Fájdalmas következménye lehet a túlzásba vitt sportnak és diétának

2024. május 01.
Bár ezekben a hónapokban rengetegen kezdenek intenzív sportba és szigorú diétázásba, hogy a nyárra minél jobb formába kerüljenek, nem árt tisztában lenni vele, hogy a túlzásba vitt önsanyargatásnak nem várt hátulütője lehet.
Fájdalmas következménye lehet a túlzásba vitt sportnak és diétának

A hüvelyszárazságot általában a változókor velejárójaként emlegetjük, nem véletlenül. Ebben az időszakban az ösztrogénszint természetesen csökkenni kezd a női szervezetben, aminek hatására a hüvelyhám elvékonyodik, szárazabbá, érzékenyebbé válik. Ám az ösztrogénszint csökkenése nem csak a menopauza idején következhet be – számos egyéb ok is kiválthatja, ami azt jelenti, hogy a hüvelyszárazsággal együtt járó kellemetlen tünetek a fiatalabb nőknél is előfordulhatnak.

A hüvelyszárazság kialakulhat például szülés után, a szoptatás idején, akár hormonális fogamzásgátló szedése mellett, illetve cukorbetegség és stresszes életmód következményeként, továbbá nőgyógyászati daganatos megbetegedésekre alkalmazott hormonkezelés, kemoterápia vagy sugárkezelés mellékhatásaként is.

A túlzásba vitt sport és diéta is hüvelyszárazságot okozhat

A női hormonháztartás rendkívül érzékeny az életmódbeli változásokra, valamint a környezeti hatásokra – kényes egyensúlyát számos tényező fel tudja borítani. A legtöbben nem is gondolnák, de a túl intenzív sport és/vagy a túl kevés bevitt kalória is képes lehet csökkenteni a szervezet ösztrogénszintjét. Magyarán, ha a nyári szezonra készülve túlzásba visszük a sportolást és a diétázást, bizony számolhatunk a hüvelyszárazság kialakulásának kockázatával. (Sőt, az intenzív edzés vagy diéta hatására bekövetkezett hormoncsökkenés miatt még a menstruációnk is kimaradhat.)

Ezzel természetesen senkit sem szeretnénk elijeszteni a sportolástól, vagy az egészséges diétázástól. Nem kell száműznünk az életünkből a mozgást, és odafigyelhetünk az étkezésünkre is, csak ne vigyük túlzásba a testünk sanyargatását. Igyekezzünk kerülni a szélsőséges diétákat és a túlzott megvonáson alapuló étrendeket, miközben minél jobban figyeljünk oda a testünk jelzéseire, és amennyiben a hüvelyszárazság kellemetlen tüneteit észleljük, mielőbb cselekedjünk.

Melyek a hüvelyszárazság tünetei?

Ha az alábbi problémákat tapasztaljuk, valószínűleg a hüvelyszárazsággal állunk szemben:

  • égő, feszülő érzés a hüvelyben,
  • fájdalom és kényelmetlenség érzete szex közben,
  • alsó húgyúti fertőzések gyakoribbá válása.

Fontos tudni, hogy a hüvelyszárazság nem csak szex közben okoz kellemetlenséget. Ha nem kezelik, kifejezetten fájdalmassá válhat. Ráadásul a hüvelyhám kiszáradása csökkenti az ellenálló képességet a bakteriális fertőzésekkel szemben, így növeli annak esélyét, hogy húgyúti fertőzés alakuljon ki.

Keressünk megoldást a problémára!

A hüvelyszárazság sok esetben csak átmenetileg okoz gondot, például, ha szülés után, a szoptatási időszak leteltével helyreáll a hormonszint, a probléma is megoldódik. Ám ha az extrém diéta és sport kombinációja hosszabb ideig jelen van az életünkben, akkor a hüvelyszárazság is hosszú ideig megkeserítheti a mindennapjainkat. Ne halogassuk hát a dolgot, minél előbb keressünk megoldást a panaszainkra! Tüneteink enyhítésre ma már hormonmentes, hüvelyi hidratáló, regeneráló készítmények is kaphatók.

Fotó: Getty Images

Promóció