A bakuchiol, és minden, amit tudni szeretnél róla

2023. december 13.
Sokan egyenesen az új, növényi retinolként emlegetik a sokoldalú bakuchiolt a bőrápolásban. Megnéztük, hogy mi mindent is tud ez az izgalmas, természetes összetevő a bőr szépítésében, és hogy mikor, mire is vethetjük be kifejezetten hatékonyan!

A retinol egyértelműen az új évezred egyik szupersztárja a szépségápolási összetevők között, ám nyomában már itt van a bakuchiol olaj, amelynek rajongótábora okkal nő jelentősen napról napra. Az erős antioxidánsnak számító szépségipari összetevő olyannyira letette kézjegyét a bőrápolásban, hogy ma már nagyon sokan egy gondosan összeállított alaprutin kulcsfontosságú szereplőjeként tekintenek rá. A sokat emlegetett növényi alapú, erős antioxidáns összetevő valóban népszerű alternatívája az érzékeny bőrre nézve gyakran irritáló retinolnak, mégis sokan viszonylag kevés információval bírnak a hatékony szépségalapanyagról.

Van, akinek már pusztán a neve kimondása (bakucsiol) is nehézséget okoz, pedig igazán érdemes jól megjegyeznünk magunknak. Az eredetét talán még kevesebben ismerik: a bakuchiol a malájtea (Psoralea Corylifolia) növény magjából származik. Hagyományosan az indiai és kínai gyógyászatban vetik és vetették be nagy sikerrel a mai napig, modern kori szerethetőségét pedig nagyban fokozza, hogy növényi alapú. Emellett antibakteriális alapanyag is, így ideális induló az összetevők között a mindennapi szépségápolásban – legyen szó szérumról, olajról, fátyolmaszkról, szemkörnyékápolóról vagy éppen atombiztosan ható napi hidratáló krémről. Az sem mellékes, hogy bár nagyban hasonlít előnyeinek sora a retinol jótékony hatásaiéhoz, mégis sokkal szélesebb körben bevethetőek a vele készült formulák, elég, ha csak azokra gondolunk, akik ekcémával, pikkelysömörrel, dermatitisszel küzdenek, nem beszélve az egyre nagyobb tábort képviselő érzékeny bőrűekről.

A vegán szépségbomba

A vegán bőrápolási termékeket keresők számára fontos szempont továbbá, hogy míg a retinolt tojássárgájából és halolajból állítják elő, addig a bakuchiol növényi eredetű, azaz vegánbarát opció a rutinunkban. De további előnye „versenytársaival” ellentétben az is, hogy például a várandósság alatt is probléma nélkül beépíthetjük a szépségrutinunkba. Kifejezetten gyengéd összetevő, amit akár egészen fiatalon is bevezethetünk az arcápolásba, és akár naponta többször is felvihetünk az arcunkra.

Nagyon szépen működik együtt a szépségrutin egyéb termékeivel, köztük a retinollal, de szkvalénnal is. Viszont a glikolsavval lehetőleg ne használjuk együtt, mert csökkentheti a készítmény hatását. 

3 ok, amiért imádni fogod a rutinodban

Megelőzi az öregedés jeleinek kialakulását

Amilyen gyengéd, olyan hatékony. Nemcsak segít megelőzni az öregedés jeleit, de ha már kialakultak, akkor is komoly támaszunk lehet a bőrápolásban. Segít ugyanis felgyorsítani a sejtek regenerálódását és serkenti a kollagén termelődését a bőrben.

Javítja a bőrtónust

Sokan bármennyire is szeretnénk a saját hasznunkra fordítani a retinol előnyeit a bőrápolásban, az érzékeny bőrünk, vagy éppen a napérzékenységünk meggátol bennünket. A bakuchiol olaj esetében szerencsére egy gyengédebb szépségkedvencet kapunk, amely csökkenti a szabad gyökök bőrre gyakorolt hatását, pl. a szennyeződések és a napsugárzás okozta károkat. Vagyis remek társunk lehet a hiperpigmentáció és az egyenetlen bőrtónus kezelésében, hiszen a bőrt védve a bakuchiol olajos termékek megelőzhetik, sőt, javíthatják a sötét foltok és az egyenetlen bőrtónus megjelenését.

A tökéletes választás pattanásos bőrre

Antioxidánsként az olaj csökkenti a szabad gyökök bőrre gyakorolt hatását, enyhítve hatásukat az érzékeny, valamint a problémás, pattanásos bőrre. A bakuchiol olaj mindemellett nagyon szépen csökkenti a gyulladásokat, és kezeli a már vörös, duzzadt pattanásokat is.

Atombiztos tipp bakuchiol kezdőknek – NIVEA Cellular Expert Lift 3 Zónás Szérum 

A szérumok koncentrált elixírek, sokszor hatékonyabbak, mint a hagyományos arckrémek, és szó szerint egy szempillantás alatt képesek megfiatalítani és ragyogóvá tenni a bőrt. Képesek kezelni a száraz, fáradt bőrt, de eltüntethetik a ráncokat, illetve pigmentfoltokat és egyéb bőrhibákat is. Ha olyan speciális aktív összetevőket tartalmazó „anti-age” szérumot keresünk, amely az öregedés jeleit – a finom vonalakat és ráncokat – kezeli, akkor érdemes a NIVEA Cellular Expert Lift 3 Zónás sokoldalú szérumával bevetnünk magunkat a bakuchiol világába. Tízszer magasabb koncentrációban tartalmaz tiszta bakuchiolt, mint a nappali arckrém és meseszépen biztosítja, hogy a bőr továbbra is fiatalos és feszes maradjon.