Ezért lehet nehezebb a teherbeesés a fogamzásgátló abbahagyása után (x)

2024. január 01.
Sok nő számára a fogamzásgátló tabletta szedése a legkényelmesebb és leghatékonyabb módszer a nem kívánt terhesség megelőzésére. De mi történik, ha valaki úgy dönt, hogy abba szeretné hagyni a szedését? Mennyi időbe telik, amíg a ciklus rendeződik, a termékenység visszatér, és milyen tényezők befolyásolják ezt?
Ezért lehet nehezebb a teherbeesés a fogamzásgátló abbahagyása után (x)

A fogamzásgátló tabletta hatása

A fogamzásgátló tabletták többsége ösztrogént és progesztint (a progeszteron hormon szintetikus formáját) tartalmaz, amelyek gátolják a peteérést, megváltoztatják a méhnyaknyák állagát, és megakadályozzák a megtermékenyített petesejt beágyazódását a méhbe. Vannak olyan tabletták is, amelyek csak progesztint tartalmaznak, ezeket mini- vagy mikrotablettának is nevezik. Ezek a tabletták elsősorban a méhnyaknyákot befolyásolják, de néha a peteérést is megakadályozzák.

A fogamzásgátló tabletta szedése a női ciklust mesterséges úton szabályozza, a vérzés nem igazi menstruáció, hanem megvonásos vérzés, amely a tablettaszünet során következik be. A tabletta szedése alatt a petefészkek pihennek, a tüszőkben nem történik peteérés, és mivel nincs ovuláció (tüszőrepedés), így nem alakul ki a progeszteron hormont termelő sárgatest sem. A tabletták a női hormonokat állandó szinten tartják, nem alakul ki a ciklusra jellemző ingadozás.

A fogamzásgátló tabletta abbahagyása

A fogamzásgátló tabletta abbahagyása után a női szervezetnek időre van szüksége, hogy visszatérjen a természetes ciklusához és újrainduljon a peteérés. Ez az időtartam egyénenként változó, és több tényezőtől is függhet, például:

  • A fogamzásgátló tabletta típusától: általában a kombinált tabletták után gyorsabban visszatér a termékenység, mint a csak progesztin-tartalmú tabletták után.
  • A fogamzásgátló tabletta szedésének időtartamától: minél hosszabb ideig szedte valaki a tablettát, annál tovább tarthat, amíg a hormonháztartás normalizálódik.
  • A nő életkorától: minél idősebb valaki, annál nehezebb lehet a fogantatás, mert a petefészkek működése és a petesejtek minősége gyengül az életkor előrehaladtával.
  • A nő egészségi állapotától: bizonyos betegségek, mint például a policisztás ovárium szindróma (PCOS), az endometriózis, a pajzsmirigy-problémák, a cukorbetegség, a túlsúly, a dohányzás, a stressz, a táplálkozás és az életmód is befolyásolhatja a termékenységet.

Általánosságban elmondható, hogy a fogamzásgátló tabletta abbahagyása után a termékenység 1-3 hónapon belül visszatér, ám ez nem jelenti azt, hogy mindenki ilyen hamar teherbe tud esni. A teherbeesés esélye egy egészséges, rendszeres ciklusú nő esetében is csak 20-25 százalék havonta, és ez az esély csökkenhet az életkor előrehaladtával. Ha valakinek egy év alatt sem sikerült teherbe esnie, érdemes orvoshoz fordulni és kivizsgáltatni a lehetséges okokat.

A fogamzásgátló tabletta abbahagyása utáni hormonzavarok

A fogamzásgátló tabletta abbahagyása után a női szervezetnek időre van szüksége, hogy újra beállítsa a saját hormontermelését és helyreállítsa a természetes ciklusát. Ez idő alatt átmeneti hormonzavarok léphetnek fel, amelyek a következő tüneteket okozhatják:

  • szabálytalan, kimaradó, túl erős vagy túl gyenge vérzés,
  • peteérési zavarok, ovulációmentes ciklusok,
  • mellfeszülés, fájdalom,
  • pattanások, bőrproblémák,
  • hajhullás, hajminőség romlása,
  • hangulatingadozás, depresszió, szorongás,
  • alvászavarok, fáradtság,
  • súlyváltozás, étvágyváltozás,
  • libidócsökkenés, szexuális problémák.

Ezek a tünetek általában enyhék, és néhány hónap alatt elmúlnak, de bizonyos esetekben tartósak is lehetnek, és nehezíthetik a teherbeesést. Ebben az esetben is érdemes orvosi segítséget kérni, és hormonvizsgálatokat végeztetni, hogy kiderüljön, mi okozza a problémát.

Visszarendeződés hormonmentesen: segíthet a barátcserje!

A barátcserje (Vitex agnus castus) egy olyan gyógynövény, amely hormonmentesen segíthet a hormonszintet normalizálni és javítani a női reproduktív rendszer egészségét. A barátcserje nem tartalmaz hormonokat, a növény hatóanyagai a központi idegrendszerre hatva befolyásolják a hormontermelést. A barátcserje hatására csökken a prolaktin hormon szintje, amely elsődlegesen ugyan a tejtermelésért felelős, de a túl magas szintje gátolhatja a peteérést, és PMS-tüneteket okozhat. A barátcserje hatására növekedni tud a szervezetben a progeszteron hormon szintje, amely elengedhetetlen a petesejt beágyazódásához és a terhesség fenntartásához. A gyógynövény hatásosságát PMS, valamint cikluszavar kezelésében már több tanulmány is igazolta.

Viszlát, cikluszavar és PMS! Helló, Premens!

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A cikluszavar rendezésében és a menstruáció előtti kellemetlen panaszok enyhítésében is segít a hormonmentes, koncentrált barátcserje-kivonatot tartalmazó Premens tabletta, melynek gyógynövényi összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére. Hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja. Jelenleg az egyetlen recept nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer, melyet a kívánt hatás érdekében ajánlott legalább 3 hónapon át, a menstruáció alatt is szedni. A kezelés szükség esetén tovább folytatható, vagy kiújuláskor újrakezdhető. 3 havi terápiára elegendő kiszerelés is kapható.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Fotó: Getty Images

Promóció