Hatóanyagok, amelyek nemcsak a bőrrel, de a hajjal is csodát tesznek

2022. október 25.
Egyre népszerűbbek a hajápolásban azok a hatóanyagok, amelyeket eddig csak az arckrémekből, szérumokból ismerhettünk. De vajon milyen hatásfokon működnek, és melyiket miért érdemes beépíteni a rutinunkba?

A világjárvány az életünk minden szegletére rányomta a bélyegét, így nem meglepő, ha már azt is befolyásolja, melyik sampont választjuk. A Bloomberg jelentése szerint az elmúlt két és fél évben érzékelhetően többet költöttünk otthoni szépségápolásra, így evidens, hogy a cégek folyton valamilyen újdonsággal szeretnének előrukkolni. A szépségápolás pedig nem áll meg a bőrápolóknál: egyre több hajápolási márka összpontosít a termékeiben olyan hatóanyagokra, amelyekkel korábban csak a szérumokban és az arckrémekben találkozhattunk. Ilyen például a hialuronsav, a szalicilsav, a kollagén vagy a niacinamid.

Bár a bőr és a haj szükségletei kissé eltérőek, a brandek szerint ugyanaz a kezelési koncepció mindkét területen alkalmazható – elvégre a szép haj (egyik) titka az egészséges fejbőr. Míg a hagyományos hajápolás külön-külön célozza meg a haj és a fejbőr problémáit, a legújabb hibridek sokkal átfogóbban közelítik meg a kérdést: olyan hatóanyagokat és megoldásokat kínálnak, amelyek védik és erősítik a hajszálakat, miközben megóvják a fejbőr egészségét is.

hajápolás

Ugyanaz – vagy mégsem?

Bár a bőr és a haj hasonló alkotóelemekből áll, azért van némi különbség is közöttük. Az élő, azaz idegekkel és vérerekkel átszőtt bőrsejtek állandó megújulásban vannak, vagyis frissen a felszínre emelkednek, majd ellaposodnak, végül lehámlanak. A haj viszont halott, legalábbis a látható, már kinőtt szálak, amelyeket fésülünk és formázunk nap mint nap. Míg a bőr sérülés esetén a normál biológiai folyamatok révén képes meggyógyítani önmagát, a hajszálak, miután „kihajtottak” a fejbőrből, nem rendelkeznek élő sejtekkel vagy javító mechanizmusokkal. A haj egyetlen életképes része a fejbőr mélyén fészkel: a szőrtüszők sejtjei gyorsan szaporodnak, és eközben hajszálakat nyomnak ki. Éppen ezért olyan fontos a megfelelő táplásásuk, hiszen a hajunk ápolása valóban a gyökereknél kezdődik.

A tincseinkért biológiai szempontból nem sok mindent tehetünk azon kívül, hogy javítjuk a fejbőr állapotát. A hajápolószerek legújabb trendje pedig pontosan ezt ígéri: olyan formulákat és hatóanyag-komplexeket, amelyek képesek behatolni a fejbőr mélyébe, a hajgyökerekbe, így azelőtt táplálják a szálakat, mielőtt előbukkannának a fejünkből, és ezáltal sokkal egészségesebbek lesznek.

Célkeresztben

Ahogyan a bőrproblémáink megoldására keressük a speciális összetevőket, úgy kell eljárnunk a hajápoló termékek kiválasztásakor is. „A hajápolást érdemes két témakörre bontani, még akkor is, ha a kettő összekapcsolódik– magyarázza Marosi Béci fodrász, a Livingroom hair Budapest fodrászszalon társtulajdonosa. – A hajvégeknél jellemzően nagyobb mértékben ápolásra, míg a fejbőrnél többször inkább problémamegoldásra van szükség. Pont emiatt én a szalonban is minimum kétféle sampont használok a vendégeimre, de az otthoni hajmosáshoz is gyakran ajánlok több terméket, hiszen így többféle hatóanyaggal is kezelhetjük az esetleges problémákat.”

Mivel a hajszálaink már nem élnek, az ápolás során a hidratálásukra kell törekedni, illetve olyan formulát érdemes választanunk, amely hatására lesimulnak a hajszálak felszínén található szarulemezek, így lesz ugyanis ragyogó és fényes a hajunk. A fejbőrünk tekintetében mindig az aktuális problémára összepontosítsunk, arra keressük a megfelelő hatóanyagokat.

Szakértőnk azt mondja természetes, hogy ahogyan a bőrápolásban, úgy a hajápolásban is egyre erősödik a tiszta, vegyszermentes formulák iránti igény, és tapasztalatai szerint egyre fontosabb a választásnál, hogy a termék a bolygónknak se ártson. A vendégek figyelembe veszik az olyan szempontokat is, mint a környezettudatos csomagolás, a fair trade kereskedelem, vagy éppen az ökolábnyomunk csökkentése. Nézzük, Marosi Béci szerint melyek azok a bőrápolásban már bizonyított összetevők, amelyeket érdemes átültetnünk a hajápolási rutinunkba.

Hidratáló: hialuronsav

Egyértelműen az egyik legnagyobb szuperhős, ha az arcbőrről, a fejbőrről és a hajról van szó. A hialuronsav egy könnyű vízmegkötő anyag, amely a bőr mélyebb rétegeiből az epidermiszbe (felhám) irányítja a vizet, és itt segít megtartani – saját súlyának csaknem ezerszeresét köti meg. Gondoljunk rá úgy, mint egy szivacsra, amely magába szívja a vizet, ezáltal puhítja és vastagítja a hajszálakat, így a tincseink sokkal dúsabbnak és selymesebbnek tűnnek.

Tisztító zseni: micellás víz

Már jó pár éve része a bőrápolási rutinunknak, főleg akkor, ha rendszeresen sminkelünk. A micellák mágnesként vonzzák a szennyeződéseket és az olajat, így a hajápolásban is hasznukat veheetjük. Más tisztító összetevőkkel ellentétben úgy kötik meg a szennyeződéseket, hogy a kulcsfontosságú tápanyagokat érintetlenül hagyják, így kiöblítve nem marad más a micellás víz után, mint a tiszta, táplált haj. Kíméletes, de erőteljes, így remek lehet a terméklerakódások és az izzadság hatékony eltávolítására is. Minden hajtípusra használhatunk micellás terméket, még a vegyileg kezelt vagy sérült hajra is.

@kremmania

💇‍♀️ TOP 3 Hajápolási Tippem 💇‍♀️ #krémmánia #foryou #foryourpage #fyp #fy #haj #hajápolás #hajápolásitrükkök #hajápolásirutin #BeUnbxd

♬ Countless – Official Sound Studio

Mankó a zsíros fejbőrnek: szalicilsav

A szalicilsav egy béta-hidroxisav (BHA), hasonló az alfa-hidroxisavhoz (AHA). Mindkettő feloldja azokat a kötéseket, amelyek a bőr felszínén tartják az elhalt hámsejteket, így hatásukra azok finoman lehámlanak, és feltárják az alatta rejlő simább, ragyogóbb bőrt. A különbség azonban, hogy míg az AHA-savak vízben oldódnak és a bőr felszínén fejtik ki hatásukat, addig a BHA olajban oldódik és képes behatolni a pórus legmélyére. Különösen hasznos hatóanyag zsíros vagy pattanásokra hajlamos fejbőrre.

Korpára: bakuchiol

A bőrápolásban is népszerű retinolalternatíva egy antioxidás növényi kivonat, amelyet a malájtea magjából és leveleiből nyernek. Hajra, fejbőrre alkalmazva segít a korpásodás elleni küzdelemben és a hajhullás csökkentésében is.

Szöveg: Hartinger Emese Fotó: Getty Images

A teljes cikket a Marie Claire legfrissebb számában olvashatod el!

Olvasd el ezt is!