorgassuk a matchashotot a jeges koktélunkra, és már fogyaszthatjuk is.

resize_matcha-apple-spritz-es-por

Matcha detox soda

Mikor fogyaszd? Ha gyötör a másnaposság vagy álmatlanul telt az éjszaka.

Hozzávalók 1 személyre:

  • 3 dl szóda
  • fél érett mangó
  • 1 mokkáskanál chiamag
  • 3 jégkocka
  • 1,5 gramm (1 csapott mk.) Matcha Tsuki Prémium matchapor

Elkészítés:

Először készítsük el a matchashotot egy kis tálkában. 1,5 gramm matchaport kikeverünk 50 ml 75-80 Celsius fokos vízzel. Fontos, hogy ne forrásban lévő vizet használjunk, mert attól megkeseredhet a tea íze. A port hagyományosan chasennel, azaz teakeverő bambuszecsettel szokás elkeverni, de természetesen a kiskanál is tökéletes.

Turmixoljuk össze a fél érett mangót, és helyezzük egy nagyobb – lehetőség szerint 4 dl űrtartalmú – pohár aljára. Tegyünk egy csapott mokkáskanál chiamagot a püré tetejére és 1 dl szódát, és keverjük össze. Majd a jég következik, amit öntsük fel szódával úgy, hogy kb. másfél ujjnyi helyünk maradjon még a pohárban. Végül a matchashot következik a koktélunk tetejére. Ha a macskajajt gyógyítod, a díszítéssel ne bajlódj, ez most a túlélésről szól.

resize_matcha-detox-soda_fekvo

Gyümölcsös matcha turmix:

Mikor fogyaszd? Ha szereted a gyümölcsalapú turmixokat.

Hozzávalók 1 személyre:

  • 3 dl tej (lehet növényi is)
  • 5-6 szem eper (vagy bármilyen gyümölcs, amit kívánsz)
  • 3 jégkocka 
  • 2 gramm (1 mk.) Matcha Tsuki Prémium matchapor
  • igény szerint méz vagy agavészirup és tejszínhab

Elkészítés:

Először készítsük el a matchashotot egy kis tálkában. 2 gramm matchaport kikeverünk 50 ml 75-80 Celsius fokos vízzel. Fontos, hogy ne forrásban lévő vizet használjunk, mert attól megkeseredhet a tea íze. A port hagyományosan chasennel, azaz teakeverő bambuszecsettel szokás elkeverni, de természetesen a kiskanál is tökéletes.

Mossuk meg a friss gyümölcsöket vagy használhatsz fagyasztott változatot is, ha az van csak otthon. Tegyük be a gyümölcsöt és a jeget egy blenderbe, és adjunk hozzá 3 dl tejet. Ha édesebben szereted, adj hozzá egy kis kanál mézet vagy agavészirupot, majd turmixold össze. A turmixot öntsük egy nagyobb – kb. 5 dl űrtartalmú pohárba –, végül öntsük hozzá lassan a már elkészített matchashotot. A tetejét díszíthetjük tejszínhabbal, szárított gyümölcsökkel vagy akár fahéjszórattal is.

resize_gyumolcsos-matcha-turmix_fekvo

Forrás: Matcha Tsuki

Ezt már olvastad?