A legkárosabb szépségideálok, amiket jobb lenne azonnal elfelejtenünk

2023. március 08.
A nőkre rengeteg irányból nehezedik nyomás, legyen szó az otthoni, társadalmi vagy munkahelyi elvárásokról. Ám az egyik legkiemelkedőbb bizonytalanságokat kitermelő szereplő nem más, mint a szépségipar. Kritizáljuk magunkat, folyton figyeljük a változó szépség sztenderdeket – pedig ezek az elvárások is szimplán profithajhász törekvések, amiknek mindössze annyi a céljuk, hogy újabb és újabb termékeket vásároljunk.

A szépségideálokat a társadalom és a szépségipar szabja meg – ezek mindig változnak és sosem elérhetők mindenki számára. Fontos lenne tudatosítani magunkban, hogy az értékünk nem a változó trendektől függ, ezért nincs is értelme koncentrálnunk rájuk.

Lapos has

A legtöbben küzdünk a hasunkon lévő kisebb-nagyobb zsírréteggel, sokszor ez az alacsony önbizalmuk forrása. Különböző diétákkal és intenzív edzésekkel próbálunk megszabadulni tőle, pedig egyes orvosok azt mondják, hogy egy kis mennyiségű bőr alatti zsír ezen a területen egyáltalán nem probléma egy nő esetében, sőt, a test megfelelő működésének indikátora.

Telt ajkak

Mindenki által ismert trend a nagy, felfújt ajak – kevés olyan hírességet találnánk, akinek nem volt hasonló kozmetikai beavatkozása, széles körben is teljesen normalizálódott, hogy egy nő – legyen 20 vagy 50 éves – hialuronsavval tölteti fel ajkait. Azonban egyes orvosok arra hívják fel a figyelmet, hogy az ajkak növelésére irányuló eljárások jelentősen károsíthatják is őket. A bőrszövet megnyúlhat, majd megereszkedhet a befecskendezett szer súlya alatt, ez pedig csak súlyosbítja a helyzetet.

Ideális testalkatok

Alma, körte és a ma nagyon is hódító homokóra. A testalkatok trendesítése nagyon veszélyes, hiszen a plasztikai beavatkozások már sokkal komolyabbak, mint egy botox injekció. Itt is észlelhető egy folyamatos körforgás, jelenleg a heroin chic felé robogunk – erre reagálva például a Kardashian nővérek is sorra vetetik ki fenék implantátumjaikat. Stylistok arra hívják fel a figyelmünket, hogy minden testalkat jól néz ki, ha „szépen tálaljuk”. Fontos ismernünk a testünket, hogy hozzáillő ruhákat válasszunk, de a lényeg mindig a kisugárzásunk lesz.

Szimmetrikus arc

Annak ellenére, hogy az arc aszimmetriája minden embernél természetes, rengetegen rá tudunk fixálódni a kis „hibákra”. Sok kozmetikus arcizom edzéseket népszerűsít a szimmetria elérése érdekében – ezek a gyakorlatok akár segíthetnek is a kívánt cél elérésében, azonban a körülöttünk lévő emberek aligha vennének észre bármilyen változást. A szemünk annyira hozzászokott az aszimmetriához, hogy észre sem veszi a „tökéletlenségeket”.

Egyenletes arcszín

Mindannyian a tökéletes, egyenletes arcszínre vágyunk – ezt pedig a szépségipar is pontosan tudja! Millióféle alapozó, korrektor közül választhatunk, a hámlasztókról és szérumokról nem is beszélve. Ezek mind segítenek eltűntetni a „tökéletlen” pigmentfoltokat, szeplőket és arcpírokat, pedig ezek tesznek minket különlegessé. Ezeknek az eltűntetése legtöbbször nem egy belső vágy, hanem külső nyomás, sokszor piszkálódás eredménye.

Az öregedés megállítása

A szem körüli ráncok megjelenése és az első ősz hajszál sok nő első számú rémálma. Azonban az a helyzet, hogy öregedés folyamatára nincs túl sok hatásunk – általában genetika kérdése az egész. Ahelyett, hogy az újabbnál újabb technológiákra és krémekre költenénk a pénzt, fókuszáljunk az elfogadásra, és arra, hogy a ráncok azt jelentik, hogy teljes életet élünk. Mosolygunk, nevetünk, és egyre bölcsebbek vagyunk.

Fotó: Getty Images