Sokkolta az embereket a 14 éves tinilány öregedés elleni napi szépségrutinja

2023. június 30.
Egyre aggasztóbb, hogy a fiatalok szemében az öregedés mennyire negatív üzenetet hordoz. Ezúttal egy 14 éves tinilány miatt kongatják a vészharangot az internetezők, aki az öregedés elleni napi szépségrutinját osztotta meg követőivel.
Sokkolta az embereket a 14 éves tinilány öregedés elleni napi szépségrutinja
  • A videón egy 14 éves tinilány mutatja meg az anti aging szépségrutinját.
  • A Twitterre posztolta először a videót a lány, ahol teljesen kiakadtak a felhasználók, amiért egy tinilány ilyen dolgokkal foglalkozik, mint az öregedés megállítása.
  • Ismét felerősödtek azok a hangok, akik arra figyelmeztetnek, milyen veszélyes, hogy gyerekek úgy érzik, teljesen indokolatlan és elérhetetlen szépségideáloknak kell megfelelniük.

A Twitterre töltötte fel a 14 éves tinilány a hosszadalmas öregedés elleni szépségrutinjáról készült videót. A felhasználók a szépségipart és a közösségi oldalak fiatal nőkre gyakorolt társadalmi nyomását hibáztatják, amiért kvázi gyerekek olyan dolgokkal foglalkoznak, mint az öregedés megállítása.

A TikTok-ra is feltöltötte a videót a tinilány. Rengeteg megosztották a felvételt és teljesen sokkolta az internetezőket. (Nem csoda, ha később törölték is az ominózus videót az oldalról.)

Kell ez egy 14 éves tinilány bőrének?!

„Ezzel lassítom az öregedést 14 évesként” – mondta a lány, mielőtt sorolni kezdte volna, milyen termékekből áll a napi anti aging szépségrutinja.

Naponta kétszer vesz be almaecet kapszulákat, napi kétszer keni be retinollal az arcát – ezt a hatóanyagot javasolják érett bőrre a ráncok csökkentésére -, naponta kétszer tesz fel arcmaszkot és külön figyel a nyak bőrére, „hiszen ez egyike azon területeknek, ahol először látszik az öregedés”, mondta a 14 éves lány.

A hosszú öregedés elleni szépségrutinjában szerepel három ujjnyi fényvédőkrém, valamint zöldtea mézzel a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok ellen. De hozzátette, hogy „ha hosszabb autóútra megy, kartonpapírt ragaszt az ablakhoz, hogy ezzel teljesen kizárja az UV-sugárzást”. 

A videó elején elmondta azt is, hogy 12 évesen kezdte az öregedés elleni szépségrutinjának legtöbb lépését.

„Az egész divatipar pokolra jut”

A twitterező, aki megosztotta a tinilány videóját, azt fűzte a poszthoz: „az egész divatipar pokolra jut, ez annyira szörnyű”. Több mint 7 millióan nézték meg a posztot. A legtöbb kommentelő teljesen egyetértett, és a közösségi oldalakat hibáztatta, amiért már a gyerekek is annyira a külső megszállottjai lettek. 

Mások hozzátették, hogy nem az a szörnyű, hogy valaki tisztában van a szépségrutin fogalmával és fontosságával, hanem hogy nem a pattanások és a fényvédelem, hanem az öregedés elleni küzdelem foglalkoztatja. 

„Elkeserítő, mennyi lány veszíti el a gyermekkorát a közösségi oldalak és a szépségipar miatt. Van valami egészen vésztjósló abban, hogy egy 14 éves gyerek az öregedést akarja lassítani megszállottan” – írta valaki. 

Milyen hatással vannak a közösségi oldalak a gyerekek testképére?

A #skincareroutine, azaz szépségrutin hashtag brutálisan népszerű a TikTok-on, több mint 50 milliárd feliratkozója van, naponta több millió ilyen videó születik. Az anti aging ennek egy speciális ága, amit szintén több millióan követnek. 

A CNN számolt be róla 2021-ben, hogy az öregedés elleni harc üzenetével már egyre fiatalabb korcsoportot bombáznak, olyanokat, akik még bőven előtte vannak annak, hogy egyáltalán felnőjenek, nem hogy öregedjenek. Amikor Kim Kardashian legidősebb lánya, North 9 évesen a TikTok-ra posztolta a szépségrutinját, sok embert teljesen sokkolt.

@kimandnorth

♬ original sound – Kim and North

„Bár a legtöbb esetben nem fizikailag veszélyes a gyermekkorúaknál, fiataloknál ezeknek a termékeknek a használata – mondta Dr. Debra Jaliman bőrgyógyász, és azt szoktuk mondani, hogy minél korábban kell ezeket elkezdeni. Ám ilyenkor arra gondolunk, hogy huszonéves korban.”

A szakember szerint az appokon használható szűrők, arcszerkesztő alkalmazások és az influenszerek posztjai a kozmetikai beavatkozásokról szorongást ébreszt a fiatalokban a külsejük, az öregedés miatt. „Egy sor szépségtrend ma arról akar meggyőzni, hogy olyannak kell lennie a bőrünknek, hogy a való életben is úgy nézzen ki, mintha szépségfilter lenne rajta – mondta Jessica DeFino divatszerkesztő. – Semmi kilengés a bőrtónusban vagy textúrában, sehol egy pórus, teljesen ráncmentes, nincsenek finom vonalak, csak sima, fényes, feszes bőr. Nincs ilyen arca senkinek. Így a telefonunkon néznek ki a megfilterezett képek.”

Forrás: Insider, fotó: Getty Images