Amikor egy anya lesz depressziós (x)

2023. április 05.
A depresszió bárki számára kihívást jelentő és nyomasztó élmény lehet, ám az édesanyák, feleségek számára különösen nehéz lehet megküzdeni a problémával – vagy egyáltalán felvállalni, hogy segítségre van szükségük.
Amikor egy anya lesz depressziós

A depresszió súlyos mentális betegség, amely bárkit érinthet – nem képeznek kivételt ez alól az édesanyák sem. Ám ha egy anya depressziós lesz, több okból is nehéz lehet számára, hogy szembenézzen az állapotával és megbirkózzon azzal.

A különféle mentális betegségekhez, köztük a depresszióhoz a mai napig rendkívül erős társadalmi stigma kapcsolódik. Az emberek egy része a depressziót tévesen gyengeségnek vagy szégyellni valónak tekinti, ez pedig nagyban megnehezíti az érintettek számára a segítségkérést. Ráadásul az édesanyákra a társadalom is nyomást gyakorol: elvárjuk tőlük, hogy mindig tökéletesek legyenek, és a nap 24 órájában gondoskodjanak a családjukról. A rájuk nehezedő nyomás miatt az édesanyáknak még nehezebb lehet a mentális problémáikkal szembesülni. A tökéletes anyaság mítosza sokakban ébreszt félelmet, hogy a depresszió miatt a környezetük alkalmatlannak fogja tartani őket az anyaságra.

Fontos lenne észben tartani, hogy a depresszió senkit nem tesz rossz szülővé, és a segítségkérés valójában az erő, nem pedig a gyengeség jele.

Milyen tünetei lehetnek a depressziónak?

  • túlterheltnek, kimerültnek és motiválatlannak érezhetjük magunkat
  • lehet, hogy nehezen alszunk, vagy úgy érezzük, állandóan aludni szeretnénk
  • bűntudat, értéktelenség, reménytelenség érzése
  • nehezen tudjuk élvezni azokat a tevékenységeket, amelyeket korábban élvezetesnek találtunk
  • az édesanyák úgy érezhetik, hogy elszakadtak a gyermekeiktől, vagy nehezen tudnak velük foglalkozni
  • fizikai tünetek is előfordulhatnak, mint például fejfájás, gyomorproblémák vagy egyéb testi fájdalmak

Kérjünk segítséget!

Fontos, hogy minden nő, édesanya, feleség tisztában legyen azzal, hogy nincs egyedül a problémájával, valamint, hogy igenis létezik elérhető segítség. Már az alábbi megküzdési stratégiák is sokat javíthatnak az állapotunkon.

  • Ne zárkózzunk be: sokat számíthat, ha van valaki, akivel őszintén beszélhetünk és akire támaszkodhatunk. Lehet az egy családtag, barátnő, terapeuta vagy egy támogató csoport.
  • Figyeljünk oda az egészségünkre: aludjunk eleget, étkezzünk rendesen és mozogjunk rendszeresen. Az öngondoskodás elengedhetetlen a depresszió kezeléséhez.
  • Hozzunk létre napi rutint: ez segíthet abban, hogy úgy érezzük, jobban kézben tudjuk tartani a dolgokat, és kevésbé érezzük magunkat túlterheltnek. Ez a rutin állhat egyszerűen annyiból is, hogy mindennap időt szakítunk a testmozgásra vagy a meditációra.
  • Gyakoroljuk a tudatosságot: a mindfulness segíthet jelen lenni a pillanatban, és csökkentheti a szorongás és a túlterheltség érzését.
  • Kérjünk segítséget: ne féljünk segítséget kérni a partnerünktől, a családunktól vagy a barátainktól. Ha levesznek néhány terhet a vállunkról (például a háztartási feladatokból vagy a gyerekek gondozásából), akkor több időt tudunk a saját egészségünkkel foglalkozni.
  • Legyünk elnézőek magunkkal szemben: a depresszió miatt úgy érezhetjük, hogy nem teszünk eleget vagy nem végezzük elég jól a feladatainkat. Próbáljunk meg elnézők lenni saját magunkkal szemben, és legyünk büszkék az apró eredményekre is.

Remotiv extra

Az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra hasznos segítséget nyújt enyhe depresszió esetén, javítja a hangulatot és fokozza a motivációt. Az orbáncfüvet a népi gyógyászatban a lélek napsugarának nevezik, hatásosságát több kutatás is igazolja. A Remotiv extrát nem kell orvossal felíratnod, recept nélkül is megveheted a patikában.

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Fotó: Getty Images