Így vedd rá a pasidat, hogy törődjön az egészségével

2023. november 22.
Miközben te odafigyelsz az egészségedre, sportolsz és rendszeresen eljársz a legfontosabb szűrésekre, a párod még egy egyszerű laborvizsgálatra sem hajlandó elmenni? Kutatások is bizonyítják, hogy a férfiak hajlamosak elhanyagolni az egészségüket, és csak akkor orvoshoz fordulni, ha már nagy a baj. A következőkben olyan tippeket adunk, amelyek segítségével ráveheted a pasidat, hogy egy kicsit többet foglalkozzon magával.
Így vedd rá a pasidat, hogy törődjön az egészségével

Kutatások szerint több tényező is befolyásolja, hogy a férfiak miért nem törődnek annyira az egészségükkel, mint a nők. A férfiak nemtörődömsége legfőképp a nemükkel kapcsolatos sztereotípiákkal és a férfiak felé támasztott társadalmi elvárásokkal függ össze. A kisfiúkat még ma is gyakran arra nevelik, hogy legyenek erősek, bátrak, ne mutassák ki az érzéseiket, aminek aztán meg is lesz a következménye. A beléjük nevelt idealisztikus férfikép miatt felnőttként sem mernek majd panaszkodni, segítséget kérni, és egyáltalán nem fognak foglalkozni a testi-lelki problémáikkal. Félnek, hogy ha mindezt megtennék, gyengének, sebezhetőnek, vagy kevésbé férfiasnak tűnnének az emberek szemében. Pedig a férfiak életkilátásai általában rosszabbak, mint a nőké, aminek részben az egészségtudatosság hiánya az oka.

A férfiak ráadásul hajlamosak azt gondolni, hogy ha nincs panaszuk, akkor nem is lehet nagy a bajuk. Holott rengeteg betegség – például a prosztatarák – egyáltalán nem okoz tüneteket a korai stádiumban, ezért is lenne fontos az időben történő felismerés.

De mégis hogyan segíthetünk nekik abban, hogy jobban odafigyeljenek magukra, és eljárjanak a szükséges szűrésekre? Íme, néhány tipp, amivel te is ráveheted a párodat, hogy törődjön az egészségével.

Beszélj vele őszintén!

A legfontosabb, hogy nyíltan és kedvesen kommunikálj vele arról, mennyire fontos neked az egészsége, és hogy aggódsz érte. Mondd el neki, hogy szeretnéd, ha sokáig együtt lennétek, és hogy ehhez arra van szükség, hogy megelőzzétek a lehetséges betegségeket. Ne kritizáld vagy szégyenítsd meg, ha nem jár orvoshoz, inkább bátorítsd és dicsérd meg, ha tesz valamit az egészségéért.

Legyél a példaképe!

 A legjobb módja annak, hogy rávegyük a másikat valamire, ha mi magunk is csináljuk. Ha te is rendszeresen eljársz szűrésekre, és odafigyelsz az egészséges táplálkozásra valamint a mozgásra, akkor a párod is hamarabb követni fogja a példádat. Mutass neki pozitív példákat, hogy milyen előnyei vannak az egészséges életmódnak, és hogy mennyire jól érzed magad tőle.

Legyél a társa!

Ha együtt csináljátok a dolgokat, sokkal könnyebb és élvezetesebb lesz. Menjetek együtt vérvételre, és utána jutalmazzátok meg magatokat valami finomsággal. Menjetek együtt futni, biciklizni, vagy próbáljatok ki egy új sportot. Főzzetek együtt egészséges ételeket, és kóstoljátok meg egymás kreációit. Legyetek egymás támogatói és motivátorai.

Használjátok ki a modern technológiát!

Manapság már rengeteg olyan eszköz és alkalmazás létezik, ami segít az egészségünk nyomon követésében és javításában. Használjatok okosórákat, fitnesz karkötőket, vagy mobil applikációkat, amik mérhetik a pulzusotokat, a vérnyomásotokat, a lépésszámotokat, vagy akár a kalóriabevitelt. Ezekkel játékosan versenyezhettek egymással, vagy önmagatokkal, és láthatjátok a fejlődéseteket.

Segíthet az Ai|Life OKOSLELET!

 Az Ai|Life OKOSLELET egy forradalmian új fejlesztés, amit a SYNLAB laboratórium kínál, és amely mesterséges intelligencia segítségével 7-14 betegségcsoport meglétének kockázatát képes megbecsülni, emellett általános tájékoztatást is nyújt az laborvizsgálatunk részleteiről, valamint a lehetséges eltérésekről és azok okairól. Az Ai|Life OKOSLELET segíthet abban, hogy felismerjük a rejtett egészségügyi problémákat, és időben megtaláljuk a megfelelő szakorvost. Mivel a férfiak általában nyitottak a különféle technikai újítások és kütyük iránt, elképzelhető, hogy sokkal szívesebben vállalkozik majd a párod az Ai|Life OKOSLELET kipróbálására is.

Fotó: Getty Images

Promóció