Vigyázat, a szigorú diéta hüvelyszárazságot is okozhat (x)

2023. április 03.
Ha hüvelyszárazságról van szó, legtöbbünknek valószínűleg a változókor ugrik be először. Bár igaz, hogy ez az időszak az, amikor a legtöbb nő találkozni szokott a problémával, fontos lenne tudni, hogy a kellemetlen tünetek fiatalkorban is jelentkezhetnek. Például egy szigorú diéta hatására.
Vigyázat, a szigorú diéta hüvelyszárazságot is okozhat

A hüvelyszárazságot a változókor velejárójaként szoktuk emlegetni, nem véletlenül. Ez az időszak az, amikor az ösztrogén nevű hormon hiánya miatt a hüvelyhám elvékonyodik, szárazabbá, érzékenyebbé válik. Arról viszont már kevesebben tudnak, hogy az ösztrogénszint csökkenését a menopauzán kívül számos egyéb ok is kiválthatja, ami azt jelenti, hogy a hüvelyszárazsággal együtt járó tünetek a fiatalabb nőknél is előfordulhatnak.

Mitől alakulhat ki a hüvelyszárazság?

A hüvelyszárazság a változókor természetes velejárója. A menopauzába lépve a nők szervezete átalakul: a női hormonok termelése fokozatosan hanyatlani kezd, míg végleg meg nem szűnik, és az ösztrogénhiány miatt a hüvelyhám is fokozatosan elvékonyodik, miközben romlik a vérellátottsága. De nem csak a menopauza okozta hormonális változások hatására alakulhat ki a hüvelyszárazság: ugyanígy a szülés és a szoptatás is felborítja a női hormonok egyensúlyát, aminek hatására megjelenhetnek a kellemetlen panaszok.

A hüvelyszárazság tünetei

A hüvelyszárazság jelei közé tartozik a húzó, feszülő érzés és fájdalom a hüvelyben, valamint a viszketés, égő érzés és az irritáció. A hüvelyszárazság nemcsak a mindennapokban okozhat kellemetlenséget, de a szexuális életet is megnehezítheti: az aktus fájdalmassá, kínzóvá válhat. Bizonyos esetekben a száraz hüvelyhám felülfertőzödhet, illetve akár vizelési panaszok, véres vizelet is jelentkezhet.

A túlzásba vitt sport vagy a szigorú diéta is gondot okozhat

Bár a rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott, vegyes étrend az egészséges életmód elengedhetetlen része, ha túlzásba visszük, nem várt mellékhatásokkal találhatjuk szemben magunkat. A női hormonháztartás rendkívül érzékenyen reagál mindenféle környezeti vagy akár életmódbeli változásra, és ha nem vigyázunk, könnyen kibillenthetjük az egyensúlyából. A túl kevés bevitt kalória vagy a túl intenzív fizikai aktivitás például csökkentheti a szervezetünk ösztrogénszintjét, ami miatt nemcsak hüvelyszárazság alakulhat ki, de akár a menstruációs ciklusunkban is zavar támadhat.

Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy végleg száműznünk kell a sportot az életünkből, vagy hogy az egészségünk érdekében ne diétázhatnánk, mindössze arra kell figyelnünk, hogy ne vigyük túlzásba a testünk sanyargatását. Kerüljük a szélsőséges diétákat és a túlzott megvonáson alapuló étrendeket. Figyeljünk minél jobban oda a testünk jelzéseire, és amennyiben a hüvelyszárazság kellemetlen tüneteit észleljük, mielőbb tegyünk ellenük.

Keressünk megoldást a problémára!

A hüvelyszárazság sok esetben csak átmenetileg okoz gondot: például, ha szülés után, a szoptatási időszak leteltével helyreáll a hormonszint, a probléma is meg fog oldódni. Ám, ha az extrém diéta hosszabb ideig jelen van az életünkben, akkor a hüvelyszárazság is hosszú ideig megkeserítheti a mindennapjainkat. Ha pedig a hüvelyszárazság tartóssá válik, a hüvelyhám ellenállóképessége gyengül, és gyakoribbá válhatnak a különféle hüvelyfertőzések vagy a felfázás. Ne halogassuk hát a dolgot, minél előbb keressünk megoldást a problémára!

Cikatridina hüvelykúp: hosszú távú segítség

cikatridina-doboz-20-nagyitos

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Bármilyen életkorban, bármilyen eredetű hüvelyszárazság esetén segíthet a hialuronsavat és ápoló hatásukról ismert gyógynövények kivonatát tartalmazó, hormonmentes Cikatridina hüvelykúp. A hialuronsav magas vízmegkötő képességű molekula, amely igazoltan támogatja a kiszáradt szövetek regenerációját. A Cikatridina hüvelykúp további összetevői pedig hámregeneráló és gyulladáscsökkentő hatásúak. A Cikatridina kúpot a tünetek változásától függően, szükség esetén akár hosszan tartó kezelésként ajánlott használni a hüvelyszárazság okozta panaszok tartós enyhítésére.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció