Ezért nem tesz jót a bőrnek, ha túl sok szépségterméket használsz

2022. október 27.
A szépségtermékek halmozásának nemcsak a környezetünk látja kárát, hanem a bőrünk is. Érzékenység, ekcéma, pattanások – csak néhány a ma legjellemzőbb bőrproblémák közül, amelyekért sok esetben a túlzásba vitt hatóanyag-használat felel. Lássuk, mire cserélhetjük le a túl erős összetevőket.

Az egyre bővülő kínálat sokunkat arra ösztönöz, hogy még több, még magasabb hatóanyag-tartalmú kozmetikumokkal pakoljuk tele a fürdőszobapolcunkat. Ám arról legtöbbször megfeledkezünk, hogy a bőrünk védelmi vonala természeténél fogva rendkívül érzékeny, és ha túl erős és túl sokféle szépségterméket halmozzuk el, irritációval, kipirosodással, hámlással, viszketéssel vagy pattanásokkal reagálhat.

A szakértők egyöntetűen arra intenek, hogy a rutinunkat lehetőleg gyengédebb összetevőjű szépségtermékekből állítsuk össze. Ne aggódjunk, ettől nem lesz kevésbé hatékony a bőrápolásunk, sőt: éppen csak megkíméljük magunkat az esetleges kellemetlen mellékhatásoktól.

kozmetikumok

Védtelen bőr

„Egyre több érzékeny, ekcémás, pattanásos bőrrel találkozom, amely minden esetben azt jelzi, hogy a lipidbarrier sérült – mondja Kónya Imola kozmetikus. – Ez a felszíni, faggyúból, verejtékből, koleszterinből, zsírsavakból és más természetes anyagokból álló védőréteg nagyon fontos szerepet tölt be a bőr egészségének megőrzésében. A hatóanyagok halmozására fókuszáló szépségipar és a még mindig növekvő fogyasztási láz azonban sajnos ellene dolgozik. A túlzásba vitt otthoni hámlasztás, a retinol és az egyéb erős, aktív formulák használata egy idő után károsíthatja ezt a felszíni védőburkot. Ennek következménye lehet a bőrszárazság, az irritáció, de ugyanígy a túlzott faggyútermelés vagy a pattanások megjelenése is. A túlterhelt bőr ráadásul sokkal sérülékenyebb: olyan ez, mintha télen kabát nélkül mennénk ki az utcára.”

Szép eredmények, kíméletes rutin

A termékdömping és a tízlépéses rutin a felpörgött világunk szüleménye: nincs idő várni, azonnali eredményeket szeretnénk. Pedig a jóból a bőrápolásban is megárt a sok. „Kémiai savakat, erősebb hatóanyagokat csak akkor alkalmazhatunk, ha a bőr már edzett, illetve ha a védőrétege ép, és akkor sem mindegy, hogy miből mennyit viszünk fel. Az arcbőrnek, ahogy a testünknek is, személyi edzőre van szüksége, hogy egészségesen formálódjon. A kezelések során én egy három lépésből álló programot követek. Az első szakaszban a védőréteget erősítő tápanyagokkal látjuk el a bőrt: őssejtek, peptidek, antioxidánsok, zöld tea, hialuronsav, pantenol, allantoin, ceramidok, szkvalán és széles spektrumú fényvédő. A következőkben az edzéshez tartozik a következetes hámlasztás és a különböző erősebb hatóanyagok, például a retinol vagy retinolalternatívák fokozatos bevezetése. Végül – a fenntartás szakaszban – a helyes otthoni bőrápolási rutin követése, a rendszeres kozmetikai kezelések és a szervezet belső táplálása kerül fókuszba. Így pont mindenből annyi jut a bőrbe, amennyire éppen szüksége van.”

Belső táplálás alatt a kozmetikus például a különböző étrend-kiegészítőket, a megfelelő tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat is érti. Sokkal többet ér ugyanis, ha több oldalról támogatjuk meg a szépségápolásunkat, mintha folyamatosan aktív és erős hatóanyagokkal bombáznánk a bőrt. „A superfoodok, antioxidánsok, gyógynövények, pre- és probiotikumok, rostok, vitaminok a bélflóra egészséghez is hozzájárulnak, ami rendkívül fontos a bőr szempontjából – magyarázza a szakértő. – Ugyanígy nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy mennyire lényeges szerepe van az alvásnak, a lélekápolásnak és a stresszkezelésnek. Manapság a figyelem középpontjában a kozmetikumok állnak, pedig a bőr szépsége és egészsége az életmódunk függvénye.”

Hatékony alternatívák

Ha gyengédebb módszereket keresünk, az őszi-téli szezonban népszerű, de sok esetben irritációt kiváltó kémiai hámlasztókat például helyettesíthetjük enzimes peelingekkel, amelyeket egész évben, még a legérzékenyebb bőrön is alkalmazhatunk. „Rendszeres használat mellett ezek is képesek gyönyörű eredményt produkálni – mondja Kónya Imola. – Az AHA-savakhoz hasonlóan azonnali ragyogásfokozó hatással bírnak, így még ebben sem kell kompromisszumot kötni. Heti egyszer-kétszer, vagy a bőrünk igényeinek megfelelően bevethetők, csak nappalra ne feledkezzünk meg a fényvédőről sem.”

A szakértő szerint a legtöbb erős komponensnek létezik szelídebb változata, amivel hasonló hatást érhetünk el, ezért egy egészséges bőr esetében bőven elegendő, ha csupán egy, maximum két magas hatóanyag-tartalmú arcápolót használunk. Felválthatjuk például a retinolt új generációs granactive retinoiddal, retinállal vagy bakuchiollal, a tiszta aszkorbinsavat pedig bőrbarátabb C-vitamin-származékokkal, így minimalizálhatjuk az esetleges irritációt és az összetevők véletlenszerű túladagolásának barrierkárosító hatását is.

Amikor tényleg szükség van az erőre

Súlyosabb bőrproblémák esetén, mint amilyen például az akné, szükség lehet a komolyabb, vényköteles krémekre vagy akár gyógyszerek alkalmazására is. „Ha például pattanásos, hegesedésre hajlamos a bőrünk, kísérletezés helyett mindenképp keressünk fel egy orvost – magyarázza dr. Szandányi Réka bőrgyógyász. – Maradandó károkat tudunk megelőzni, ha időben a megfelelő kezelésben részesülünk. Az aktív hatóanyagoknak ilyenkor szakértő felügyelete mellett tanácsos beépíteni az otthoni rutinunkba.”

Akár makulátlan, akár problémás a bőrünk, a jelzéseire mindig figyelni kell. Nem szabad, hogy egy trendi összetevő elcsábítson minket, csak akkor vessük be a komolyabb hatóanyagokat, ha a bőrünknek tényleg szüksége van rá.

Szerző: Jaksa Petra

A teljes cikket a Marie Claire friss lapszámában olvashatod!

Olvasd el ezt is!