Az üde és fiatalos bőr titka

2024. augusztus 06.
A bőr csodálatos, erős szervünk, amely szemmel láthatóan is meghálálja a gondoskodást és a megfelelő táplálást – történjen az belülről vagy éppen kívülről. Ahhoz, hogy a bőrünk valóban üde és természetes maradjon hosszú távon, sok fronton érdemes figyelnünk az életmódunkra. Mutatjuk, miként.
ude-bor

Hiába sorakoznak a modern idők leginnovatívabb, leghatékonyabb bőrápolási termékei a fürdőszobákban, ha valóban friss, ragyogó arcbőrt szeretnénk a tükörben viszontlátni, akkor több életmódbeli területre is fókuszálunk kell, hiszen a fiatalos bőr titka a komplex, tudatos életvitelben rejlik. A szuperokos formulákkal dolgozó szérumok, a rendszeres, kíméletes hámlasztás, az alapos tisztítás mellett ugyanúgy fontos a zsírsavakban és antioxidánsokban gazdag élelmiszerek fogyasztása, valamint a napi vitamin- és ásványianyag-bevitel.

Sokan és sokféleképpen kutatták már az örök ifjúság titkát, és bár csodaszert eddig nem találtak még fel, a mai bőrápolási szakértők számos életviteli javaslat tekintetében egyetértenek, ha a friss, fiatalos bőrről van szó.

Lássuk a természetes, üde bőrképhez szükséges legfontosabb tényezőket! A siker érdekében mindenképp megéri mindegyik pontra nagy hangsúlyt fektetni, ráadásul tartósan. A bőr felszíne ugyanis 28-30 naponként megújul, így ha kitartunk, szemmel láthatóak lesznek az erőfeszítéseink.

Kiegyensúlyozott étrend

A táplálkozástudomány már rég kimutatta az étkezés és a bőr szépsége közötti kapcsolatot. A bőr egészségéhez, szépségéhez nagyon fontosak a vitaminok, az ásványi anyagok és az aminosavak, ha pedig nem szeretnénk károkat okozni magunknak, igyekezzünk elkerülni a feldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztását.

Amennyiben belülről támogatnánk a bőrünket, és ragyogó összképet szeretnénk, iktassunk be az étrendünkbe fehérjéket, nagy mennyiségű színes zöldséget, és válasszunk inkább teljes kiőrlésű gabonából készült pékárukat. Az étrendünkben ugyanúgy szerepelnie kell ideális esetben a gyümölcsöknek, dióféléknek is, hiszen az egészséges táplálkozás – többek között – nem kevesebbet ígér, mint a bőr öregedésének lelassítását. Ha kifejezetten a bőrünket szeretnénk megtámogatni egy-egy fogással, válasszunk olyan bőrbarátnak tartott ételeket, mint a tojás, avokádó, vagy a biotintartalmú diófélék, esetleg a narancssárga, sárga gyümölcsök és zöldségek. Utóbbiak az A-vitamin-tartalmukkal segíthetnek sokat a bőrön, a magas C- és E-vitamin-tartalmú ételek szintén.

A bőséges folyadékfogyasztás fontossága ma már talán senkinek sem újdonság. Ha nem hidratáljuk megfelelően napközben a testünket, azt a bőrünk is megsínyli, hiszen száraz, érdes és kellemetlen tapintású lesz. A víz mellett beiktathatjuk a zöld tea fogyasztását is, ez ugyanis erős antioxidáns, magas gyulladáscsökkentő hatással. Bizonyítottan serkenti az agyműködést, segíti a zsírégetést, védi a bőrt. És ami a legbiztatóbb vele kapcsolatban az üde bőrért folytatott napi harcunkhoz kapcsolódóan – a B- és E-vitamin-tartalma kutatások szerint elősegíti a kollagéntermelést és a sejtek regenerálódását.

ude-bor

Rendszeres testmozgás

Szintén évtizedek óta népszerű életmódbeli tanács, nem véletlenül. A rendszeres testmozgás ugyanis csökkenti a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. De ugyanígy elengedhetetlen az egészséges bőrhöz is. A megemelkedett pulzusszám ugyanis kitágítja az ereket, ez pedig segít a bőrsejtekbe több oxigént és tápanyagot juttatni.

Napi fényvédelem

Ma már senki sem kérdőjelezi meg a fényvédő termékek fontosságát a napi szépségrutinban. Míg régebben szinte „úri huncutságként” tekintettek rá, ma már annyira sok, látványos előtte-utána fotókkal kísért kutatás bizonyítja a nap „bőrroncsoló” hatását, hogy a nők egészen magas számban iktatják be a szépségrutinba a széles spektrumú fényvédelmet biztosító SPF-termékeket. Mindezt pedig attól függetlenül, hogy terveznek-e hosszabban a napon lenni, vagy csak árnyékban, esetleg irodában. Ráadásul ez nem is túlzott óvatosság, hiszen az UV-sugarak egész nap jelen vannak, károsítva a szemünket, öregítve a bőrünket és növelve a bőrrák kockázatát.

Alapos hidratálás kívülről is

A rendszeres hidratálás nagyon fontos a bőrnek, de nem mindegy, hogy mivel és hogyan. A legjobb eredmények elérése érdekében vigyünk fel bőséges mennyiséget a tiszta és nedves bőrre. Ha a zuhany utáni 3 percben kenjük be krémmel az arcunkat, testünket, akkor sikeresebben zárjuk be a nedvességet a bőrbe. Az extrém száraz bőr esetében a krémek mellett vessünk be olajokat, ezek ugyanis szebben teljesítenek majd. A zsíros bőrre viszont válasszunk inkább olajmentes hidratálót.

ude-bor

Bónusz tippek

  • Kerüljük a szuper forró vízzel való zuhanyt, vagy az extrém hosszú ideig a kádban való ázást. A forró víz ugyanis megzavarhatja a bőr természetes egyensúlyát, kiszáríthatja és irritálhatja.
  • A bőrápolási szakértők világszerte egyetértenek abban, hogy a gyengéd hámlasztás fontos lépés a bőr egészségének és fiatalos megjelenésének megőrzésében. Menjünk biztosra (akár kérdezzünk meg szakembert is), mielőtt választunk a kémiai hámlasztók és a fizikai hámlasztók, bőrradírok sokasága közül.
  • Amennyiben a külső hidratálás terén a hatékony arcápolók és szérumok eredménye önmagukban kevésnek tűnik, skinbooster kezeléseket is segítségül hívhatunk. A mélyhidratáló beavatkozások során hialuronsav-alapú injekciókkal dolgoznak, egészen a bőr mélyebb rétegeibe juttatva a hidratáló anyagokat. Itt a hatások között már a finom vonalak és ráncok csökkentése is szerepelhet, de a bőr textúrája, hidratáltsága és rugalmassága is jelentősen javulhat.

Szponzorált tartalom. A cikk megjelenését a Juvederm® támogatta.

Fotó: Getty Images