Nem ciki pisilni menni – a párod előtt sem

2024. augusztus 02.
Nyolc éve vagyunk együtt a barátnőmmel, aki nem csak a szerelmem, de a legjobb barátom is egyben. Mindent tudunk a másikról, és nem félünk beszélni a – másoknak – kínosnak számító témákról sem. Azt is jól tudom például, mikor küzd a párom a fránya felfázással.

Férfi létemre meglepően sokat tudok a hétköznapi nyelven csak felfázásnak nevezett hólyaghurutról. Ennek az az egyszerű oka, hogy sajnos a nyári hónapokban a barátnőm rendszeresen küzd ezzel a fertőzéssel.

Tudom például, hogy a hólyaghurut leggyakrabban jelentkező panaszai közé tartozik a gyakori és sürgető vizelési inger, amikor a barátnőm gyakran azt tapasztalja, hogy csak kis mennyiségű vizeletet tud kipréselni magából, ami valójában megkönnyebbülést sem tud neki okozni. A vizelet ilyenkor lehet zavaros és a megszokottól eltérő szagú is. Kísérheti égő, csípő érzés vagy alhasi görcsök, illetve konkrét fájdalom is a szeméremcsont fölött.

Bár korábban én is azt gondoltam, hogy a felfázást a hideg okozza, ma már tudom, hogy a betegség kialakulása elsősorban bakteriális eredetű. A hideg felületen való ücsörgés csak közvetett szerepet játszik: az altest lehűlése ugyan valóban csökkenti az immunrendszer védekezőképességét, de a felfázás kiváltó oka jellemzően valamilyen, a szervezetben alapesetben is megtalálható baktérium, amely a húgyhólyagba jutva és annak falán megtapadva elszaporodik. Miután kicsit utánaolvastam, azt is megtudtam, hogy a hólyaghurutot, köznapi nevén felfázást az esetek 70-90 százalékában az E. coli nevű bélbaktérium okozza.

A megelőzés nem ciki!

Az évek során a barátnőm és én is nagyon sok információt gyűjtöttünk erről a kínzó kórról, így ma már azzal is tisztában vagyunk, mi mindent lehet tenni ellene – magyarán milyen trükkökkel lehet minimalizálni a fertőzés kialakulásának kockázatát. Ám hiába van tisztában a barátnőm a kockázatokkal és azzal, mit kellene tennie, néha még ma is elönti a szégyen. A női intimbetegségek körül akkora a tabusítás, hogy sok esetben nekem kell győzködnöm, hogy igenis figyeljen oda az egészségére és a megelőzésre.

Nekem ez nem fáradságos, és nem is érzem cikinek, számomra csak az a fontos, hogy ő egészséges legyen. Egyáltalán nem zavar tehát, hogy a mindennapjainkban – ha kell – kedvesen figyelmeztessem a következő kockázati tényezőkre és azok megelőzésére.

Nem kell az intimmosakodó! Az intim területek tisztán tartásával a nők nagyon sokat tehetnek azért, hogy megelőzzék a hüvelyi bakteriális eredetű fertőzéseket, így azt is, hogy a baktériumok a húgycsőbe kerüljenek. Intimmosakodókra és egyéb illatosított kencékre azonban semmi szükség! Százszor elmondtam a barátnőmnek, hogy úgy tökéletes, ahogy van. Felejtse el a felesleges kencéket odalent, amelyek csak extra gondot tudnak okozni.

Ha pisilni kell, akkor pisilni kell. A kapcsolatunk kezdeti szakaszában bizony megesett, hogy a barátnőm nem mert elmenni pisilni, amikor együtt voltunk, mert félt, hogy majd meghallom a csobogást… És akkor mi van? Mi, férfiak bezzeg még akkor sem szégyelljük el magunkat, amikor valóban okunk lenne rá… Ma már rendszeresen figyelmeztetem rá, hogy ha pisilnie kell, menjen azonnal, mert a tartogatás veszélyforrás, és újabb hólyaghuruthoz vezethet.

Szex után is irány a vécé Tudom, nem feltétlenül romantikus, de gyakran megesik, hogy az összebújás után is én küldöm el pisilni a barátnőmet. Ő sokszor nem akarja megtörni a meghitt hangulatot, és a közös pillanatok érdekében inkább kockáztatná a felfázás kialakulását. Én ilyenkor mindig megnyugtatom, és elmondom neki, hogy az egészség az első. Szaladjon csak ki pisilni – ez ugyanis ugyancsak segítheti a megelőzést –, és aztán nyugodtan folytathatjuk ott, ahol abbahagytuk.

A hidratálás nagyon fontos. Arra is mindig figyelmeztetem, hogy ne felejtsen el eleget inni. A bőséges folyadékbevitel ugyanis felhígítja a vizeletet, ami megnehezíti a kórokozó baktériumok szaporodásának esélyét. A sok víz emellett átmossa a vesét és a húgyutakat, így segítve a gyulladást okozó baktériumok távozását.

Fotó: Getty Images

Promóció