Tények és tévhitek a dohányzásról és az ártalomcsökkentésről

2024. június 28.
Magyarországon minden harmadik felnőtt dohányzik, annak ellenére, hogy köztudottan komoly egészségügyi kockázatokkal jár. Éppen ezért fontos, hogy aki tud, mielőbb szokjon le a dohányzásról, hogy megkímélje saját, valamint a környezete egészségét.

Akik azonban nem teszik le a cigarettát, fontos, hogy tájékozódjanak az ártalomcsökkentés lehetőségeiről. Számukra alternatívát jelenthetnek az olyan újgenerációs megoldások, amilyenek a hevítéses dohánytermékek, az e-cigaretta vagy a nikotinpárna.

Cikkünkben számba veszünk és tisztázunk néhány fontos, a dohányzással és az ártalomcsökkentéssel kapcsolatos tévhitet.

1. Sosem késő változtatni!

Sokan gondolják, hogy sok év aktív dohányzás után már annyi a tüdőnek, mindegy már, hogy abbahagyjuk-e a dohányzást. Ez azonban egyáltalán nem igaz! Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint, ha valaki ma eldobja a cigarettát, tíz év alatt a felére csökkentheti annak az esélyét, hogy tüdőrákos legyen. A koszorúér-megbetegedéseknél ehhez a „felezéshez” elég egyetlen év is.

2. A nikotin nem okoz rákot!

Elterjedt tévhit, hogy a nikotin rákot okoz, pedig a tudományos álláspont egyértelmű: a nikotin nem okoz rákot. A rák és más, dohányzással összefüggő betegségek kialakulásának elsődleges oka a dohány égetése során keletkező füst, nem pedig a nikotin. Ugyanakkor fontos leszögezni, hogy a nikotin egy erős függőséget okozó anyag.

3. A hevítéses technológia nem jár égéssel és füstmentes!

Ahogy írtuk már, a rákos megbetegedésért elsősorban a cigaretta égésével járó füst a felelős. A hevítéses eszközök használata azonban nem jár égéssel, nem bocsátanak ki füstöt, így a füstben lévő káros anyagok nem jutnak az ember szervezetébe.* A használat során keletkező fehér aeroszol főként vízből, glicerinből, aromákból és nikotinból áll. Ez fontos különbség, hiszen a dohányzás káros hatásaiért elsősorban az égés és a vele járó füstben és kátrányban található káros anyagok felelősek. Körülbelül 4000 különböző kémiai vegyület szabadul fel egy hagyományos cigaretta elfogyasztása során, amelynek jelentős része rákkeltő hatású is lehet.

Szintén égés nélküli alternatívát jelent a nikotinpárna és az e-cigaretta. Ugyanakkor egyik termék sem kockázatmentes, és függőséget okoznak.

Ha szeretne többet megtudni az ártalomcsökkentésről, látogasson el az egeshelyett.hu oldalra!

* A bizonyítékok széles körére alapozva, és feltételezve, hogy teljes mértékben leszoknak a cigarettáról. Ezek a termékek nem kockázatmentesek, és függőséget okoznak.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, amely a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. megrendelésére készült. Kérjük, további információkért látogassa meg az égéshelyett.hu oldalt.