Őszi hajápolási tippek: 5 tanács, hogy ősszel is ragyoghasson a hajkorona

2023. október 16.
A nyár és a melegebb napok végével nemcsak az öltözködésedet érdemes az időjárás változásához igazítani, hanem a hajápolási rutinodat is jó, ha felfrissíted. A hűvösebb őszi időjárás száraz, hideg levegőt hoz magával, ami a fürtöket göndörré, törékennyé és teljesen kezelhetetlenné teheti. Szerencsére a Dyson szakértői megosztanak néhány egyszerű tippet és praktikát, amellyel egész szezonban megőrizheted hajad egészségét.

Most, hogy túlvagyunk a nyáron és több-kevesebb sikerrel megóvtuk a hajunkat tengervíztől, erős UV-sugárzástól vagy a medencék klórjától, ideje szembenézni az őszi kihívásokkal. A reggeli, „munkába, iskolába járós” hideg idő sem kedvez a hajnak és hajhagymáknak, fejbőrünk kiszáradhat, viszkethet, ami intenzív faggyútermeléshez vezethet és már el is jutottunk az átlagnál jobban zsírosodó, száraz hajhoz. Emiatt gyakrabban mosunk és szárítunk hajat, a csípősebb idő miatt pedig hajlamosak vagyunk intenzívebben szárítani, mivel ilyenkor a „majd megszárad a napon” eljárás nem jellemző. Mindezt tetézi, hogy a hidegebb hónapokban rákaphatunk a haj „túlformázására”: többet szárítjuk, magasabb hőfokon formázzuk, a szükségesnél tovább kínzunk egy-egy tincset a hajvasalóval. Mindez számos, a hajat és fejbőrt erőteljesen károsító hatáshoz vezethet. A Dyson szakértői szerint ilyenkor még inkább oda kell figyelnünk arra, hogy hajunkat ne tegyük ki extrém hőhatásnak, ezért nemcsak a megfelelő eszközöket célszerű használni, és a hajformázás, hajszárítás időtartamát is érdemes minimálisra csökkenteni. Azonban ez nem az egyetlen jó tanács, kis odafigyeléssel az őszi hónapokban is pont olyan egészséges és fényes lehet a hajunk, mint a nyáron.

  1. Pihentesd a copfod!

Ez az egyszerű, gyorsan elkészíthető frizura praktikus és kényelmes a forró nyári napokon, de a hajszálak törését és fejbőrterhelést okoz – különösen, ha szokásod jó feszesre húzni. Ezek a károsodások még súlyosabbá válnak, ahogy az időjárás hidegebbé, a hajad pedig szárazabbá válik. Ha mindenképp felkötve szereted a hajad, viseld inkább lágyan feltűzve, laza kontyban, amikor pedig teheted, pihentetés gyanánt hordd kibontva.

  1. Vágass egy kicsit!

8-12 hetente jót tesz a hajnak, ha egy kicsit visszavágatunk belőle, évszaktól függetlenül. A nyári napsütés, a magas UV-sugárzás károsíthatja és égetheti a hajszálakat, ráadásul minél hosszabb a hajad, annál hajlamosabb a töredezésre. Kérd meg a fodrászodat a töredezett hajvégek levágására, így nem veszítesz jelentősen a hosszból, ha emiatt aggódsz, de feldobhatod az őszt egy teljesen új frizura kipróbálásával.

  1. Ügyelj a hidratálásra!

A rendszeres hidratálás nemcsak a szervezetednek és bőrödnek, hanem a hajadnak is fontos. A fűtésszezon kezdetével beköszönt az extrém száraz levegőjű belterek időszaka, ami a bőröd mellett kiszárítja a hajadat is, és sokszor száraz, hámló fejbőrt okozhat. Jó megoldás lehet, ha cseppentesz egy kevés olajat a hajkondicionálódhoz, így pótolhatod a nedvességet, hajad pedig puha és csillogó lesz, nem mellesleg a hajvégnek is jót teszel vele. Választhatsz például az argánolajat és a jojobaolajat, intenzívebb ápolásnál pedig a ricinus- és a kókuszolaj kiváló megoldást lehet.

  1. Ne moss túl gyakran hajat!

Ha a mindennap „hajatmosók” táborába tartozol, érdemes elgondolkodnod ennek a szokásnak az elhagyásán. A túlzott hajmosás megfosztja a fejbőrt a létfontosságú természetes olajoktól, amelyek hidratálnak és védenek, erre pedig az egyre hidegebb hónapokban kiemelten fontos figyelni a haj és a fejbőr egészsége szempontjából. Kísérletezd ki, meddig tudod elnyújtani a két hajmosás között eltelt időt anélkül, hogy mindez diszkomfortot okozna számodra. A kitapasztalás ideje alatt érdemes száraz sampont használni, hogy hajad illatos legyen és megőrizze friss megjelenését.

  1. Válassz okosan hajformázót!

Nem titok, hogy a nem megfelelő formázás a száraz és sérült haj fő okozója. A hidegebb hónapokban a haj már eleve sérülékeny állapotban van, a hőformázás, hajszárítás pedig felerősíti a problémát azzal, hogy gyakorlatilag elszívja a nedvességet a hajszálakból. Bár kevesebben tudják, de a Dyson szakértői arra is felhívják a figyelmet, hogy az extrém hő hatására apró pórusok jelenhetnek meg a hajszálakon, amelyek a fényt szétszórják minden irányba, csökkentik a tükrözött fény mennyiségét, így a hajad fényét is. A jó hír, hogy ma már vannak olyan hajformázók, mint például a Dyson Airwrap multi-styler, amelyek intelligens hőmérséklet szabályzásával megakadályozzák az extrém hőhatást, ezzel védik a hajat a megégéstől is. Az eszköz további különlegessége, hogy extrém hő helyett a levegő áramlásával végzi a nedves haj formázását, ezzel még inkább óvva a tincseket. A kevésbé sérült hajszálak több fényt tükröznek egy irányba, így a hajad télen is egészséges, ragyogó lesz.

Promóció