Hamarosan Berlinalén díjazott filmeket nézhetünk a magyar mozikban

2024. március 03.
Február 24-én, szombaton kiosztották a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál díjait. A versenyprogramból két német filmet a magyar mozik is bemutatnak. Az Ezüst Medvével elismert Sterbent és az In Liebe, Eure Hilde című drámát a Cirko Film hozza el a hazai közönségnek.
Hamarosan Berlinalén díjazott filmeket nézhetünk a magyar mozikban

A Sterben (Dying) című alkotás a legjobb forgatókönyvnek ítélt Ezüst Medvét kapta, emellett a német artmozik céhének díját és a berlini Morgenpost olvasóinak díját is elnyerte. A film rendezője Matthias Glasner, főszereplője pedig Lars Eidinger (Babilon Berlin, Perzsa Nyelvleckék). A mélyen személyes családi történet egyszerre megrázó és felkavaró dráma és szórakoztató fekete komédia, amelyet a nemzetközi kritika máris mesterműként emleget.

A Sterben egy berlini karmester, Tom Lunies szétesett családjának történetét meséli el, amelynek tagjai már régen elhidegültek egymástól. Tom zeneszerző barátjával, a depressziótól gyötört Bernarddal dolgozik a Sterben, azaz „Haldoklás” című mű előadásán. Nővére, Ellen egy nős fogorvossal kezd viszonyt, akivel csak közös szenvedélyük, az alkohol és a mámor köti össze. A hetvenes évei közepén járó anyja, Lissy megkönnyebbülést érez, amikor a demenciától lassan elsorvadó férje, Gerd végre idősotthonba kerül.

Sterben

Újdonsült szabadságának azonban nem sokáig örülhet. Az egészsége hanyatlóban van, a látása is egyre gyengébbé válik, és el kell fogadnia, hogy neki sincs sok ideje hátra. Tom volt barátnője, Liv pedig azt szeretné, ha újszülött gyerekének ő lenne a pótapja. Az elmúlás gondolatával szembesülni kényszerülő családtagok hosszú idő után végre újra találkoznak.

A Berlinale versenyprogramjából az In Liebe, Eure Hilde (Szeretettel: a Ti Hildétek) című német történelmi filmet is a Cirko Film forgalmazásában láthatja majd a magyar közönség.

A negyvenes évek Berlinjében játszódó film főszereplője, a visszahúzódó Hilde „A Vörös Zenekar” néven ismertté váló ellenálló csoportban találja meg a helyét. Beleszeret a csoport egyik tagjába, Hansba, egyre jobban kivirul, és az állandó életveszély ellenére egy nyáron át boldog. Ősszel a Gestapo letartóztatja az ellenállás tagjait, köztük a gyermeket váró Hildével. A fiatal nő a börtönben váratlan erőt fedez fel magában: megszüli a fiát, és életben tartja szeretett férje emlékét.

A valós események nyomán keletkezett film rendezője Andreas Dresen (Egy anya George W. Bushsal szemben). A „részletgazdag,átgondolt,humanista” film „hősnőjéhez hasonlóan lágy, csendes hangon mesél a szeretet fontosságáról, és arról az alapvető emberi szükségletről, hogy valami jót tegyünk – legyen az bármilyen apróság is – hogy szembeszálljunk a korrupt, szörnyű rezsimekkel” – írta a The Hollywood Reporter kritikusa.

A filmeket előreláthatólag az év második felében mutatják be a magyar mozik.