A depresszió nem szégyen, és igenis fontos segítséget kérni (x)

2023. április 05.
Még mindig sok a tévhit, a félinformáció és a megbélyegzés a mentális betegségek körül, ami miatt sok érintett inkább habozik segítséget kérni.
A depresszió nem szégyen, és igenis fontos segítséget kérni

„Pszichológushoz csak a bolondok járnak”

Hiába élünk a modern világban, a mentális betegségeket, köztük a depressziót a mai napig rengeteg stigma övezi. Máig nagyon erősen tartja magát például az a tévhit, hogy pszichológushoz csak az „abnormális” emberek, a bolondok járnak. Ezt a rendkívül bántó és ártalmas sztereotípiát részben a média, a filmek és tévéműsorok ültették el a fejünkben, amelyekben az érintetteket előszeretettel ábrázolják veszélyes, kiszámíthatatlan személyeknek, míg a pszichológusokat és a mentális egészséggel foglalkozó intézményeket általában ijesztő, titokzatos légkör lengi körül.

A depressziótól szenvedők az előítéletek és tévhitek miatt sokszor inkább segítséget sem kérnek. Félnek, hogy gyengének, rosszabb esetben őrültnek vagy labilisnak bélyegzik majd őket.

A valóság viszont az, hogy pszichológushoz vagy mentálhigiénés szakemberhez fordulni ugyanannyira fontos, mint a fizikai problémáink miatt háziorvoshoz vagy más specialistához menni. Hiszen ahogy a testi, úgy a mentális egészségünk is odafigyelést igényel. Annál is inkább, mert a különféle mentális problémák rendkívül gyakorinak számítanak, bárkit érinthetnek, és senkinek sem kell szégyellnie magát, ha segítséget kér.

Hogyan segítsünk?

Ha észrevesszük, hogy a környezetünkben valaki depresszióval küzd, az első és a legfontosabb, amit tehetünk, hogy egyszerűen csak ott vagyunk mellette, és ha kell, meghallgatjuk. Hagyjuk, hogy a másik ítélkezés vagy félbeszakítás nélkül kifejezhesse az érzéseit és az aggodalmait. Mondjunk bátorító és támogató szavakat, és adjuk tudtára, hogy mi mellette állunk. De azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a depresszió súlyos állapot is lehet, amely gyakran igényel szakszerű segítséget. Bátorítsuk az érintettet, hogy merjen segítséget kérni egy pszichológustól vagy terapeutától. Azt is felajánlhatjuk, hogy ha kell, segítünk megtalálni a számára megfelelő szakembert.

Milyen segítség létezik a depressziós emberek számára?

Terápia: a terápia, például a kognitív viselkedésterápia vagy az interperszonális terápia gyakran a depresszió kezelésének első vonalát jelenti. A terapeuta segíthet azonosítani a negatív gondolkodási mintákat és viselkedésmódokat, és olyan megküzdési készségeket taníthat meg az érintetteknek, amelyekkel a depresszió tüneteit kezelni lehet.

Gyógyszeres kezelés: az antidepresszáns gyógyszerek hatékonyak lehetnek a depresszió kezelésében. Az azonban fontos, hogy mindig az orvos határozza meg, szükséges vagy megfelelő-e a gyógyszeres kezelés, és csak orvos írhatja fel a számunkra legalkalmasabb gyógyszert.

Támogató csoportok: a személyes vagy online támogató csoportok közösséget és kapcsolatot nyújthatnak olyan emberekkel, akik hasonló nehézségekkel küzdenek.

Életmódbeli változások: az életmódváltás, például a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás, az elegendő alvás, valamint az alkohol kerülése segíthet a depresszió tüneteinek enyhítésében.

Önsegítő stratégiák: az olyan önsegítő stratégiák, mint a meditáció, a tudatosság és a relaxációs technikák szintén hatékonyak lehetnek a depresszió tüneteinek kezelésében.

Remotiv extra

Az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra hasznos segítséget nyújt enyhe depresszió esetén, javítja a hangulatot és fokozza a motivációt. Az orbáncfüvet a népi gyógyászatban a lélek napsugarának nevezik, hatásosságát több kutatás is igazolja. A Remotiv extrát nem kell orvossal felíratnod, recept nélkül is megveheted a patikában.

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Fotó: Getty Images