Engedj meg magadnak egy széles mosolyt!

2023. november 16.
Vajon ki tudod-e találni ki az alábbi történet főszereplője? Olvasd végig a sorokat, és próbáld meg kitalálni, hogy kivel történhettek ezek az események! Milyen lehet ő? Férfi vagy nő? Idős vagy fiatal? Mivel fogja tölteni a következő hónapokat?
Engedj meg magadnak egy széles mosolyt!

Induljon a megfigyelés!

Közeledett az év vége és egyre sűrűsödtek a feladatok. A munkában is nagy volt a hajtás, lélekben mindenki már a hosszabb, rövidebb szabadságra készült. Szerette, amit csinált, de a tudatosan beiktatott kávészüneteiben ő is igyekezett kijutni a friss levegőre. Ha épp nem keveredett másokkal beszélgetésbe, a gondolatai elkalandoztak. Ahogy egyre mélyebbeket szippantott a hűvös levegőbe. megérezte a tél közeledtét és kesztyűbe vágyó kezei a meleg poharat szorongatták, felpörögtek a gondolatai.

Eltervezte, hogyan töltené legszívesebben a szabadságát, majd fejben listát készített arról, mi is fog történni valójában. Miket kell még addig elintéznie a megérdemelt pihenésig. Az ünnepi menühöz minden alapanyagot időben megvenni, ha lehet, célirányosan, minél kevesebb helyszínt beiktatva… Na és a családnak a meglepetéseket mennyi idő alatt és hol fogja összevadászni? Jó lenne egy körben beszerezni a kajával – már ha a csomagtartóba minden befér. Tulajdonképpen szereti ezt az időszakot, az ünnepi hangolódást, és minden évben talál magának valami újdonságot, de a nagy tömegre már egyáltalán nem vágyik. Ezért igyekszik mindent gyorsan és praktikusan elintézni. 40 milliós kérdés: a közel és távol élő rokonokat milyen sorrendben kéne meglátogatni ahhoz, hogy ne legyen túl nagy sértődés!?

Ahol a fókusz

Gyerekkorában olyan egyszerűnek tűnt minden ebben az időszakban, igazából feladata nem sok volt, csak élvezte a szezonális örömöket. Az összes beszerzés, kihívás, egyeztetés, szervezkedés a szülei feladata volt. Mivel sok rokon távol lakott tőlük– miután a szülei igyekeztek a kutyával együtt öttagú családot, minden ajándékot és házi készítésű süteményt „betetriszezni” a kis autójukba –, korán elindultak a hosszú útra. Hangtalan suhantak ki a városból az autópályára, a lomb nélküli fák mellett, miközben a nap narancssárgás rózsaszínre festette az ég alját. Ha nem is volt hó, azért a hajnali fagy nyomot hagyott a földön, az ablakok pedig kellően hűvösek voltak ahhoz, hogy amikor rálehelt, az ujjbegyével vagy épp az orra hegyével alakzatokat rajzolt az üvegre. Az apukája ezt nem igazán szerette, mondván, összemaszatolja az ablakot, ezért, hogy elterelje a figyelmet, bedobta a „stipi-stop, kék autó!” játékot. Innentől a család minden tagja feszülten figyelte a mellettük elhaladó forgalmat, és igyekezett elsőként bemondani a következő kék autót.

Engedj meg magadnak egy széles mosolyt!

2023 FORD PUMA ST

Anya néha elterelte a figyelmet, amikor egy-egy városon áthaladva a piros lámpás várakozásnál váratlanul felkiáltott: odanézzétek, milyen jó körömlakkszíne van annak az autónak! Ekkor mindenki kicsit kizökkent a játékból, és próbálta megtalálni, melyik autóra is gondolhatott anya éppen. Általában egy szexi, mélyvörös árnyalatú jármű volt a helyes tipp. Apa mindig elnevette magát, mire anya hozzátette: jól van na, de nézd, milyen nagy a csomagtartója is! Hát igen, férfiak és nők másképp vadásznak. Amíg a férfi a teret igyekszik meghódítani, addig a nő az időt. Az egy dolog, hogy mindig mindennek meglegyen a megfelelő helye, de ráadásul a megfelelő időben és körülmények között. Pont mint a szabadság megtervezésében. A szabadság persze mindig viszonylagos, hiszen paradoxon, de a megfelelő keretek adják azt a biztonságot, amikben meg lehet élni a szabadságot. 

Visszazökkent az időben, ám miután konstatálta, hogy az előző emlékcunami alig egy percébe telt, újra a kávéjára meredt. A tejhab kellemes csúcsokat formált, ami eszébe juttatta az enyhén havas hegyvidéket. Jó lenne idén beiktatni egy kis túrát vagy síelést, persze az elmaradhatatlan családlátogatás mellett. Ezután a nagyapjára gondolt, és felidézte azokat az emlékeket, amelyek a biztonságot, a boldog gyerekkort jelentették számára. A hosszú utazások egyik kedvenc állomása a nagyszülők hegyvidéki háza volt. A papa mindig szélesre tárta a nagy kerti kaput, miközben a mama az utolsó simításokat végezte az ötödikféle süteményen – mivel addigra minden más finomság már kész volt. Halászlé, rántott hús, krumplisaláta, székelykáposzta, bejgli, zserbó, flódni, hókifli és mézes krémes. Mintha egy egész hadseregre készült volna. Gyerekként természetes varázslatnak tűnt, nem is értette, hogy csinál egymaga ennyiféle ételt, mire ők megérkeznek. Felnőttként már tudja, hogy sok-sok előzetes szervezéssel (és némi aznapi idegösszeomlással) jár, aminek persze minden nyoma eltűnik a viszontlátás öröme miatti boldog mosoly mögött, mire a rokonság megérkezik.

Apáék elkezdték megbontani a csomagtartóba épített „tetriszerődöt”, aminél stresszesebb csak a hazaút előtti bepakolás volt – hiszen a mama szeretetcsomagjainak köszönhetően több cuccal távoztak, mint amennyivel jöttek… Amíg a szülők behurcolták a csomagokat és az aranyszínű, boldogan farokcsóváló kiskutyájukat, a nagypapa igyekezett elterelni a gyerekek figyelmét. Például beültette őt a régi Fordjába és engedte, hogy kipróbálja az indexet, majd a garázskapu előtt köszönésképpen egy rövidet dudáljon a nagyinak, aki a ház ablakából integetett. Ettől nagyon felnőttesnek képzelte magát, élvezte, hogy irányít. Manapság viszont úgy érezte, kifut az időből, és a feladatok irányítják őt. Pedig egész évben rendesen tette a dolgát, ezért igenis, most már egy kis, jól megérdemelt szabadságra és térre van szüksége.

Az álom

Reggel – miután kétszer lenyomta a szundi gombot – viszonylag nyugodtan ébredt, bár kétségkívül furcsa álma volt. Na nem olyan… álmában egy nyárias estén, vörös salakos futópályán rótta a gyakorló köröket csendben és egyedül. A sokadik körnél járt, kezdett egy kicsit kifulladni, amikor egyszer csak mellé szegődött egy hegyi oroszlán. Valamiért nem félt tőle, és próbálta egyenletesen tartani a futótempót, nem menekülni, a puma pedig pontosan mellette nyargalt és időnként ránézett. Ugyan a puma a világ 4. legnagyobb és a legerősebb lábú nagymacskája, mégsem előzte és nem is támadta meg. Olyan volt, mintha csak társául szegődött volna egy kiegyenlített versenyben és együtt értek célba.

Milyen jó is lenne a valóságban közelebbről megismerni, és szelíd barátságban lenni egy ilyen fantasztikus tulajdonságokkal rendelkező pumával – gondolta, és elhatározta, hogy ezt a különleges álmot jelnek tekinti. Mert a kíváncsiság nagy úr, következő nap a szokásos kávé szünetében elővette a mobilját és ráguglizott az álombéli futópartnerére: puma. »Könnyedén mozog a hegyoldalakon, játszva szlalomozik a zsúfolt, keskeny, kiszámíthatatlan akadályok közt. A küllemében nőstény oroszlánra emlékeztető nagymacska alkalmazkodó típus, minden terepen megállja a helyét. Könnyen idomul a dzsungel forgatagához, de ügyesen manőverezik a nyílt terepen is. Egy ilyen tekintélyt parancsoló, kifejlett ragadozó látványa minden érzékszervünket magával ragadja. Tökéletesen kidolgozott alakja, éles reflexei, sötétben is príma látása egyenesen a tápláléklánc csúcsára repíti ezt a felséges teremtményt.« Az internetes keresés persze újabb találatokat hozott fel, mosolyogva olvasott tovább: a puma eleganciája és dinamikája, könnyedsége köszön vissza egy Ford Puma autóban…

Engedj meg magadnak egy széles mosolyt!

Ford Puma Vivid Ruby / Fotó: Mosoni Péter Automotive Photography

És hogy mi a megoldás..?

Ha eddig eljutottál az olvasásban, valószínűleg megérezted, hogy a játék szempontjából teljesen mindegy, férfi vagy nő-e a válasz. Mindegy a szereplő kora, helyzete, munkája. A történet úgy lett kitalálva, hogy bárki a cselekmény középpontjába képzelheti magát, hogy egy kicsit kiszakadhasson a jelenlegi valóságából. Az igazság az, hogy a főszereplő valójában te vagy, illetve azok az érzések és gondolatok, amik emlékeket ébresztettek benned. Miközben olvastál, könnyedén mégis célzottan figyeltél a számodra fontos részletekre, akárcsak a hegyi oroszlán magányos vadászata közben. 

Ha a tested éhes, eszel, ha a lelked éhes, válaszokat keresel. Az emberi agy mindig megpróbálja kitölteni a „réseket”. Lehet, hogy ezután azon gondolkodsz majd, hogyan is tervezd meg az év végi kikapcsolódást, az ünnepek menüjét, a családlátogató roadshow egyes állomásait. De az is lehet, hogy ezentúl szimplán csak elkezdesz felfigyelni a számodra fontos jelekre, vagy azokra a kívánatosan nagy, tágas csomagterű, dögös körömlakkszínű autókra, amelyeket meglátsz az úton. Engedj meg magadnak egy mosolyt, egy kis újdonságot, színt és játékot a mindennapokban, és élvezd az év utolsó hónapjait is. 

Engedj meg magadnak egy széles mosolyt!

Ford Puma Vivid Ruby / Fotó: Mosoni Péter Automotive Photography

Kíváncsivá tett az elsuhanó vörös szépség?
Ezen az oldalon minden részletét megismerheted!

Promóció

Fotó: Freepik