Itt a válasz a nagy kérdésre: megromolhat-e a bor?

2022. október 17.
Valószínűleg sokan tartogatnak otthon néhány üveg bort egy majdani „különleges alkalomra”, nem is számolva vele, hogy esetleg megromolhat. De vajon megromolhat? És ha megromlott, megihatjuk még? Eláruljuk a választ!

Sajnos kezdjük a rossz hírrel: a bor sajnos abszolút meg tud romlani. De gyorsan hozzátesszük: nem úgy, mint általában az élelmiszerek – hiszen a borban lévő alkohol megakadályozza a romlásért felelős patogenikus baktériumok szaporodását. Vagyis amikor a bor megromlik, azt nem úgy kell érteni, hogy kártékony baktériumok vannak benne, hanem úgy, hogy a rosszabb minőség miatt többé már nem ajánlott a fogyasztása.

bor-meddig-ihato-megromlik-alkohol

A bor többnyire csak akkor romlik meg, ha túl sokáig van bontva egy üveg. Az oxigén ugyanis kémiai változásokat hoz a borban, ami megváltoztathatja az ital színét, szagát és ízét. De hogyan tudjuk megállapítani, hogy megromlott a borunk? Erre a legjobb, ha megszagoljuk az italt: az ecetes vagy szokatlan szag mindenképpen rosszat jelent, vannak azonban további jelek is, amikre érdemes odafigyelni. A vörösbor például túl édes lehet, a fehérbor pedig barnás, piszkos színezetet kaphat. Az is előfordulhat, hogy a bor szénsavas lesz – ez a fermentációs folyamatoknak köszönhető, és egyértelműen arra utal, hogy a bor már nem jó.

Szerencsére a romlott bor fogyasztása nem jár túl nagy egészségügyi kockázattal – leginkább a fokozott savtartalom okozhat gondokat, de baktériumok miatt nem kell aggódnunk. Mindenesetre nem ajánlott romlott bort inni, hiszen így messze elmarad majd a várt ízélmény.

Forrás: Popsugar Fotó: Getty Images

Olvass tovább!