Ne a divat mondja meg a derékbőségem, az egészségem legyen a fő szempont

2023. augusztus 21.
Még ha nem is állunk mindennap órákat a tükör előtt, mi, nők, igenis szeretünk arra törekedni, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki magunkból, hogy szépnek, vonzónak érezzük magunkat. A dolgunk azonban egyáltalán nem könnyű. A 21. századra eljutottunk oda, hogy bárhova is nézzünk, tökéletesnek kikiáltott testek tömegeivel találjuk szembe magunkat. De mégis hogyan őrizzük meg a mentális egészségünket és érezzük jól magunkat a saját bőrünkben egy ilyen nyomasztó világban?
Ne a divat mondja meg a derékbőségem

Persze legyinthetnénk az egészre, és mondhatnánk, hogy a külsőségekkel foglalkozni valójában felszínes dolog – ám egy olyan világban, ahol a filmeken, reklámokon és főleg a  közösségi médián keresztül nap mint nap elárasztanak bennünket a legszebbnek kikiáltott emberek képeivel, nehéz nem tudomást venni a ránk nehezedő nyomásról.

És nincs is azzal az égvilágon semmi baj, ha valaki nem kizárólag a belső értékeire koncentrál, hanem mellette szépnek, vonzónak is szeretné érezni magát. A probléma valójában az, hogy a nőket nyomasztó, folyton változó szépségideálok miatt a saját testünk elfogadása is egyre nehezebbé válik.

Változó trendek, elérhetetlen formák

A 2010-es évektől egészen a közelmúltig mindenki Kim Kardashian méretes hátsójára vágyott, és a plasztikai sebészek kései által formált homokóra testalkat volt a legfelkapottabb szépségideál. 2022 azonban nagy változást hozott a női testalkattal kapcsolatos trendek terén: 30 év után ismét visszatért a heroin chic, azaz a csontsoványság divatja. A változást mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az elmúlt hónapokban még Kardashianék óriásra pumpált fenekei is zsugorodni kezdtek, miközben az egész testük egyre apróbb és vékonyabb lett. De nem csak a Kardashian család kezdett látványos fogyásba: az elmúlt időszakban olyan hírességek és influenszerek is megvillantották új, vékonyabb alakjukat, akik korábban a testpozitivitás és az elfogadás mellett kardoskodtak.

A hírességek persze könnyedén diktálják a trendeket, vagy éppen ugranak fel rájuk: anyagi helyzetüknek köszönhetően probléma nélkül ki tudják fizetni a legügyesebb plasztikai sebészeket, hozzáférésük lehet a legegészségesebb étrendekhez, vagy éppen magán edzőtermeikben alakíthatják úgy a testüket, ahogy csak szeretnék. Magát a folyamatot, hogy hogyan és miből is készül a tökéletesnek kikiáltott testük, senki nem látja – csak az eredményt tolják a követőik arcába, nem kis bizonytalanságot okozva ezzel nők millióiban.

Mert hiába is próbálunk ellenállni a nyomásnak, sajnos nem tudunk teljesen immunissá válni arra, hogy öntudatlanul is összehasonlítsuk magunkat a közösségi médiában, filmeken, plakátokon látott tökéletesre alakított (vagy éppen photoshoppolt) testekkel.

A szépségideálok veszélyei

A szépségideálok hajszolása ráadásul kifejezetten veszélyes is tud lenni.  Az életmódunk drasztikus megváltoztatása – például a szigorú fogyókúrák vagy túlzottan intenzív edzések, melyek célja, hogy megfeleljünk valamilyen trendnek – komoly fizikai és mentális egészségügyi kockázatokkal járhat. Dr. Elizabeth C. Gardner, a Yale Egyetem orvosa egy korábbi interjújában úgy fogalmazott, hogy nagyon erős összefüggés van a szépségideálok hajszolása és az étkezési rendellenességek között. És az adatok is ezt mutatják. Egy 2019-ben, 18–25 éves főiskolai hallgatók bevonásával végzett kutatásból kiderült, hogy a valóságtól elrugaszkodott szépségideálok a testünkkel való elégedetlenség melegágyát jelentik. Ha pedig elégedetlenek vagyunk a testünkkel, az gyakran olyan viselkedésre sarkall, mely az étkezési rendellenességek és alacsony önértékelés jeleit mutatják. „Ha valaki kényszeresen és gyakran ellenőrzi a testét, és hasonlítgatja azt máséhoz, annak nagy valószínűséggel étkezési zavarai és akár szorongásos zavara is van” – mutatott rá Dr. Janet A. Lydecker, a Yale Egyetem Orvostudományi Karának pszichológusa, akinek az elhízás, testsúly és étkezés a kutatási területe.

A divat változik, de te egyszeri és megismételhetetlen vagy

És hogy egy ilyen mérgező világban mégis hogyan tudjuk megőrizni a mentális egészségünket úgy, hogy közben jól is érezzük magunkat a bőrünkben? A választ talán a néhány évvel ezelőtt útjára indult body neutrality mozgalom hozhatja el. Ez a magyarul testsemlegességnek nevezett mozgalom a body positivity oldalhajtásából nőtte ki magát, és a testpozitivitással ellentétben arra helyezi a hangsúlyt, hogy mire képes a testünk, ahelyett, hogy arra fókuszálna, hogyan néz ki. A body neutrality sokkal inkább a testünk elfogadása, és nem annak idealizálása körül forog. A mozgalom szerint úgy kellene tekintenünk a testünkre, mint egy járműre, amit, ha megfelelően karbantartunk, örömet okozhat nekünk, és minél tovább mozgásban tarthat bennünket. A fókuszunkat tehát az egészségünkre, a vitalitásra kellene áthelyeznünk: hiszen ha egy olyan testben élünk, ami jól, egészségesen tud a mindennapokban működni, bármit képesek lehetünk elérni. Kibontakozhatunk, akadályok nélkül élhetjük az életünket, ami óriási érték a mai világban.

És egyébként is: sosem szabad elfelejtenünk, hogy az ideális testsúly mindenki számára mást jelent, és nagyon sok mindentől függ – például a magasságunktól, életkorunktól vagy éppen a genetikánktól. Vannak, akik már csak a genetikai adottságaik miatt sem fognak soha a vékony kategóriába tartozni, ezzel pedig nincs is semmi baj. A lényeg, hogy megtaláljuk a saját adottságainkhoz ideális testsúlyt, és vigyázzunk rá, hogy ne lépjük át azt a küszöböt, ami már ártalmas lehet az egészségünkre. A számunkra ideális testsúlyt legjobb, ha az orvosunkkal közösen határozzuk meg. 

Mindennek értelmében egy életmódváltás során sem szabad irreális célokat kitűzni magunk elé. Hogy mit értünk irreális alatt? Lássunk egy példát: egy 165 cm-es, hosszabb ideje 100 kg körüli nő nagy valószínűséggel sosem fogja elérni az 50 kg-os modellsúlyt. Ha mégis ezt a célt tűzi ki maga elé, akkor hamar csalódni fog, feladja az életmódváltást, és önmagát fogja hibáztatni, ami egy nagyon rossz út. Ne a divatot próbáljuk meg követni, hanem tűzzünk ki olyan reális célokat magunk elé, amit egy elhízás kezelésére képzett szakorvos segítségével közösen meghatároztunk. A reális cél ugyanis az a súly lesz, amire nem csupán le tudunk fogyni, de meg is tudjuk majd tartani. Az így elért testet kell megtanulnunk elfogadni és büszkének lenni rá.

Fontos lenne tudatosítani magunkban, hogy a szépségtrendek jönnek és mennek, folyton változnak és nem egyszer egymásnak is ellentmondanak. Ahelyett, hogy az elképzelt tökéletességet hajszolnánk (reménytelenül), sokkal jobbat tenne mindannyiunk mentális és fizikai egészségének, ha

megpróbálnánk elfogadni és szeretni önmagunkat abban a testben, mely egészségesen és hatékonyan működik a számunkra ideális formában és súlyban.

Ha további érdekes információkat szeretnél olvasni a testsúlymenedzsmentről, látogass el a testsulyrol.hu weboldalra.

Promóció