Ezekkel helyettesítsd a túl erős szépségösszetevőket

2023. augusztus 09.
A bőrünket gyakran túl sok, túl erős szépségösszetevővel terheljük a hétköznapokban, ami érzékenység, ekcéma, pattanások formájában is visszaüthet. A túlzásba vitt hatóanyag-használat helyett kerestünk gyengédebb megoldásokat.
gyenged-osszetevok

Egy korábbi Marie Claire-cikkünkben Jaksa Petra szerzőnk kitért arra, hogy a 21. századi szépségipar egyre bővülő kínálata miként hat a bőrünkre, nem feltétlenül pozitív értelemben. Sokan ugyanis még több, még magasabb hatóanyag-tartalmú készítményekkel pakoljuk tele a fürdőszobapolcunkat. Ám arról legtöbbször megfeledkezünk, hogy a bőrünk védelmi vonala természeténél fogva rendkívül érzékeny, és ha túl erős és túl sokféle készítménnyel halmozzuk el, irritációval, kipirosodással, hámlással, viszketéssel vagy pattanásokkal reagálhat.

A szakértők egyöntetűen arra intenek, hogy a rutinunkat lehetőleg gyengédebb összetevőjű kozmetikumokból állítsuk össze. Ne aggódjunk, ettől nem lesz kevésbé hatékony a bőrápolásunk, sőt: éppen csak megkíméljük magunkat az esetleges kellemetlen mellékhatásoktól.

„Egyre több érzékeny, ekcémás, pattanásos bőrrel találkozom, amely minden esetben azt jelzi, hogy a lipidbarrier sérült – mondja Kónya Imola, kozmetikus. – Ez a felszíni, faggyúból, verejtékből, koleszterinből, zsírsavakból és más természetes anyagokból álló védőréteg nagyon fontos szerepet tölt be a bőr egészségének megőrzésében… Kémiai savakat, erősebb hatóanyagokat csak akkor alkalmazhatunk, ha a bőr már edzett, illetve ha a védőrétege ép, és akkor sem mindegy, hogy miből mennyit viszünk fel. Az arcbőrnek, ahogy a testünknek is, személyi edzőre van szüksége, hogy egészségesen formálódjon. A kezelések során én egy három lépésből álló programot követek. Az első szakaszban a védőréteget erősítő tápanyagokkal látjuk el a bőrt: őssejtek, peptidek, antioxidánsok, zöld tea, hialuronsav, pantenol, allantoin, ceramidok, szkvalán és széles spektrumú fényvédő. A következőkben az edzéshez tartozik a következetes hámlasztás és a különböző erősebb hatóanyagok, például a retinol vagy retinolalternatívák fokozatos bevezetése. Végül – a fenntartás szakaszban – a helyes otthoni bőrápolási rutin követése, a rendszeres kozmetikai kezelések és a szervezet belső táplálása kerül fókuszba. Így pont mindenből annyi jut a bőrbe, amennyire éppen szüksége van.”

Mit mivel helyettesítsünk?

Lehet, hogy valamivel lassabban, de gyönyörű eredményeket érhetünk el kevésbé drasztikus hatású, szelídebb hatóanyagokkal is. Ráadásul potenciális irritáció és mellékhatások nélkül.

gyenged-osszetevok

 

Ránctalanítás

Retinol → HELYETT → bakuchiol, retinál, granactive retinoid, peptidek, rezveratrol, pycnogenol

Hámlasztás

AHA-savak (például tejsav, mandulasav, gyümölcssavak) → HELYETT → enzimes peeling, PHA-sav

Ragyogásfokozás, folthalványítás

C-vitamin (aszkorbinsav) → HELYETT → C-vitamin-származékok, például magnézium-aszkorbil-foszfát, nátrium-aszkorbil-foszfát, aszkorbil-palmitát, aszkorbil-glükozid

Niacinamid → HELYETT → azelainsav, édesgyökér-kivonat, medveszőlő, ferulinsav, arbutin

Retinolalternatívák

Természetes retinál

„A retinál (vagy retinaldehid) eddig csak szintetikus anyagként volt jelen a piacon, ezért is számít világújdonságnak, hogy egy japán csúcstechnológia segítségével már természetes formában is kinyerhető – mondja dr. Mester Ildikó, farmakológus szakgyógyszerész. – A retinolsav nem megfelelő használat mellett jelentősebb irritációt is kiválthat, ezért a kozmetikai ipar sokszor inkább a kevésbé erős, ám ugyanolyan vagy hasonlóan effektív retinoidok felé fordul. Ilyen a retinál is. A retinollal összehasonlítva nemcsak gyengédsége okán rendelkezik előnnyel, hanem stabilitása miatt is, így az alkalmazásakor sem kell olyan szigorú előírásokat betartani. A természetes retinált vizsgálták igen érzékeny, sőt rosaceás arcbőrön is, és azt tapasztalták, hogy nemcsak, hogy nem irritálta a bőrt, hanem javított is az állapotán.”

Bakuchiol

„A retinol természetes és tolerálhatóbb alternatívájaként tartják számon a bakuchiolt – magyarázza dr. Mester Ildikó. – Ez egy antioxidáns növényi kivonat, amelyet a malájtea magjából nyernek ki. Bár kémiailag máshogy épül fel, a bőrön mutatott eredményességében, elképesztő anti-aging tulajdonságában és aknéellenes hatásban hasonlóságot mutat a retinollal. Több kutatás bizonyítja, hogy halványítja a ráncokat, csökkenti a pigmentfoltokat, sőt a kollagénrostok támogatása, a kollagéntermelés serkentése által rugalmasabbá is teszi a bőrt.”

A mi tippünk

Image Vital C hidratáló enzimes maszk, 16 950 Ft
Helia-D Cell Concept Peptid filler, 3690 Ft
Theramid C-Tetra E.F. antioxidáns ragyogásfokozó szérum – lilulandshop.hu, 12 990 Ft
Bybi 1% Bakuchiol booster – neilacare.hu, 5990 Ft

Szerző: Jaksa Petra