Vigyázz, kész, teszt: a Dyson új készüléke tényleg a hajformázás Rolls Royce-a

2022. november 02.
Hatalmas elvárásokkal kezdtem el tesztelni a Dyson új készülékét, a megújult Dyson Airwrap multi-styler hajformázót. A hajam lépcsőzetesen vágott, a göndör és a hullámos határán mozog, ezért hajmosás után – ha éppen nem nyár van –, akkor vagy diffúzorral szoktam göndörre szárítani vagy előszárítás után hajvasalóval kiegyenesíteni. A sok hő (a hővédő termékek használata ellenére is) nyomot hagy a hajszálaim állagán, különösen a végeknél. Ezért már régóta keresek egy olyan készüléket, amivel egy kicsit kíméletesebben tudom formázni a hajamat.

A Dyson legújabb generációs AirwrapTM  készüléke a méltán híres mérnöki csúcsteljesítmény, a „Coanda légáramlásnak”  köszönhetően extrém hőhatás nélkül formázza a hajat. A Dyson márka egyik alapelve, hogy a hajtípusok sokféleségéből indulnak ki, és a terméktervezésnél egyenes, hullámos, göndör hajra, és a lehető legtöbb frizura- és hajtípusra is hatékonyan bevethető hajformázó megalkotása a cél.

Meglehetősen szkeptikus voltam azzal kapcsolatban, hogy a hajvasalókhoz képest sokkal alacsonyabb hőfokon működő, speciális fejű hajszárító mégis hogyan fogja tudni tartósan kiegyenesíteni a hajamat. A kiindulási állapot a kép bal oldalán látszik, azt viszont hozzá kell tennem, hogy a kép szélesfogú fésűvel átfésülés után készült, előtte sokkal csigásabb volt a hajam, a márka útmutatója javasolja az előfésülést. A hajamat kisebb szekciókra osztottam és a készülék egyik legizgalmasabb kiegészítőjével, a Coanda simító szárítóval kezdtem a hajegyenesítést. A teszt során használtam ezt a fejet száraz, előszárított és nedves hajon is, nedves hajon használva a hozta a legtartósabb, legegyenesebb eredményt, nekem viszont az előszárított és nedves hajon való használat után tetszett leginkább a kész állapot.

A hajvasalás utáni természetellenesen egyenes hajvégek nem igazán állnak jól nekem, és a vasalás utáni szöszös finish, illetve a lapos hajtő is bosszantó, a simító fejjel viszont sokkal természetesebben és szalonszerűen tudtam egyenesíteni a tincseimet. Ráadásul a Coanda-effektusnak jellemzője még az is, hogy szépen megemeli a hajtövet, amitől sokkal dúsabb és élettel telibb a hajkorona.

Nem volt célom a szögegyenes haj, inkább valami olyan hatást szerettem volna, amivel beléphetnék a Måneskin zenekarba is, így a tőemeléshez, a hajvégek és a frufru formázásához a körkefe fejet használtam. Szépen omló hajvégeket tudtam vele percek alatt varázsolni. Különösen jól jött a körkefe fej azokon a reggeleken, amikor még nem volt indokolt a hajmosás, de az előző napi frizurámat kicsit felfrissítettem volna. Ilyenkor csak a hajtöveken, a frufrunál és a hajkontúrnál kellett használnom a készüléket és pikk-pakk el is készültem.

A Dyson úgy alkotja meg minden hajformázóját, hogy otthoni körülmények között is olyan frizurát tudjunk készíteni magunknak, mintha frissen léptünk volna ki a szalonból. Az AirwrapTM készülékeknél felhasználóbarátabb professzionális terméket még nem nagyon láttam a piacon. Végre leszámolhatunk egy életre azzal a traumával, amit a saját hajunk körkefés beszárítása tud okozni. Egyik kezünkben a körkefe, másikban a szárító, rossz irányba csavarodik, leégeti a fejbőrt, az egyik oldal mindig jobban sikerül, sosem lesz szimmetrikus… – örök szenvedés, na. A Dyson termékeivel a különleges szívó hatásnak köszönhetően mindennek vége, csupán egy készülékre és egy kézre van szükség ahhoz, hogy egyenesítsük, göndörítsük vagy beszárítsuk a hajunkat.

Lehetetlen elrontani, szó szerint önmaga csinálja meg a hajunkat, mi csak legfeljebb asszisztálunk hozzá.

Ugyan természetesen göndör a hajam, de nagyon szeretem a nagy, széthúzott szélfútta hullámokat is. A készülékhez jár két méretben Airwrap henger is, ami szintén önmaga csavarja fel a tincseinket. A hengerek különlegessége, hogy egyetlen mozdulattal tudjuk változtatni azt, hogy jobbra vagy balra csavarodjanak fel a tincsek, hogy egyformán tökéletes és szimmetrikus legyen mindjét oldalon a hajunk. A göndörítéshez jó szolgálatot tett a vízpermet, így definiáltabb és tartósabb hullámokat tudtam készíteni. A végeredményen a Dyson szélesfogú, kifejezetten göndör hajra megalkotott fésűjével mentem át, így természetesebb, lágyabb hatást kaptam. A készülék három hőfokon működik, a legmelegebb levegővel elkészített hullámos fürtöket érdemes aztán a leghidegebb fokozaton fixálni.

Külön szimpatikus a Dyson tervezőinek környezetbarát szemlélete. Az új szériás AirwrapTM  fejei kompatibilisek a régebbi készülékekkel is, így nem kell újat vásárolni akkor, ha élvezni szeretnénk az innovatív fejek adta lehetőségeket. Sok más elektronikai kütyüvel ellentétben a Dyson nem tervezett elévüléssel készíti termékeit, hanem éppen ellenkezőleg: a tervezést meghatározza a lean filozófia, azaz a hosszú élettartamú, nagy teljesítményű és hatékony termékek fejlesztése minél kevesebb erőforrás, de annál több tudományos innováció felhasználásával.

A Dyson új terméke a márka többi hajformázó eszközéhez hasonlóan a piac csúcskategóriája közé tartozik, a hajformázás Rolls Royce-ára mindenképpen befektetésként érdemes tekinteni. E mellett minden más hajszárítóról, hajvasalóról, kúpvasról és egyebekről lemondhatunk. A teszthetem alatt rengeteg hajammal kapcsolatos bókot zsebeltem be (volt, aki egyenesen azt mondta, hogy hajmodellnek kéne állnom – ez azért valószínűleg kedves túlzás volt, de azért jólesett) és egy héten át kitartott az a magabiztosság és frissesség, amit eddig csak szalonból kilépve tapasztaltam.

Promóció

Ezt már olvastad?