Menopauza: már nem tabu többé – vagy mégis?

2024. május 01.
Bár a menopauzáról egyre nyíltabban és felszabadultabban merünk beszélni, van a változókornak egy olyan aspektusa, amelyet továbbra is óriási tabu övez.
Menopauza: már nem tabu többé – vagy mégis?

Rengeteg nő akkor hallott először valakit nyilvánosan beszélni a menopauzáról, amikor Samantha Jones, a Szex és New York ikonikus karaktere a sorozat 3. évadának 8. epizódjában nyers őszinteséggel számolt be félelméről: az elmaradt menstruációja miatt attól rettegett, hogy hamarosan „le fog járni az ideje”. Egy olyan sorozatban, amely a fiatalság és szerelem, a gondtalan élet ideáljának szentelte magát, a menopauzát valamilyen elkerülhetetlen és rossz, végérvényes változást hozó mérföldkőnek festették le. Bár azt a Szex és New Yorkban is hangsúlyozták, hogy a menopauza a nők életének természetes része, a főszereplők mégis úgy tekintettek rá, mint valamiféle ágy alatt megbújó szörnyetegre – tehát egy olyan dologra, amivel egyetlen nő sem szeretne szembesülni.

Jó néhány évvel később a karaktert megformáló Kim Cattrall sokkal könnyedebben, sőt pozitívan beszélt a változókorral kapcsolatos saját, a valóságban átélt élményeiről. Több interjújában is szóba hozta a témát, azzal a nem titkolt céllal, hogy bátorítsa nőtársait a nyílt kommunikációra. „A menopauza ugyanolyan természetes, mint a gyermekvállalás – tényleg az, az élet része. A magot elültetik, növekszik, gyümölcsöt terem, egy idő után elkezd változni és öregedni, és ez ijesztő lehet. Azon tűnődsz, vajon vonzó, kívánatos, nőies leszel-e? Milyen lesz az életed következő fejezete? Mindebbe ijesztő lehet belegondolni, és azt hiszem, ez az egyik oka annak, hogy nem merünk róla beszélni. Szeretném arra bátorítani a nőket, hogy tájékozódjanak életüknek erről az időszakáról” – mondta a színésznő.

Samatha Jones menopauzapánikja és Kim Cattrall motiváló szavai között több mint egy évtized telt el – a két hozzáállás közti különbség jól mutatja, miként alakult át az elmúlt időben a változókor megítélése a társadalomban. Ma már nem ciki a változókorról beszélni, Kim Cattrall példáját pedig több híres, változókorú nő is követte.

Külön jó hír, hogy a témát idehaza, Magyarországon sem kell a szőnyeg alá söpörni – köszönhetően többek között Iványi Orsolya menopauza-aktivistának, a Neverordinary blog szerzőjének, aki 2018-ban kezdett el írni a saját változókori tapasztalatairól. Orsolya ma már kifejezetten azért küzd, hogy ledöntse a menopauzát övező tabukat. „Normalizálni kell a menopauzát: ha elég gyakran jön szembe velünk egy-egy cikk, a menopauza is olyan lesz, mint a terhesség vagy a menstruáció. Ez az első lépés, utána a megítélésen kell változtatni, mert nem szabad hallgatni róla azzal a felkiáltással, hogy mindenki túléli” – nyilatkozta korábban.

A menopauzáról egyre nyíltabban és felszabadultabban merünk beszélni. Óriási előrelépés ez, még mindig lenne azonban hova fejlődni. Van ugyanis egy menopauzával kapcsolatos téma, amit érthetetlen módon továbbra is óriási tabusítás övez. Ez a hüvelyszárazság. 

A hüvelyszárazság nemhogy a popkultúrában, a legjobb barátnők között is csak alig-alig kerül szóba – holott ez a tünet minden 2. változókorú nőt érint, ráadásul a fiatalabbaknál is megjelenhet (például szülés után és egyéb hormonális okból).

A menopauza során a petefészkek működése leáll, és megszűnik a női nemi hormonok termelődése. A változókori tünetek – a hőhullámok, az ingerlékenység vagy éppen a hüvelyszárazság – a lecsökkent hormonszint miatt jelenhetnek meg. Gondolhatnánk, hogy a hüvely szárazabbá válása „csak” a hálószobában okozhat gondot, ám ez nem így van. A hüvelyszárazság a mindennapokban is kellemetlen, húzódó, viszkető érzéssel jár, ráadásul az elvékonyodott, sérült hámszövet miatt a hüvely a fertőzésekkel szemben is kevésbé lesz ellenálló.

Fontos lenne minden nőnek tudni, hogy a hüvelyszárazság kínzó tüneteivel ma már nem kötelező senkinek sem együtt élni, léteznek ugyanis olyan, kifejezetten hüvelyszárazságra kifejlesztett hidratálók, amelyek segítségével az intim szöveteinkbe is visszatérhet az élet.

Ha végre a társadalom őszintén és nyíltan kezdene el beszélni a hüvelyszárazság problémájáról is, valószínűleg sokkal több nő merné megosztani a saját tapasztalatait, és próbálna meg segítséget találni a kellemetlen tüneteire.

Fotó: Getty Images

Promóció