Irreális szépség: súlyos károkat okozhat a TikTok Bold Glamour filtere

2023. március 04.
Gyakorlatilag a teljes arcunkat digitális plasztikai műtét alá veti a TikTok hihetetlenül népszerű Bold Glamour filtere. Az eredmény kétségkívül vonzó, de semmi köze a valósághoz.

Alapvetően viszonylag kevés újdonság van abban, hogy a TikTokon terjedő trendek és a platform életében kulcsszerepet játszó szépségfilterek meglehetősen káros hatással lehetnek a felhasználók önképére. A hihetetlenül népszerű Bold Glamour azonban olyan mértékű (és valljuk be, eredményességű) digitális plasztikai műtétre képes, hogy az már tényleg félelmetes.

@xandrapohl Do this filter if u wanna cry #boldglamour #boldglamourfilter #relatable #humbled #nyc #miami ♬ Boy's a liar Pt. 2 - PinkPantheress & Ice Spice

A Bold Filter legnagyobb kockázata, hogy úgy nézünk ki tőle, ahogyan valószínűleg mindannyian elképzelnénk végletekig idealizált, hollywoodi önmagunkat. Csillogó tekintet, dús ajkak, tökéletesen ívelt szemöldök, nőies arcforma. Egyszerre követi és diktálja az aktuális trendeket, és a technológiai fejlődésnek hála meglehetősen „jó minőségben” teszi. Félelmetes belegondolni, hogy milyen hatással lehet mindez a fokozottan sérülékeny és bizonytalan, a TikTok elsődleges felhasználói bázisát jelentő Z-generáció tagjaira.

Vagyis nem olyan nehéz kitalálni, hiszen Amerikában már látványosan többen folyamodnak plasztikai beavatkozásokhoz és szépítő fillerekhez, ráadásul az orvosok szerint egyre gyakoribb kérés, hogy a valóságban is jobban hasonlítson az arc a szépségfilterekkel létrehozott képhez. Ez persze olyan formában szinte egyáltalán nem lehetséges, és még a kép megközelítésének is súlyos ára van.

@mimiermakeup

Aoop jumpscare

♬ Boy's a liar Pt. 2 - PinkPantheress & Ice Spice

És persze annak is, ha valaki úgy dönt, nem követi a trendeket, hiszen akkor újra és újra ezzel a teljesen irreális képpel kell összemérnie magát. Ebben az összehasonlításban egy külsejében bizonytalan fiatal nő jó eséllyel úgy érzi majd, hogy alulmarad, nem elég szép, nem elég kívánatos. 

Sokan rámutattak persze, hogy a hírességek már régóta ugyanilyen hamis szépségideálokat hirdettek, kétségtelen azonban, hogy a TikTok demokratizálta a tökéletes külső – legalábbis virtuális – hozzáférhetőségét. Lehet, hogy ez elsőre csak tiniket érdeklő divathóbortnak tűnik, mégis sok szakember úgy látja, hogy nem szabadna alábecsülni a szépségfilterek hódításának kockázatait.

Forrás: ENews Fotó: Getty TikTok