A változókor okozta intimpanaszok ma már orvosolhatók

2024. augusztus 05.
A menopauza során számos kellemetlen intimtünet is megkeserítheti a nők életét. Ezekkel azonban nem kötelező együtt élni – ma már létezik hormonmentes segítség is a hüvelyi és húgyúti panaszok enyhítésére.

Míg egyes nők komplikációk és kellemetlen tünetek nélkül vészelik át a menopauzát, másokat igencsak meggyötörnek a változókorral járó tünetek, amelyek gyakran már a perimenopauza idején beköszöntenek, és éveken át is kitartanak.

A nők által átélt tüneteket elsősorban a női nemi hormonok, az ösztrogén- és progeszterontermelés csökkenése okozza. Mivel ezek a hormonok gyakorlatilag a női szervezet egészére hatással vannak, az ilyenkor jelentkező panaszok is széles skálán mozoghatnak.

Amellett, hogy az ösztrogén szabályozza a menstruációs ciklust, a következő szervek működésére is hatással van:  

  • női reproduktív rendszer,
  • húgyutak,
  • szív,
  • erek,
  • csontok,
  • mellek,
  • bőr,
  • haj,
  • nyálkahártya,
  • medenceizmok,
  • agy.

Húgyúti és hüvelyi problémák

A menopauza során tehát az ösztrogénnek, a női szervezet egyik legfontosabb hormonjának a szintje természetes módon csökkenni kezd. Az ösztrogén csökkenésének hatására pedig kellemetlen húgyúti és vaginális tünetek is jelentkezhetnek. A lecsökkent ösztrogén miatt a hüvelyhám elvékonyodik, kiszárad, és néha be is gyulladhat. Ez a hüvelyben égő, irritáló, fájdalmas érzést okoz (különösen szex közben), de vérzéshez és folyásos tünetekhez is vezethet.

Ezzel egy időben húgyúti panaszok is kialakulhatnak, mint például fájdalom vizeléskor, a szokásosnál gyakrabban jelentkező vizelési inger, gyakoribb bakteriális fertőzések, vizelési és vizelettartási problémák.

Ezeket a nemi szervi és húgyúti tüneteket együttesen menopauzális urogenitális szindrómának (GSM) szokták nevezni, de gyakran emlegetik hüvelyi sorvadásként vagy atrófiás hüvelygyulladásként is.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A változókori hüvelyi és húgyúti tüneteket tapasztaló nők egy része nem fordul orvoshoz a panaszaival, mert azt gondolja, ezek a panaszok az öregedés természetes velejárói. Ha azonban a panaszok a mindennapokban kellemetlenséget okoznak, a kezelésük javíthatja a nők életminőségét. Emellett azért is fontos szakértőhöz fordulni, hogy ki lehessen zárni az olyan súlyosabb állapotokat, amelyek szintén hüvelyi fájdalmat és vérzést, valamint húgyúti tüneteket okozhatnak.

Hogyan lehet kezelni a menopauza alatt fellépő hüvelyi és húgyúti panaszokat?

A menopauzális urogenitális szindróma kezelésére ma már léteznek hormonális és hormonmentes lehetőségek is. Sok nő inkább vény nélkül kapható hüvelyi síkosító vagy hüvelyi hidratálók használatával enyhíti a panaszait, ezek ugyanis nem tartalmaznak hormonokat. A síkosítókat általában a szexhez használják, míg a hidratálók mindenkor használhatók, hogy komfortosabbá tegyék a mindennapokat. A hüvely rendszeres ápolása, hidratálása nemcsak a hüvelyi diszkomfortérzetet tudja megszüntetni, de csökkenti a bakteriális felülfertőződések, felszálló hólyagfertőzések kockázatát is.

Ha a síkosítók és a hidratálók nem elegendőek, az érintetteknek a hormonpótlás jelenthet megoldást. Az ösztrogént vagy a hüvelyen keresztül (hüvelyi ösztrogén), vagy tablettával, vagy bőrtapasszal (szisztémás ösztrogén) lehet adagolni.

Promóció