Ez a hormon állhat amögött, ha nem tudunk teherbe esni (x)

2023. november 01.
A prolaktin hormont jelentőségéhez képest keveset emlegetjük, pedig az egészséges termékenység egyik kulcstényezőjéről van szó. Sokan akkor találkozunk vele először, amikor, hiába szeretnénk, nem tudunk teherbe esni és elkezdjük keresni az okokat.
Ez a hormon állhat amögött, ha nem tudunk teherbe esni (x)

Ahogy a neve is mutatja, az elsősorban az agyalapi mirigyben termelődő prolaktin egyik fő feladata a tejelválasztás serkentése a szülés után. Ha viszont a ciklus második felében emelkedik meg a szintje, az számos problémát okozhat. Nehezítheti a teherbe esést, megzavarhatja a menstruációs ciklust, és a PMS-sel küzdő nőknél is gyakori a prolaktinszint megemelkedése.

Ilyen az egészséges ciklus

A menstruáció elválaszthatatlan a női élettől, és normális esetben csak kevés kellemetlenséggel jár. Az egészséges ciklus esetén a két menzesz kezdő időpontja között rendszeresen ugyanannyi idő, átlagosan 23-35 nap telik el. A vérzést nem előzi meg PMS, legfeljebb enyhe diszkomfortérzettel kezdődik, és 3-7 napig tart, világos vagy sötétvörös színű, nem alvadékos. Minden ettől eltérő jelenség esetén érdemes cikluszavarra gyanakodni: ha túlzottan lerövidül vagy kitolódik a ciklusunk, a vérzésünk a szokásosnál erősebb vagy a megszokottól eltérő színű.

Ösztrogén, progeszteron, prolaktin

A menstruációs ciklust három fő hormon határozza meg: az ösztrogén, a progeszteron és a prolaktin. A menzeszt követő follikuláris szakaszban kezd el érni a megtermékenyülésre váró petesejt. Az ovulációkor szabadul ki a tüszőből, és ilyenkor következhet be a megtermékenyülés. A luteális fázisban a szervezet felkészül az esetlegesen megtermékenyült petesejt befogadására, de megtermékenyülés hiányában a petesejt felszívódik, a megvastagodott méhnyálkahártya pedig leválik és távozik a menstruációs vérzéssel, majd a körforgás újraindul. Abban az esetben, ha megtörténik a megtermékenyülés és sikerül a beágyazódás, akkor megemelkedik a progeszteron és a prolaktin szintje, ezzel támogatva a terhesség megmaradását. Ha viszont úgy magas a prolaktinszintünk, hogy nem vagyunk várandósak, az gátolhatja a teherbeesést. Nem várandós nőknél 15-25 nanogramm/ml a normálisnak tekinthető reggeli prolaktinszint (ugyanis ennek a hormonnak a szintje napszakonként is ingadozik, éjjel jóval magasabb), várandósoknál pedig akár az 500 nanogramm/ml-t is elérheti.

Ezt tehetjük a megfelelő hormonháztartásért

A magas prolaktinszint felboríthatja az ösztrogén- és progeszteronhormon egyensúlyát a nők szervezetében, emellett visszavetheti a nemi hormonok termelődését, ami csökkentheti a petefészek működését. Emiatt zavarodhat össze a ciklusunk, ami egyebek között a teherbe esést is megnehezítheti. A magas prolaktinérték normalizálásához több utat választhatunk: az orvosunk javasolhat hormontartalmú készítményt, de a stressz csökkentése, valamint a barátcserje is segíthet rendezni a ciklusunkat. Kerüljük viszont a barátcserje-tartalmú étrend-kiegészítőket! Azok ugyanis porított gyógynövényt tartalmaznak, nem annak kivonatát, és a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ kifejezetten tiltja azok terápiás célú használatát. Utóbbiak helyett válasszuk a vény nélkül kapható Premens tablettát, amely magas koncentrációban tartalmazza a barátcserje kivonatát.

Premens tabletta: segítség a ciklus rendezésében

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A recept nélkül kapható, hormonmentes, koncentrált barátcserjekivonat-tartalmú Premens tabletta gyógynövényi hatóanyagai jótékonyan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére, segítenek rendezni a rendszertelen ciklust, és a PMS-es tüneteket is enyhítik. A Premens hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja. A gyógyszer ellenőrzött körülmények között termesztett és feldolgozott barátcserje terméséből készült, állandó és garantált minőségű és összetételű, igazolt hatású kivonatot tartalmaz. A Premens-terápia legalább három hónapos legyen a kívánt hatás elérésére, és a menstruáció alatt sem kell abbahagyni szedését. A gyógyszer háromhavi kiszerelésben is kapható a patikában.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Fotó: Shutterstock

Promóció