A fiktív parfümöké a jövő? Új illat a magyar orrtól

2024. április 12.
Fiktív parfümöké lehet a jövő? Lehet, ugyanis a klímaváltozás következtében egyre nehezebb lesz természetes forrásokból származó alapanyagokból dolgozni. A baljóslatú jövőt most szó szerint a bőrünkön érezhetjük Zólyomi Zsolt legújabb, fiktív parfümkreációjával.
fiktiv-parfum

A parfümökről talán az egész világon kevesen tudnak annyit, mint Zólyomi Zsolt, akinek munkássága kapcsán már nagyon sokszor olvashattatok a Marie Claire magazinban és a weboldalon is. Magyarország legismertebb parfümőre és illatszakértője Versailles-ban elvégezte a parfümkészítés világhírű francia mesterkurzusát, az ISIPCA Fragrance Academyt, azóta pedig személyre szólóan a megrendelő bőrére komponált „haute couture” parfümöket alkot, valamint nemzetközi megbízásokra készít parfümkreációkat. Igazi energiabomba, nyughatatlan alkotó szellem, aki sok mindenbe „belekóstolt” már: ő kreálta a Vintage Beauty Anti-aging szérumának az illatát, a Le Parfum Parfüm Iskola egymásra épülő tanfolyamsorozatán keresztül a kezdő szinttől a haladóig oktatja az illatok iránt érdeklődőket, de Zólyomi Zsolt pálinkamesterként, a Pálinkaaromák nyomában, Bevezetés a pálinkakóstolásba című könyv könyv egyik lektoraként is letette a kézjegyét.

Kivesző alkotóelemek a parfümökből, „fiktív” jövő?

fiktiv-parfum

Ezúttal ismét a szépségszektorban vonja magára a figyelmet, a parfümőr ugyanis a Douglas csapatával közösen fontos problémára hívja fel a figyelmet a márka most megjelenő, limitált szériás fiktív parfüm alkotásával, az Eau de Parfum 2050-nel. A biodiverzitás csökkenése és éghajlatváltozás miatt rohamos mértékben kipusztuló növényfajok hihetetlenül fontos szerepet játszanak a szépségiparban, ezen belül pedig a parfümkészítésben is. Az olyan növények ugyanis, mint a a vanília, bors, magnólia, orchidea, rózsafa, cédrus jelenleg a legkedveltebb parfümmárkák alap illatjegyeiként szolgálnak, de elképzelhető, hogy hamarosan már egyáltalán nem lesznek megtalálhatók a természetben.

„Fontos tudni, hogy egy parfüm összetétele iszonyúan komplex, több száz alkotóelemből is állhat, melyeknek egyre csekélyebb részét lehet földünkön természetes forrásból megszerezni. A parfümökhöz használt alapanyagok termesztése kicsit hasonlít a bortermeléshez. A természet évről évre változik, így a termelők igyekeznek jó előre tervezni, minél pontosabban meghatározni, hogyan tudják biztosítani az adott termékekhez nagy mennyiségben és kiváló minőségben szükséges alapanyagokat. Ha ez a tervezés olyan nehezítő tényezőkkel találkozik, mint az ellátási, környezeti vagy akár társadalmi problémák (pl. háborúk), akkor a parfümkészítők felfedező módba kapcsolnak és nem ritkán akár egy teljes kontinenssel elmozdítják a termelés központját. De egy ilyen földrajzi elmozgatás hosszú távú elköteleződés, és nagyon alapos fenntarthatósági célokat szem előtt tartó tudatosságot igényel” – meséli Zólyomi Zsolt.

Fenntarthatóság a fókuszban

„A fenntarthatóság egyébként hihetetlenül fontossá vált az én szakterületemen is, az idén Genfben megrendezésre kerülő World Perfumery Congress témáinak nagy része ezt a problémát járja körbe, tehát elmondható, hogy a parfümgyártás igencsak komolyan foglalkozik a bolygó megóvásával.”

A szakember a fiktív parfüm alkotása kapcsán megerősítette, hogy manapság a legtöbb parfüm már számos mesterséges illatanyagot is tartalmaz. Ez egyrészt gazdasági megfontolás, másrészt hatékonysági okokat is figyelembe vesz: a szintetikus illatanyagok előállítása fenntarthatóbb, mint a virágok termesztése, amely sok vizet fogyaszt, vagy az olyan nyersanyagok importja, amelyek szállítása magas szén-dioxid-kibocsátással jár.

Zólyomi szerint „fel kell készülnünk arra, hogy a klímaváltozás következtében egyre nehezebb lesz természetes forrásokból származó alapanyagokból dolgozni, és komoly összefogás, a fenntarthatóságot szem előtt tartó létezés szükséges ahhoz, hogy ez a mindennapi luxus, bőrünk illatosítása ne sérüljön. Én pozitív vagyok, biológusként hiszek a tudományban és az innovációban, hogy amennyire lehet, megóvjuk a természetes forrásokat, amellett, hogy a legizgalmasabb parfümkreációkat hozzuk létre”.

Ebben pedig a szépségipar minden kis és nagy szereplőjének óriási felelőssége van. Az Eau de Parfum 2050-el a vásárlók figyelmét szeretnék ráirányítani a növénypusztulás problémájára, valamint arra, hogy ne csak általános fenntarthatósági kérdésekben, de a szépségápolás területén is próbáljanak meg tudatosak lenni.

Milyen is egy fiktív parfüm?

Az új, unisex Eau de Parfum 2050 fiktív parfüm egész más, mint hagyományos társai. Az összetevőknél és illatjegyeknél itt ugyanis fontosabbak azok az alapanyagok, amik nem kerültek a termékbe. Ezek pedig azok a természetes növényi összetevők, amik a legkedveltebb illatok alapjaként szolgálnak és amik, ha a globális felmelegedés és túlfogyasztás ilyen ütemben folytatódik, 2050-re teljesen eltűnhetnek a földről. A jövőbe mutató, fiktív parfüm, amelynek különlegessége, hogy nem tartalmaz semmilyen, a természetben fellelhető növényi alapanyagot – így mindazok, akik kipróbálják, az illatát nem fogják érezni, de a saját bőrükön tapasztalják meg a klímaváltozás jövőbeli hatását. A különleges kreáció egyébként csak limitált számban, a drogérialánc online rendelései mellé adott, ingyenes minta formájában érhető el.

fiktiv-parfum

A parfümkészítés jövőjéről és Zólyomi Zsolt ezzel kapcsolatos gondolatairól itt olvashattok bővebben.

Az Eau de Parfum 2050 legfontosabb, szokatlan adatai:

Alapillat: hiányzik
Szívillat: hiányzik
Fejillat: hiányzik

 
Fotó: Getty Images