Ezért okozhat bajt, ha a hideg téli napokon (is) elfelejtünk inni (x)

2024. február 02.
A megfelelő folyadékfogyasztásra nemcsak a szomjúság csillapítása érdekében kell odafigyelnünk – a felfázás megelőzésében is fontos szerepet játszik.
Felfázás folyadékfogyasztás télen

A tél beköszöntével hajlamosabbak lehetünk kevesebbet inni, mint a melegebb évszakokban. Pedig a folyadékfogyasztás nemcsak a szomjúság csillapítása, hanem a szervezet egészséges működése miatt is elengedhetetlen. A folyadékhiány mindkét nem számára veszélyforrás, a nők számára különösen, mégpedig azért, mert sok egyéb probléma mellett növelheti a felfázás, vagyis a hólyaghurut kialakulásának kockázatát.

Az akut cisztitisz a húgyhólyag baktériumok által okozott gyulladását jelenti. A felfázás, azaz cisztitisz leggyakoribb kórokozója az E. coli baktériumtörzs, amely a normál bélflóra része. Ezek a baktériumok a végbélnyílás környékéről a húgycsőbe jutnak és ott nagy sebességgel elszaporodnak. Ekkor jelentkeznek a felfázás tünetei, amelyek közé tartozik a gyakori, fájdalmas, csípő, égő vizelés, zavaros, kellemetlen szagú vizelet, a hasi fájdalom. A láz, hidegrázás, esetleg véres vizelet, valamint a rossz közérzet már akkor jelentkezik, amikor a betegség előrehaladott fázisban van.

Fontos a folyadékfogyasztás!

A felfázás megelőzésének egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a bőséges folyadékfogyasztás. A folyadék segít abban, hogy a hólyagból kiürüljenek a kórokozók. A folyadékfogyasztásnak nincs egyértelmű szabálya, de általánosságban elmondható, hogy napi minimum 2-3 liter folyadék bevitele ajánlott, amely lehet víz, tea, leves, gyümölcslé vagy más alkoholmentes ital.

Kezeljük a stresszt!

Az új év sokak számára valamilyen új kezdetet jelent. Lezárjuk a múlt évet, ilyenkor fogadalmakat teszünk és új célokat, terveket fogalmazunk meg magunknak. Az új célok és tervek viszont nemcsak örömöt és reményt, hanem stresszt és szorongást is hozhatnak magukkal. A stresszről tudni kell, hogy negatívan befolyásolja az immunrendszer működését, csökkenti a hatékonyságát, így többek között hajlamosabbá tehet a felfázásra. Ezért fontos, hogy találjunk olyan módszereket, amelyekkel csökkenthetjük a stresszt, és próbáljuk minél inkább egyensúlyban tartani az életünket.

Mit tehetünk még?

A folyadékfogyasztás mellett más tényezők is segíthetnek a felfázás megelőzésében vagy kezelésében. Ilyenek például a következők:

A megfelelő higiénia. Fontos, hogy a nemi szerveket rendszeresen tisztítsuk, különösen a szexuális együttlét előtt és után. A tisztálkodás során ügyeljünk arra, hogy mindig elölről hátrafelé töröljük magunkat, hogy véletlenül se vigyük át a baktériumokat a végbélnyílás környékéről a húgycsőbe. A pamut alsónemű és a laza ruházat viselése is előnyös lehet, mert segíti a nemi szervek szellőzését és szárazon tartását.

Gyakori vizelés. Fontos, hogy ne tartogassuk sokáig a vizeletet, hanem akkor menjünk a mosdóba, amikor szükségét érezzük. A hólyag kiürítésével ugyanis megakadályozhatjuk a baktériumok megtapadását és elszaporodását a húgyhólyagban. A vizeletürítés különösen fontos a szexuális együttlét előtt és után azért, hogy eltávolítsuk a húgycsőből az aktus során esetleg odajutott baktériumokat, ezzel megakadályozzuk tovább vándorlásukat a húgyhólyagba, és így megelőzzük a hólyaghurutot.

Természetes gyógymódok. Néhány növényi vagy állati eredetű készítmény segíthet a felfázás megelőzésében vagy kezelésében, antibakteriális, gyulladáscsökkentő, vizelethajtó vagy éppen immunerősítő hatásuknak köszönhetően. A tőzegáfonya például a betegség megelőzésére alkalmas, a medveszőlőlevél, a petrezselyem, a csalán hasznos a kialakult betegség kezelésében, a propolisz, a C- és a D-vitamin, továbbá a cink pedig az immunrendszerünket támogatja. A természetes eredetű anyagokhoz változatos formában – élelmiszer, tea, kapszula, tinktúra, kenőcs vagy hüvelykúp – juthatunk hozzá. A számunkra megfelelő szer kiválasztásához kérjük szakember, például gyógyszerész segítségét.

Felfázás? Cselekedj időben!

urzinol

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő hatásának köszönhető.

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Fotó: Getty Images

Promóció